HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Washington Büyükelçiliği’nde Atatürk anıldı

ABD'nin başkenti Washington'daki Türk Büyükelçiliği Konutu'nda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 75. yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Törende konuşan Büyükelçi Namık Tan, Atatürk'ün kurduğu demokratik ve laik sistemin bölgedeki ülkeler için örnek gösterildiğini ifade etti.

Anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Saygı duruşu sonrası büyükelçilik ikinci katibi Utku Kundakçı ve Hava Pilot Kurmay Binbaşı Fatih Gürbüz kısa birer konuşma yaptı. Daha sonra sözü alan Büyükelçi Tan, her 10 Kasım'da Atatürk'ün erken yaşta hayatını kaybetmesinden dolayı derin bir üzüntü hissettiklerini ifade etti. Atatürk'ün 57 yaşında hayata gözlerini yumduğunu ifade eden Tan, "Ancak o kısa ve özverili ile dolu hayata sığdırmayı başardıklarından dolayı eminim ki son derece müsterih idi.” dedi.

Türkiyedeki demokratik ve laik devlet yapısının bölgede sancılı dönüşüm süreciden geçen ülkeler için örnek gösterildiğini ifade eden Tan, Atatürk'ün en büyük başarısının geleneksellik ve modernleşmeyi evrensel değerler temelinde bir araya getirmek olduğunu söyledi. Tan, "Aradan 90 yıl geçmesine rağmen İslam alemi içerisinde bu kazanımlara erişebilen başka bir ülke olmamıştır. Türkiye'yi bugün bölgemizde farklı ve güçlü kılan işte bu kazanımlarıdır. Atatürk'ün bu sentezi günümüzde kültürler ve dinler çatışması teorilerinin en etkili panzeri olarak görülmektedir.” şeklinde konuştu. Büyükelçi Tan, yabancı konuklar için kısa bir de İngilizce konuşma yaptı.

Anma töreni öncesi Büyükelçilik Konutu önünde Büyükelçi Namık Tan, Askeri Ateşe Semih Koşucuoğlu ve Amerika Atatürk Derneği Başkanı Hüdai Yavalar tarafından Atatürk büstünün açılışı gerçekleştirildi. Büste yoğun ilgi gösteren vatandaşlar hatıra fotoğrafları çekildi.

Törende ayrıca Ahmet Çınar isimli bir vatandaş tarafından büyükelçiliğe İpekten Atatürk Duvar Halısı hediye edildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler