HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YPG’nin gözü Cerablus’ta

Batı basını Suriye’de IŞİD’e karşı Kürtlerin partisi PYD’nin silahlı kanadı YPG’ye ABD’nin desteği artırmaya hazırlandığını yazdı.

YPG’nin gözü Cerablus’ta

Washington Post gazetesine konuşan bir Amerikalı yetkili, Kürtler dahil Suriyeli muhaliflerin ilerlemesiyle ilgili, “IŞİD’i Türkiye sınırından tamamen çıkarma fırsatımız var” dedi. İngiliz Independent gazetesine konuşan Suriyeli Kürtler ise Türkiye sınırındaki Cerablus’u IŞİD’den alma planı yaptıklarını anlattı.

Rusya’nın Suriye’de askeri varlığını artırdığı bir dönemde Batı basınında Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) geriletilmesinde bu ülkede başta Suriyeli Kürtlerin partisi PYD’nin silahlı kanadı YPG olmak üzere diğer muhalif grupların son zamanlarda kaydettiği ilerlemeler ele alınıyor. Amerikan Washington Post (WP) gazetesi, Irak’ta IŞİD’e karşı ilerleyişin durakladığını gören Obama yönetiminin bu örgüte karşı ABD destekli YPG gibi Kürt güçlerinin son aylarda sürpriz başarılar elde ettiği Suriye’de daha atak askeri harekâtları içeren planlar üzerinde çalıştığını yazdı. Geçen hafta üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin Beyaz Saray’da toplandığını yazan gazete, önümüzdeki günlerde bu gruplara desteğin ele alınacağı bir toplantı daha yapılacağını bildirdi. WP’ye göre ABD yönetimi, güvenlik incelemesi standartlarını biraz daha esneterek Suriye’de daha geniş bir muhalif yelpazeye silah ve cephane sağlamayı düşünüyor. ABD’li yetkililer Türkiye sınırındaki Tel Abyad’ın YPG öncülüğündeki muhalif güçler tarafından haziran ayında IŞİD’den alınması gibi ilerlemeleri yinelemeyi hedefliyor.

RAKKA’YA TAARRUZ:

Umut edilen ise bu grupların YPG ile işbirliği yapması ve Türkiye sınırından güneye ilerleyerek IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka’ya hücum edilmesi. WP’ye konuşan bir ABD’li yetkili, “(Suriye’de) şimdi, sahip olduğumuzu sanmadığımız fırsatlar var. Rakka’ya baskı imkânı var. IŞİD’i (Türk) sınırından tamamen çıkarma fırsatımız var” dedi.

SALDIRI PLANI:

Independent gazetesinin haberine göre ise “Suriye Kürt liderleri, IŞİD’in Türkiye sınırında kontrol ettiği son sınır kapısını da almak istiyor.” Suriyeli Kürtlerin kontrolündeki Kobani’nin dış ilişkiler yetkililerinden İdris Nassan, “Cerablus’u özgürleştirme planı yapıyoruz. Cerablus, IŞİD’in Türk sınırında kontrol ettiği son sınır kapısı” dedi. IŞİD, Türkiye sınırında Cerablus dışında Çobanbey’in karşısındaki Elrai kapısını da kontrol ediyor.
Terör örgütü PKK ile bağlantılı Suriyeli Kürtlerin Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) askeri kanadı YPG’nin Komutanı Sipan Hamo, Cerablus’a olası saldırı için “ABD ile koordinasyon içinde olacaktır, çünkü biz uluslararası koalisyonun bir parçasıyız. Bizimle koordineli savaşıyorlar” dedi. Independent, Türkiye ile İncirlik’in kullanılması için anlaşma yapan ABD’nin bir ikilem yaşayabileceğini, Ankara’nın YPG’nin Fırat’ın batısına yaklaşmasını istemediğini söyledi. Cerablus, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde öngördüğü güvenli bölgenin doğusunda yer alıyor.

BİLGİ NOTU:

ABD ile Türkiye arasında geçen temmuzda varılan İncirlik mutabakatına göre Cerablus ile Azez arasındaki Mare Hattı olarak da bilinen bölgeye ılımlı muhalif güçlerin koalisyon hava desteği altında IŞİD’i gerileterek yerleşmesi öngörülüyordu. Cerablus’un karşısında Karkamış sınır kapısı yer alıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler