HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Washington Ulusal Katedrali’nde ilk kez cuma namazı kılındı

ABD'nin başkenti Washington'daki tarihi Washington Ulusal Katedrali'nde ilk kez cuma namazı kılındı.

Washington Ulusal Katedrali’nde ilk kez cuma namazı kılındı

WASHINGTON (AA) –Bazı Amerikan başkanlarının göreve geldiğinde yemin törenlerinin gerçekleştirildiği ve yine ABD başkanları ve diğer önemli devlet görevlilerinin cenaze merasimlerinin yapıldığı tarihi Washington Ulusal Katedrali'ndeki ilk cuma namazına sınırlı sayıda Müslüman davet edildi.

Güney Afrika'nın Washington Büyükelçisi İbrahim Resul'un önderliğinde, bazı Müslüman sivil toplum kuruluşlarının liderlerinin de aralarında bulunduğu kadın ve erkeklerden oluşan yaklaşık 100 kişilik cemaat, bir Hristiyan kadın tarafından namaz öncesinde protesto edildi. Kadın, "Bu ülkede genelinde camiler inşa ettik, sizi kabul ettik. Niçin kendi camilerinizde ibadetinizi yapmıyorsunuz ve kiliselerimizi bırakmıyorsunuz?” diye bağırdı.

Ezan, sivil toplum kuruluşu Dulles Bölgesi Müslüman Toplumunun (ADAMS) imamı Muhammed Mecid tarafından okundu.

Namaz öncesi Müslümanları katedralde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını anlatan Rahibe Gina Gilland Campbell, daha önce Budist, Yahudi, Müslüman ve Ortodoks Hristiyanlar ile birçok inanca mensup kişilerle aynı çatı altında ortaklaşa etkinlik düzenlediklerini kaydetti. Campbell, "Bugün de buraya hoş geldiniz” dedi.

Cuma hutbesi Güney Afrikalı büyükelçi Resul tarafından okundu.

Namaz sonrası Müslüman kuruluşların liderleri yapılan konuşmalarda da katedral yönetimine teşekkür edildi.

-"Bugünkü etkinlik dini toplumlar arasında bir köprü oluşturuyor"

Amerikan İslam İlişkileri (CAIR) Yönetim Kurulu Başkanı Rulla Allouch, AA muhabirine, katedralde cuma namazını ilk kez kılmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Bugünün Müslümanlarla Hristiyanların bir arada barış ortamında olabildiklerinin göstergelerinden olduğunu anlatan Allouch, "Şüphesiz bu etkinlik dini toplumlar arasında da bir köprü oluşturuyor. Daha önce biz de diğer dinlere mensup insanlarla ortaklaşa faaliyetler yaptık ve bu da bizlere yan yana durma, birlikte hareket etme, güçlü toplum oluşturma imkanı sunuyor” ifadelerini kullandı.

-"Dini özgürlüklere sahip çıkılması çağrısında bulunuyoruz"

ADAMS Mütevelli Heyeti Başkanı Rizwan Jaka da bugünkü namazın dinlerarası diyalog açısından önemli olduğunu dile getirdi.Jaka, şunları söyledi:

"Amerika'da Müslümanlar memnuniyetle karşılanıyor, kiliselerde, sinagoglarda ve tapınaklarda hoşgörüyle ağırlandık. Washington Ulusal Katedrali de Amerikan halkı için büyük bir öneme sahip ve bugün buraya misafir olarak davet edildik. Daha önce dinlerarası hizmetler için burada bulunmuştuk, 2008'de ramazanda burada birlikte iftar yaptık. Ancak burada ilk kez cuma namazını kılacağız. Bizler dini özgürlükleri, çoğulculuğu ve harmoniyi savunuyoruz ve bu noktada ABD'ye saygı duyulmasını istiyoruz. Bu etkinlikle de dünyaya dini özgürlüklere sahip çıkmaları çağrısında bulunuyoruz. Müslümanlarla Hristiyanlar, Yahudiler ve diğer dinlere inananlara saygı duyulması gerektiğini ifade ediyoruz.”

"İlahımız bir, mesajımız bir, dünyamız bir"

New Jersey İslam Toplumu yöneticisi Muhammed Shebli de daha önce New York'ta bir kilisede cuma namazı kıldıklarını hatırlattı. "Bugünkü etkinlik de savaş değil, barış çağrısında bulunuyor" diyen Shebli, şöyle konuştu:

"Savaş bölgesinde insanların ‘Allahu ekber' demesi birçok kişiyi korkutuyor. Ancak tekbirin anlamı ‘Allah büyüktür'. Peygamberler Muhammed, İsa, Musa'nın hepsinin aynı mesajı verdiğini görüyorsunuz ve bunlar İbrahim peygamberden gelen mesajlar ki bunun anlamı ilahımız bir, mesajımız bir, dünyamız bir. Birbirimize elimizi daha fazla uzatmalıyız, birlikte daha fazla yemeliyiz, birlikte daha fazla ibadet etmeliyiz her yerde.”

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler