HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Ukrayna Güvenlik Konseyi Sözcüsü Andrey Lysenko yaptığı açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetleri'nin üç kenti daha kontrol altına aldığını bildirdi.

DONETSK (AA) Çatışmalar sırasında 13 Ukrayna askerinin öldüğü bilgisini veren Lysenko, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı ateş açmaya devam ettiğini kaydetti. Öte yandan Lysenko, Ukrayna sınır hattındaki Rus askeri sayısının sürekli arttığını da bildirdi.

Lysenko, Donbas (Donetsk) bölgesinin 11 kentinde ve Lugansk havalimanında çatışmaların yaşandığını aktardı.

Ordunun, Donetsk'te ve Gorlovka'da bulunan Rusya yanlısı ayrılıkçıları ablukaya aldığı bildirildi. Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin, nokta atışlarla Gorlovka şehri civarındaki 10 adet zırhlı aracın içindeki askerler ile birlikte tahrip ettiği belirtildi. Ayrıca Lugansk bölgesinde de Rusya yanlılarına ait bir zırhlı bir araç konvoyunun daha tahrip edildiği kaydedildi.

- Düşürülen savaş uçağının pilotu güvende

Lysenko, düşürülen MiG-19 savaş uçağının paraşütle atlayan pilotunun, savaşçıların kontrolü altındaki topraklardan 40 kilometre yürüdükten sonra, en yakındaki Ukrayna ordusuna ait bir birliğe ulaşabildiğini açıkladı. Pilotun, vurulmasının ardından uçağın rotasını sivil can kaybını önlemek amacıyla şehir dışına çıkardığı, kendisinin de son anda paraşütle atmayı başardığı aktarılmıştı.

- Sivilleri taşıyan otobüse ateş açıldı

Rusya yanlısı ayrılıkçıların sivil nüfusa ateş etmeye devam ettiğini kaydeden Lysenko, ayrılıkçı grupların, Donetsk-Rostov seferini yapan otobüse ateş açtıkları bilgisini verdi.

- Donetsk'te çatışmalar devam ediyor

Donetsk Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, bu sabah şehrin semtlerinden birinde iki kez çatışma yaşandı. Çıkan çatışmada, bir sivil hayatını kaybederken, şehrin bir kısmında elektrik kesildi. Ayrıca Donetsk girişinde bulunan ordu merkezine karşı açılan ateş sonucu yangın başladığı bildirildi.

- "Donetsk Halk Cumhuriyeti" ateşkese hazır

Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nin başbakanı Aleksander Zaharçenko, "yaşanacak insani felaketi" önlemek adına ateşkes kararı almaya hazır olduklarını açıkladı. Zaharçenko açıklamasında; "Donbas'ta meydana gelebilecek insani felaketi önlemek adına ateşkes yapmaya hazırız. Fakat her ne şartla olursa olsun teslim olmayacağız" dediği belirtildi.

Başbakanlığı bir süre önce Aleksander Boroday'dan devralan Zaharçenko, Ukrayna ordusunun Donetsk'i kuşattığı yönündeki duyuruların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Zaharçenko, ayrılıkçıların şehre hakim olduklarını ve zaferden emin olduklarını kaydetti.

Donetsk'in felakete yakın olduğunu söyleyen ayrılıkçıların Başbakanı Zaharçenko, şehre tıbbi malzeme ve gıda girişinin yapılamadığını, elektrik sorunları yaşandığını ve meydana gelecek çatışmalarda çok fazla sivil can kaybı yaşanacağını vurguladı.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler