HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan: Binlerce göçmen Midilli Adası'ndan Pire'ye geçti

Yaklaşık 4 bin 200 göçmen, Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan feribotlarla başkent Atina yakınlarındaki Pire limanına ulaştı. Göçmenler buradan, Kuzey Avrupa ülkelerine gitmek istiyor.

Yunanistan: Binlerce göçmen Midilli Adası'ndan Pire'ye geçti

Avrupa Birliği (AB), göçmen akınını masaya yatırmak için olağanüstü toplanmaya hazırlanırken binlerce göçmen, Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan, Pire limanına ulaştı. İki gemiyle adadan ana karaya geçen göçmenlerin sayısının 4200'den fazla olduğu belirtiliyor.

Çoğu Orta Doğu'dan gelen yüzlerce göçmen de, polisinin AB sınırları içinde seyahatlerine engel olması nedeniyle Macaristan'daki tren istasyonunun dışında mahsur kaldı.

AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu kuruluşu Frontex, geçen hafta Yunanistan'a varan göçmen sayısının geçen haftaya kıyasla iki katına çıkıp 23 bine ulaştığını duyurdu. Bu yıl Yunanistan sınırlarına geçen göçmen sayısının da 160 binden fazla olduğu ifade edildi.

Yunan hükümeti göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli kaynağa sahip olmadığını söylüyor fakat insani yardım kuruluşları ise Yunan yetkililerin daha fazla çaba göstermeleri gerektiği görüşünde.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Salı günkü açıklamasında Fransız mevkidaşı François Hollande'ı arayıp Yunanistan'daki durumun Avrupa'nın öncelikli üst düzey toplantılarında ele alınması gerektiğini söyledi.

'Bize yardım etmelisiniz'

Yunanistan'ın geçici seçim hükümeti, bugün göçmen akınını görüşmek üzere bir araya gelecek. Kathimerini gazetesi, geçen hafta Midilli Adası'nda 17 bin 500 göçmenin kayıt yaptırdığını bildirdi.

Başkent Atina yakınlarındaki Pire limanına dün gece geç saatlerde de Midilli'den 1749 göçmen taşıyan bir feribot ulaştı. Reuters haber ajansına konuşan feribottaki göçmenlerden Suriyeli öğretmen İsham "Bize yardım etmelisiniz. İnsanız biz" dedi.

İçinde 2500 göçmenin olduğu bir diğer feribotun da bugün Pire'ye varması bekleniyor.

AB'nin 'Dublin Düzenlemesi' olarak bilinen uygulamasına göre göçmenler sığınma taleplerini vardıkları ilk AB ülkesine yapmak zorunda. Fakat göçmenlerin ilk ayak bastığı ülkeler İtalya ve Yunanistan, göçmen akınıyla baş edemediklerini söylüyor. Göçmenlerin çoğu da kuzey ülkelerine gidiyor.

Macaristan'da tren garı kapatıldı

Macaristan Pazartesi günü göçmenlerin kayıt işlemlerini bırakıp binlerce göçmenin Budapeşte'nin doğusundaki Keleti garından trenlerle Viyana ve Almanya'nın güneyine gitmelerine onay verdi. Fakat polis Salı günü tren garını boşaltınca, yaklaşık 1000 göçmen garın dışında mahsur kaldı.

Polisin garı kapatmasına öfkelenen göçmenler "Almanya, Almanya" sloganları atıp ellerindeki tren biletlerini gösterdi.

Avusturya veya Almanya'ya giden trenler için biletlere yüzlerce euro ödediklerini belirten göçmenler polisin uygulamasını protesto etti. Macaristan ise tüm göçmenleri artık kayıt altına alacağını belirtip ekonomik göçmenleri ülkeye giriş yaptıkları devletlere geri göndereceğini duyurdu.

Öte yandan Fransa ve İngiltere arasındaki Manş Tüneli'ni geçen tırlara binmek isteyen göçmenler iki ülke arasındaki tren seferlerinin durmasına neden oldu. Temmuz ayında Avrupa'ya giren göçmen sayısı 107 bin 500 olarak kaydedildi.

Almanya bu yıl, geçen yılın toplamının dört katı olan 800 bin göçmeni kabul etmeye hazırlanıyor. Alman hükümeti, diğer AB ülkelerinden gelen ve sığınma talebinde bulunan Suriyelilere izin vereceklerini söyledi. Fakat bir sözcü Salı günkü açıklamasında Dublin Düzsenlemesi'nin askıya alınmadığını belirtti.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü, "Dublin kuralları hala geçerli ve Avrupa Birliği üye devletlerinin de bu kurallara bağlı olmasını bekliyoruz" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler