HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Washington nefesini tuttu: Trump'a yakın isimlere soruşturma, gözaltıların eli kulağında

ABD'de aylardır süren Rusya soruşturmasında kırılma anı geldi çattı, medya Pazartesi gününden itibaren polisin bazı isimleri gözaltına almaya başlayabileceğini bildiriyor. Amerikan medyası, suçlamaların Trump'ın dokuz aylık başkanlığında bir dönüm noktası olabileceğini yazıyor. 'Washington nefesini tuttu' başlığıyla bir analiz yayınlayan CNN, ilk gözaltıların eli kulağında olduğunu, Beyaz Saray için bazı vahim gerçeklerin ortaya çıkabileceğini duyurdu.

Washington nefesini tuttu: Trump'a yakın isimlere soruşturma, gözaltıların eli kulağında

ABD Başkanı Donald Trump'ın kabusu haline gelen Rusya'nın seçimlerde oynadığı rol için hazırlanan soruşturmadaki suçlamalar, federal büyük jüri tarafından kabul edildi.

İLK GÖZALTILARIN ELİ KULAĞINDA

Özel savcı Robert Mueller'in imzasını taşıyan dosyadaki bazı isimlerin Pazartesi günü gözaltına alınabileceği haberlerini, ilk kez CNN International ekrana getirdi. CNN'i Reuters, NBC ve Wall Street Journal takip etti.

CNN'nin bugün manşetinden sunduğu analiz, "Washington nefesini tuttu" başlığını taşıyor. Stephen Collinson imzalı analizde ilk gözaltıların eli kulağında olduğu, özel savcı Mueller'in Beyaz Saray için vahim gerçekler ortaya çıkarabileceği belirtiliyor. Collinson, Washington'da korku ve ümidin bir arada olduğunu aktarıyor.

MAHKEMEYE GİRERKEN GÖRÜLDÜLER

CNN'in konuyla ilgili haberinde ayrıca, özel savcı Mueller'ın ekibinde çalışan avukatların Cuma günü başkent Washington'daki mahkeme binasına girerken görüldükleri yer aldı.

İKİ İSİM ÖNE ÇIKIYOR

Basına yansıyan haberlere göre, Mueller ve ekibi özellikle iki kilit ismi mercek altına aldı. Bu isimlerden ilki, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı koltuğuna oturduktan üç hafta sonra istifa etmek zorunda kalan general Michael Flynn. Rusya ile bağlantıları ortaya çıkan Flynn, önce bunları inkar etmiş, yalan söylediği ortaya çıkınca da isteğiyle görevinden ayrılmıştı.

İkinci isim ise, Trump'ın kampanya yöneticisi Michael Manafort. Rusya ile sıkı ilişkileri bilinen Manafort'un evine, Ağustos ayında baskın düzenlenmişti. Virginia'daki evde arama yapan FBI, birçok kayıt ve evraka el koymuştu.

AİLEYE DE UZANABİLİR

Soruşturmanın Trump'ın ailesi ve yakın çevresine uzanabileceği de yine haberlerde yer verilen unsurlar arasında. Sözü edilen isimlerden biri, Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner. Oğul Trump Jr. ise, Temmuz ayında Hillary Clinton hakkında bilgi almak amacıyla bir Rus avukatla görüştüğünü kabul etmişti.

Büyük bir gizlilik içinde yürütülen soruşturma, Amerikan istihbarat servislerinin Rusya'nın doğrudan seçimlerde parmağı olduğu ve Trump'ın kazanmasına yardım ettiği yönündeki raporlarının ardından açılmıştı.

Soruşturmayı yürüten FBI Direktörü James Comey'nin Mayıs ayında görevden alınması ise, bir başka odak noktası. Özel savcı Mueller, Başkan Trump'ın Comey hamlesiyle adaleti engelleyip engellemediğini de araştırıyor.

TRUMP ÇILDIRDI!

Henüz kimin suçlandığı bilinmese de, yaşananlar Başkan Trump'ı çıldırtmaya yetti. Twitter mesajlarında soruşturmayı 'cadı avı' olarak niteleyen, seçimdeki Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton'a yüklenen Trump, "Şimdi gerçekler ortaya dökülüyor. Bir şeyler yapın" diyerek Cumhuriyetçilere seslendi.

Trump'ın çağrısının aksine, Cumhuriyetçi Parti'den bazı isimler, Mueller'in soruşturmasına destek veriyor.

Özel savcı Mueller, FBI direktörü James Comey’nin görevden alınmasından sonra soruşturmaya atandı. Mueller’ın soruşturmasının yanında, Kongre’deki üç farklı komisyon da Rusya bağlantılarını soruşturuyor.

BBC MUHABİRİ, ÜÇ AY ÖNCE YAZMIŞTI

BBC muhabiri Anthony Zurcher, Ağustos ayında büyük jüri oluşturulmasının hemen ardından yazdığı analizde, işin ciddileştiğini vurgulamıştı:

"Robert Mueller'in özel savcı sıfatıyla yürüttüğü soruşturma, Trump yönetiminde her zaman kaygı yaratan bir konu oldu. Ancak iş artık gerçekten çok ciddiye bindi.

SORUŞTURMA BAŞKANIN EN YAKININDAKİ İSİMLERE UZANIYOR

Washington DC'de büyük jüri kurulduğu ve Trump Jr ile Rus avukatın toplantısının incelendiği yönündeki haberler, soruşturmanın başkanın en yakınındaki isimlere uzandığını gösteriyor.

ÇOK DA BÜYÜK BİR SÜRPRİZ DEĞİL

Bu karar, son dönemde Mueller'in ekibine deneyimli savcı ve soruşturmacıları eklediği düşünüldüğünde çok da büyük bir sürpriz değil. Ancak, işin mahkemeye götürülmesine yol açabilecek önemli bir adım. En azından, bu karar, Mueller'in çok daha büyük bir ipucunun peşinde olduğunun işareti olabilir. Soruşturma kapsamının artık eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ve yabancı şirketlerle ilişkilerinin çok ötesine geçtiği görülüyor. Ayrıca, soruşturmanın yakın vadede kapatılma olasılığının olmadığı da anlaşılıyor."


En Çok Aranan Haberler