HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uygur bölgesinde çocuk sınırlaması yolda

Çin yönetimi, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde aile planlama politikasını sıkılaştırmaya hazırlandığı sinyalini verdi.

Çin Komünist Partisi Şincan Sekreteri Zhang Chunxian (Cang Çunşiyen), partinin resmi ideoloji dergisi “Qiushi"nın (Çiuşı) Ağustos sayısına yazdığı makalede, “Şincan'da doğurganlığı uygun orana düşürmek ve dengelemek için, aile planlaması önlemleri tüm etnik gruplara eşit uygulanacak“ ifadesini kullandı. Uzmanlara göre bu ifade, Uygurlara yönelik doğum kontrol polikasının sıkılaşacağı anlamına geliyor.

Şincan’da 2003 yılında yürürlüğe giren Nüfus ve Aile Planlaması Yönetmeliği uyarınca, “Azınlık milliyetlerine mensup kimseler, Han kökenli kimselerden daha fazla çocuk“ yapma hakkına sahip bulunuyor. Halihazırda, Şincan’da genellikle Han kökenli Çinliler 2, Uygurlar ise 3 çocuk yapabiliyor. Benzeri pozitif ayrımcılık önlemleri, ülke çapında azınlık milletlerine mensup tüm vatandaşlara yaygın biçimde uygulanıyor.

UYGURLARIN NÜFUS PAYI %43

2010 nüfus sayımı resmi sonuçlarına göre, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 21 milyon 813 bin kişi yaşıyor.Nüfusun yüzde 43,3'ünü Uygurlar, yüzde 41.0'ını Hanlar, yüzde 8.3'ünü Kazaklar teşkil ediyor. Kaşgar, Hotan ve Aksu gibi tarihi kentlerde ise nüfusun yüzde 90'dan fazlasını Uygurlar oluşturuyor. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler