HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vatikan ile Türkiye arasında 'Expo diplomasisi'

İtalya'nın Milano kentinde 1 Mayıs'ta açılışı yapılacak olan Expo 2015 fuarı, son birkaç haftadır gerginlik yaşanan Vatikan-Türkiye ilişkilerinde yakınlaşmaya vesile oldu.

Vatikan ile Türkiye arasında 'Expo diplomasisi'

Övgü Pınar

BBC Türkçe

İtalya'nın Milano kentinde 1 Mayıs'ta açılışı yapılacak olan Expo 2015 fuarı, son birkaç haftadır gerginlik yaşanan Vatikan-Türkiye ilişkilerinde yakınlaşmaya vesile oldu.

Katolik Kilisesi lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco'nun, 1915 olaylarının 100. yıldönümü için 12 Nisan'da düzenlediği ayinde "soykırım" sözcüğünü kullanması üzerine Türkiye-Vatikan ilişkileri gerilmişti.

Türkiye, Vatikan'daki büyükelçisini geri çekmiş ve başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer Papa'yı sert şekilde eleştirmişti.

TIKLAYIN: ERDOĞAN'DAN PAPA'YA KINAMA

Ancak gelecek Cuma günü başlayacak Expo fuarı öncesinde iki taraftan da ılımlı mesajlar geldi.

140'ın üzerinde ülkenin katılacağı Expo 2015 fuarındaki Türkiye pavyonunun Milano'daki tanıtımına katılan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Papa ve Vatikan heyetine davette bulundu.

Basın toplantısında gazetecilerin Vatikan'la yaşanan gerginlik hakkında bir soru sorması üzerine Yıldırım, "Papa Francesco bu konuda Türkiye'nin kesinlikle beklemediği, hatta belki Vatikan'ın bile beklemediği sözcükler kullandı. Türkiye her zaman tüm dünyadan tarihçilere uluslararası ve askeri arşivlerini açmaya hazırdır. İlişkilerin eski haline döneceğini düşünüyoruz" dedi. Yıldırım ayrıca, "Türkiye'nin tarihsel medeniyet değerlerini görmeleri için Papa'yı veya Vatikan'dan bir heyeti Türkiye'nin pavyonunda ağırlamaktan memnun oluruz" diye konuştu.

İtalyan basını tarafından "zeytin dalı" ve "Expo diplomasisi" olarak yorumlanan bu açıklamaya Vatikan'dan da benzer tonda bir karşılık geldi. Vatikan'ın Kültür Bakanı seviyesindeki Kardinal Gianfranco Ravasi, Vatikan heyetinin Türk tarafının davetini memnuniyetle kabul edeceğini söylerken Türk temsilcileri de Vatikan pavyonunu ziyaret etmeye çağırdı.

Kardinal Ravasi, Vatikan'ın fuardaki pavyonunun sloganının "İnsan sadece ekmekle yaşamaz" olduğunu hatırlattı ve "fiziksel ve ruhsal açlık, oruç, yardımlaşma gibi temalarımız Müslüman dünyası tarafından da paylaşılabilir" diye ekledi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler