HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna'nın imzaladığı AB Ortaklık Anlaşması

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, "AB ile Ortaklık Anlaşması'nın aslında, ülkedeki reformlar programı olduğunu" söyledi.

KİEV (AA) –Poroşenko, yarın parlamentoda söz konusu anlaşmanın onaylanması öncesinde parlamentodaki siyasi partilerin liderleriyle yaptığı görüşmede, yarın onaylanacak AB ile Ortaklık Anlaşması'na ilişkin gösterdiği tutumundan dolayı teşekkür ederken, söz konusu anlaşmanın onaylanmak üzere bugün parlamentoya göndermesine atıfta bulunarak, "Bugün ve yarın Ukrayna'da tarihi günlerdir” ifadesini kullandı.

Poroşenko, bu anlaşmanın zamanında "çok iddialı bir pilot proje" olduğunu kaydederek, bu süreçte yer alan herkese teşekkür etti. Poroşenko, söz konusu anlaşmanın Ukrayna Parlamentosu'nda ve Avrupa Parlamentosu'nda imzalanması prosedürünün eş zamanlı olarak yapılacağını kaydederek, "söz konusu anlaşmanın tam kapsamıyla onaylanacağını, ne bir noktası, ne bir virgülü ne de bir kelimesinin 27 Haziran'da imzalanarak parafe edildiğinden eksik olmayacağını" dile getirdi.

Anlaşmanın uygulanması ilk dakikadan itibaren başlayacağını kaydeden Poroşenko, anlaşmanın uygulanmasının 'hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, yolsuzlukla kararlı bir mücadele ve reformlar, vizesiz bir rejim ve yatırım ortamı meseleleri, bireysel hakların ve mülkiyet haklarının korunması' demek olduğunu vurguladı. Poroşenko, "söz konusu anlaşmanın, de facto-ülkedeki reformlar programı” olduğunu ifade etti.

Ukrayna, AB ile Ortaklık Anlaşması'nın siyasi kısmı 21 Mart'ta imzalamıştı. Poroşenko, devlet başkanı seçilmesinin ardından, 27 Haziran'da, anlaşmanın ekonomik kısmını da imzalamıştı.

Ukrayna'nın normal şartlarda AB ile Ortaklık Anlaşması'nı 29 Kasım 2013'te, Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde imzalaması gerekirken, dönemin Kiev yönetimi, Rusya'nın devreye girmesiyle son anda imza atmaktan vazgeçmiş, bu adım ülkede hala yaşanan krizi tetiklemişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler