HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" operasyonu

Yemen'de Husi Ensarullah Hareketi'nin lideri Abdulmelik el-Husi, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde başlatılan operasyonun arkasında İsrail'in olduğunu savundu.

SANA (AA) -Husilere ait el-Mesire televizyonuna konuşan Husi, Arap ülkelerinin Husilere yönelik başlattığı "Kararlılık Fırtınası" operasyonuyla mücadele için 5 cephenin oluşturulacağını belirtti.

"Saldırıya karşı koymak için bir dış güvenlik cephesi, devlet organlarının korunması ve yıkılmasını engellemek için de bir iç cephe oluşturulacak" diyen Husi, üçüncü cephenin ise tüccar ve vatandaşlar aracılığıyla savaşçılara finans sağlayacağını söyledi.

Husi, diğer iki cephe hakkında ise şunları söyledi:

"Dördüncü cephe, medyayla ilgili. Görevi içeriden ve dışarıdan yapılan tüm hain propagandalara karşı durmak. Beşincisi ise taktiksel bir adım olacak. İlim adamları ve vaizler yaptıkları çağrılarla operasyona karşı halkı toplayacak."

Suudi Arabistan öncülüğündeki operasyonun arkasında "İsrail'in olduğunu ve düşman güçlerin de onun emirlerini yerine getirdiğini" öne süren Husi, "Suudi Arabistan, bölgede fitne çıkarmak istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Devrimin ardından siyasi süreçlere daha fazla katılım talep eden Husilerin gösterileri ve bölgedeki aşiretlerle çatışarak nüfuz alanlarını genişletmesi ülkede istikrarsızlığa yol açmıştı. Merkezi yönetimle yapılan uzlaşı görüşmelerinin sonuç vermemesi üzerine başkent Sana'da bazı stratejik yerleri kontrol altına alan Husiler, Ocak 2015'te başkanlık sarayına girmiş, bu olayın ardından ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, bir süre sonra Aden'e geçerek, halen meşru lideri olduğunu duyurmuştu.

Hadi'nin Aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından Husiler, "karşı direnişin merkezi" haline gelen Aden'e doğru harekete geçerek, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik operasyon başlatmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler