HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıldırım ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile görüştü: İşte gündem konuları

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Başbakan Binali Yıldırım, Tillerson'ı kabul etti. Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 40 dakika sürdü. Tillerson ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya gelecek.Görüşmede, IŞİD'in Irak ve Suriye'den temizlenmesi için çabalar, FETÖ'yle mücadele ve Fethullah Gülen'in iadesi konusu, ikili ve bölgesel konular ayrıntılı biçimde değerlendirildi.

Resmi temaslar kapsamında Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Başbakan Yıldırım'la bir araya geldi. Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı kabul etti. Kabulde, ABD ile karşılıklı resmi ziyaretlerin artırılması konusunda mutabık kalındı.

ABD'de 20 Ocak'ta başlayan Donald Trump döneminin Türkiye'ye en üst düzey ziyareti bugün gerçekleşiyor. Başkent Ankara'ya gece yarısı inen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, sabah ilk olarak programında olmamasına rağmen Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya geldi ve görüşme 40 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Tillerson, Beştepe'deki randevuya 10 dakika geç gitti.

Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Kerim Uras da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Tillerson, ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek.

Ziyarette, Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin tüm yönleriyle ele alınarak, güncel, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacağı belirtilmişti.

FETÖ ve IŞİD'in ele alındığı randevu sonrası yapılan açıklamada, "Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin atılması beklenen adımlar görüşülmüştür" ifadesi dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşıyla bir araya gelecek. İki bakan, birlikte basının sorularını da yanıtlayacak.

DİKKAT ÇEKEN CÜMLE

Sabah sürpriz bir şekilde Başbakanlık Konutu'na giden ABD Dışişleri Bakanı, Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya geldi. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, görüşmede iki konunun öne çıktığı belirtildi. Açıklama şöyle:

"Kabulde, DEAŞ'ın Irak ve Suriye'den temizlenmesi için yürütülen çabalar ele alınmış, FETÖ'yle mücadele ve elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin atılması beklenen adımlar görüşülmüş, ikili ve bölgesel konularda yürütülen işbirliğinin güçlendirilmesi üzerinde durulmuştur. Yönetim değişikliği sonrasında, ülkemize ABD'den yapılan bu ilk resmi ziyarette, iki müttefik ülke arasındaki yoğun ikili temasların önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi üzerinde mutabık kalınmıştır.

Bugün Ankara'da ilk akla gelen konular terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye Rakka'da verilen operasyon desteği ve 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu Fethullah Gülen'in himaye edilmesi olsa da, iki yeni sıcak başlık var."


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler