HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Venedik Festivali’nin 'sürprizi' Kaan Müjdeci

27 Ağustos’ta başlayacak 71. Venedik Film Festivali’nin katılımcıları geçen hafta açıklandığında yarışmaya iki Türk yönetmenin de katılacağı ortaya çıktı. Roma'dan Övgü Pınar'ın haberi...

Övgü Pınar

Roma

27 Ağustos'ta başlayacak 71. Venedik Film Festivali'nin katılımcıları geçen hafta açıklandığında yarışmaya iki Türk yönetmenin de katılacağı ortaya çıktı.

Bu iki yönetmenden biri daha önce çok sayıda uluslararası ödül almış ve artık dünya çapında şmhrete ulaşmış Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın'dı. Esas "sürpriz” ise ilk uzun metraj filmi ile Venedik Film Festivali'nde yarışacak olan Kaan Müjdeci oldu.

Sinema sektörünün prestijli ödüllerinden Altın Aslan için yarışacak olan "Sivas” filmi ve yönetmeni Kaan Müjdeci bu haberle ilgi odağı haline geldi. İlk filmiyle Venedik gibi önemli bir festivale katılma başarısını yakalayan "Kaan Müjdeci kimdir?” sorusunu yönetmenin kendisine sorduk.

Yozgat doğumlu Müjdeci, Ankara, Şanlıurfa ve Malatya'da geçen çocukluğunun ardından Almanya'ya taşındı. Sinema eğitimi almayan ve "sinema işine tam nasıl girdiğimi hatırlamıyorum” diyen Müjdeci, sonrasını şöyle anlatıyor:

"Sinemaya hep ilgim vardı. İlk kısa filmim denemelerle oldu. "Tag der Deutschen Einheit” Almanya'da her yerin kapalı olduğu tatil gününde geçiyordu. "Jerry”yi ise New York'ta çektim. New York Film Akademisi'ne teknik altyapıyı öğrenmek için gittim.”

Venedik'te yarışacak olan "Sivas” filminin yapım aşamasını da yönetmeninden dinliyoruz:

"Sivas'tan önce ön araştırma için Türkiye'yi dolaştım ve bu görüntülerden Türkiye'deki şampiyon köpekleri ve sahiplerinianlatan "Babalar ve Oğulları” adında kısa bir belgesel yaptım, hikaye kendi kendine oluştu. Ardından da Sivas'ın hazırlıkları başladı. Çekimleri geçtiğimiz sene Yozgat'ın Yerköy ilçesinde yaptık. Filmin yapımcıları kardeşim ve benim, o yüzden bir yapımcı aramadık. Ayrıca ortak yapımcılarımız Nesra Gürbüz ve Çiğdem Mater çekim sonrası dönemde filmin tamamlanmasına çok katkıları oldu. Ayrıca İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar Atölyesi kapsamında 1000 Volt Post Prodüksiyonu Ödülü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nden yapım desteği aldık.”

Müjdeci, ilk filmiyle Venedik Film Festivali'ne katılmayı nasıl başardığı sorusuna ise, "Açıkçası bu süreçte çok özel bir şey yapmadık. Filmimizi bitirince Venedik Film Festivali ile beraber başka festivallere de gönderdik. Sonrasında hep iletişim halindeydik, filmi izledikten sonra beğendiklerini biliyorduk. Sonrasında da ana yarışma daveti aldık” diye cevap veriyor.

Kaan Müjdeci, "Sivas”ın "birçok iyi filmin arasından Venedik ana yarışmaya seçilmesinin bile şansı olduğunu gösterdiğini” söylüyoriyor ve ekliyor: "Ama festivaller benim için çok önemli kriterler değiller, ben içimden geleni yapmaya çalışıyorum.”

Venedik Film Festivali'ne katılmasının ve olası bir ödülün bundan sonraki sinema kariyerine nasıl etki edeceği sorusuna ise "Ben içimden geleni yapmaya çalışıyorum. Bundan sonra da yine içimden ne gelirse onu yapacağım ve ne yapıyorsam o olacağım” diyor.

Müjdeci, Türk kökenli bir diğer yönetmen Fatih Akın'la aynı yarışmada yer almanın da kendisi için "çok mutluluk verici” olduğunu söylüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler