HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan 8 darbeci askerle ilgili kararını açıkladı

Yunanistan 8 FETÖ'cü askerle ilgili kararını açıkladı. Askerlerin Türkiye'ye iade edilmemesine karar verildi. Türkiye darbeci asker hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarttı.

Daha önce mahkemeye çıkarılırken yüzlerini kapatan darbecilerin, rahat tavırları dikkat çekti.

15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynadıkları gerekçesiyle Türkiye'ye iadeleri istenen askerler, Yunan polisi eşliğinde birbirlerine kelepçeli olarak mahkemeye getirildi.

Yüksek mahkeme hakimleri, FETÖ mensubu askerleri gruplar halinde salona çağırarak haklarındaki kararları yüzlerine okudu.

Mahkeme, darbe girişiminin ardından TSK'ya ait helikopterle Yunanistan'a kaçan askerler için Türkiye'nin iade talebinin reddedildiğini bildirdi.

Duruşma için Atina Yüksek Mahkemesi'ne getirilen darbeci subayların kelepçesiz olması dikkat çekti.

TÜRKİYE'DEN KARŞI HAMLE

Bu arada 8 askerin iade edilmeyeceğine yönelik bugün çıkan karardan salonda Türk adli makamları harekete geçti.
İstanbul Cumhuriyeti Başsavcılığı Yunanistan adli makamlarına ulaştırılmak için Adalet Bakanlığı'na yeniden yazı yazdı.
Yazıda 8 şüpheli hakkına "cebir ve şiddet kullanarak Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" , "cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "gece yağma" suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.

Tutuklama kararının ardından ayrıca 8 darbeci askerin, yeniden Yunanistan’dan iadeleri istendi. Ayrıca, şüphelilerin kırmızı bültenle aranması için Adalet Bakanlığı aracılığıyla İnterpole yazı yazılmasına da karar verildi.

INTERPOLE YAZI YAZILMASINA KARAR VERİLDİ

Öte yandan hakimlik, darbecilerin kırmızı bültenle aranması için Adalet Bakanlığı aracılığıyla İnterpole yazı yazılmasına da hükmetti.

TELEFON GÖRÜŞMELERİ TESPİT EDİLDİ

15 Temmuz 2016 günü Fetullahçı Terör Örgütü tarafından darbe kalkışması gerçekleştirildi. Darbe kalkışması esnasında 14306 Kuyruk No’lu UH-1 Tipi Helikopter ile 4. Kara Havacılık alayında havalanarak Marmaris İlçesi’ne hareket eden ve burada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişiminde bulunan ekibin başındaki şüpheliler Kurmay Albay Pilot Ali Aktürk ve Kurmay Pilot Yarbay Davut Uçum’a ait telefon numaraları ile bu kalkışmanın başka bir ayağında görev yaptıkları tespit edilen ve kalkışmanın engellenmesi sonucu Yunanistan’a firar eden şüpheliler Kurmay Pilot Yüzbaşı Abdullah Yetik, Kurmay Pilot Binbaşı Ahmet Güzel , Astsubay Başçavuş Mesut Fırat ve Kurmay Yüzbaşı Feridun Çoban’a ait telefon numaralarıyla karşılıklı görüşmeler yapıldığı tespit edilmişti.

DAVA SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası askeri bir helikopter ile Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye'ye iadesiyle ilgili kısa bir süre önce Atina'daki mahkemede görülen üç ayrı duruşmanın ardından, üç asker için Türkiye'nin iade talebi kabul edilmiş, beş askere yönelik iade talepleri ise reddedilmişti.

Yunan temyiz mahkemeleri başsavcısı Antonis Liogas, iade talebi reddedilen darbecilerle ilgili Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunurken, mahkemenin Türkiye'ye iadeleri yönünde karar verdiği üç darbeci asker de temyiz başvurusunda bulunmuştu.

PAZARTESİ ERTELENMİŞTİ

Darbeci subaylar hakkındaki nihai kararın 23 Ocak’ta açıklanması bekleniyordu. Ancak bir hakimin kaza geçirmesi, diğer 2 hakimin de kesin görüş bildirmemeleri nedeniyle duruşma bugüne ertelenmişti.


Darbeci askerlerin rahat tavırları dikkat çekti. Daha önceki duruşmalarda tanınmamak için yüzlerini kapatmışlardı.

Yunanistan'ın iade etmeyi reddettiği askerlerin isimleri

Binbaşı Ahmet Güzel, Binbaşı Gencay Böyük, Yüzbaşı Abdullah Yetik, Yüzbaşı Uğur Uçan, Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, Yüzbaşı Feridun Çoban, Başçavuş Bilal Kurugül ve Başçavuş Mesut Fırat.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler