HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vatikan'dan halifelik yorumu

Vatikan'dan IŞİD'e halifelik yorumu: 'Gülünçsünüz ve başarısız olacaksınız.'

Vatikan'dan halifelik yorumu

Vatikan’ın Irak ve Ürdün temsilcisi Başpiskopos Giorgio Lingua, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin kendisini halife ilan edip, Roma’ya kadar dayanarak şeriat devleti kurmak istemesine ilişkin, “Artık Ortaçağ’da değiliz ve insanlar bunun farkında. Hilafet fikri başarısız olacak” yorumu yaptı.

Bağdat’taki Vatikan Temsilciği binasında İtalyan La Repubblica gazetesine bir röportaj veren Başpiskopos Giorgio Lingua, Suriye ve Irak'ın bir kısmının kontrolünü elinde bulunduran ve Bağdat’ı da tehdit etmeye başlayan köktenci IŞİD’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2010 yılında Vatikan’ın Ürdün ve Irak’tan sorumlu temsilcisi olarak atanan Lingua, Müslümanları birleşmeye çağırarak hilafet ilan eden IŞİD karşısında kendilerini tehdit altında hissetmediklerini söyledi.

54 yaşındaki İtalyan din adamı, bu amaç karşısında güldüğünü ifade ederek, “Aslına bakarsanız bu söylemlere asla önem vermedim. Bana ciddiye alınacak ifadelerden çok, kışkırtıcı bir şaka gibi geldi” ifadelerini kullandı.

Ebu Bekir Bağdadi’nin ilan ettiği hilafet fikrinin Sünni toplumu tarafından kabul görüp görmeyeceğine ilişkin yorum yapan Papalık Temsilcisi, “İnanıyorum ki, elde ettiği topraklar gibi bu kadar geniş ve zor bir bölgeyi yönetme kabiliyetini ortaya koysalar bile yine de bu fikir başarısızlığa mahkumdur. Hilafeti yeniden ilan etmiş olsalar bile artık Ortaçağ’da değiliz ve insanlar bunun farkında” diye konuştu.

HIRİSTİYANLAR YENİ BİR TEHDİT ALTINDA

Üçüncü milenyumun başlarında Irak’ta 1 buçuk milyona yakın Hıristiyan varken, üçte ikisinin buradan kaçtığına işaret eden Lingua, “Hıristiyanların burada ibadetlerini yerine getirmesi neredeyse imkansız hale geldi. 31 Ekim 2010’da, 2 pederle birlikte 47 inananımız öldürüldü.

Stabil bir dönemden sonra şimdi de yeni tehditler geliyor. Musul’daki 30 bin Hıristiyan kenti terk etti. Çoğu mallarını bile bırakarak, Kürt özerk bölgesine sığındı. 2 rahibe ile birlikte iki genç kız ve 12 yaşındaki bir çocuk kaçırıldı. Onlardan bir daha haber alınamadı. Musul’daki kiliselerimizin bazıları yağmalandı” diye sözlerini sürdürdü.

Lingua Hıristiyanlar olarak, Irak’taki halihazırdaki çatışma ortamından dolayı yarı özgür ve adeta hapis hayatı yaşadıklarını da ifade etti.
Şimdiye kadar IŞİD’in Hıristiyanlara karşı bir öfke göstergesinde bulunmadığını anlatan din adamı, “IŞİD üyeleri, sadece kendilerine karşı olanlara dokundu. Eğer Hıristiyanlara karşı bir planları olursa, söz konusu topraklarda artık bize yer olmayabilir” dedi.

YENİ BİR GANDHI YA DA LUTHER KING BARIŞ GETİRİR

Irak’ın başkentinin, buraya bir saldırı kaygısı içinde olduğuna değinen Lingua, “IŞİD cihatçıları, Irak ve Levant İslam Devleti bir tereyağının içindeki bıçak gibi ve çoğunluğu Şiilerden oluşan Irak ordusunun kırılganlığını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi, güçlü bir suç ortaklığının varlığını ortaya koydu. Saddam Hüseyin’in eski destekçileri ve Sünni aşiretler ise, Irak Başbakanı Nuri Maliki’yi kendilerine karşı mezhep ayrımcılığı yapmakla suçluyor. Bu gerçeği kabul etmek, Irak’ın bölünmesini kabul etmek demektir. O zaman bunun olması istenmiyorsa, müdahale edilmeli, ancak askeri bir müdahale, insanları birbirinden daha fazla uzaklaştırır” şeklinde konuştu.

Lingua, askeri müdahalesiz bunun nasıl mümkün olacağına ise şöyle cevap verdi: “Bir peygamberin doğmasını hayal ediyorum. Yani demek istediğim, sivil toplumun, yeni bir Gandhi, yeni bir Martin Luther King ile sesini duyurmasında sıra. Politikacıların bunu yapma kapasitesi olmadığından bize savaştan yorulduğumuzu söyleyecek birisi lazım.”

IŞİD'in medya kolu tarafından Twitter'da yayınlanan haritada, örgütün İslam devleti kurarak, şeriat ilan etmek istediği ülkeler gösterilmişti. O ülkeler arasında Türkiye de yer alırken, Roma, Kudüs ve Endülüs de IŞİD'in hedefinde olarak görülüyordu. (DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler