HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Yahudi devleti' tasarısı İsrail hükümetini böldü

İsrail hükümeti, ülkeyi 'Yahudi ulus devleti' olarak tanımlayan ve Arapların haklarını gözardı eden tasarıyı onayladı. Ancak altı bakan ret oyu kullandı. Tasarı Çarşamba günü İsrail Parlamentosu Knesset'e sunulacak.

'Yahudi devleti' tasarısı İsrail hükümetini böldü

İsrail'de, ülkeyi 'Yahudi ulus devleti' olarak tanımlayan yasa tasarısı hükümet tarafından onaylandı. Ancak yedi bakanın reddettiği tasarı koalisyon hükümetini böldü.

Çarşamba günü İsrail Parlamentosu Knesset'e sunulacak tasarı, Arapça'nın resmi dil statüsünün kaldırılmasını ve 'Halaha' olarak bilinen Yahudi yasa sisteminin kurumsallaşmasını öngörüyor.

Tasarı devletin azınlıklara değil yalnızca Yahudilere ulusal haklar tanımasına yol açacağı gerekçesiyle eleştiriliyor. Tasarıyı eleştiren çevreler, Arap nüfusun kimliğinin göz ardı edileceğini söylüyor.

Koalisyon ortaklarından Hatnua Partisi'nin lideri ve Adalet Bakanı Tzipi Livni ile Yeş Atid Partisi lideri ve Maliye Bakanı Yair Lapid partilerinin yasaya destek vermediğini açıkladı.

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Livni, tasarının Knesset'ten geçmeyeceğini söyledi. Livni, tasarının geçmesi için uğraşılması halinde, koalisyon hükümetinin dağılacağı uyarısında bulundu.

İsrail Maliye Bakanı Yair Lapid de, geçen hafta Kudüs'teki sinagog saldırısında ölen Dürzi polis memuru Zidan Saif'in ailesiyle konuştuğunu söyledi ve yasayla ilgili tepkisini şu sözlerle ifade etti:

"Ben onun ailesine ne diyeceğim? Likud'da (merkez sağ partide) birinin öncelikleri nedeniyle Zidan Saif'in İsrail devleti içinde ikinci sınıf vatandaşı olduğunu mu söyleyeceğim?"

Yedioth Ahronoth gazetesine göre göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetin dağılmasını önlemek için tasarının Çarşamba günü Knesset'te oylanmasını erteleyebilir.

Netanyahu: Farklı haklar olabilirBinyamin Netanyahu ise İsrail'de Yahudiler ve diğer azınlıklar için farklı haklar olabileceğini söyledi.

Netanyahu, 'İsrail'in Yahudilerin anavatanı olduğu' kavramına karşı çıkanlar olduğu gerekçesiyle böyle bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Tasarıya Filistinliler arasından en sert tepki ise İslami Direniş Hareketi Hamas'tan geldi.

Hamas yazılı açıklamasında yasa tasarısıylailgili olarak, "Bu tasarı, İsrail'in Arap dünyasına hâkim olmak için kullanacağı dini savaşın habercisidir" yorumunu yaptı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler