HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan savunma Bakanı Kammenos'tan olay çıkış

Yunanistan, Türkiye ordusunun hava kuvvetleri tarafından dün Yunan hava sahasına yönelik yoğun ihlallerin gerçekleştiğini öne sürdü.

Yunanistan savunma Bakanı Kammenos'tan olay çıkış

Yunanistan'ın darbe girişiminde rol alan 8 darbeci askerin iade edilmemesi sonrası başlayan gerginlik devam ediyor. Savunma bakanlığı yetkilileri merkez ve güney Ege'de bulunan adaların üzerindeki hava sahalarına yönelik 138 ihlalin gerçekleştiğini açılarken, bu rakamın alışılmadık derecede yüksek olduğuu öne sürdüler.

"KAMMENOS: KOVBOY HAREKETLERİ

Reuters'ta yer alan habere göre, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Türkiye'nin davranışlarını "kovboy hareketleri" olarak tanımlayarak eleştirdi.

Antenna televizyonuna konuşan Kammenos, "Biz barış istiyoruz, Ege üzerinde bir kavga veya sorun istemiyoruz fakat yolu kesilmeyen bir uçak da olmayacaktır" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: KAMMENOS AKLINI BAŞINA TOPLASIN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile yaşanan gerilim konusunda Savunma Bakanı Panos Kammenos’a sert tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “Savunma Bakanı aklını başına toplasın” dedi.

Hürriyet'ten Hande Fırat'a konuşan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki Ege sorununa dikkat çekerek, sürmekte olan istikşafi görüşmeleri hatırlattı ve şunları söyledi:

"Biz bu istikşafi görüşmeleri hep devam ettirdik. (Yunanistan Başbakanı Aleksis) Çipras Hükümeti döneminde iktidar ortağı da olan radikal sağ partinin başkanı aynı zamanda Yunanistan'ın Savunma Bakanı. Bu bakan sürekli tahriklerde bulunuyor. Yunanistan eskiden beri tahrik edici şeyler yapıyor. Biz komşumuzla gerginlik olmasın diye aklıselim davranıyoruz."

"'TIRMANIRSA ALLAH KORUSUN"

"Çoğunu gündeme bile getirmiyoruz. Ancak Kardak konusunu fırsat bilerek durumu tırmandırıyorlar. Savunma Bakanı aklını başına toplasın. Aklıselim davranmamızı suiistimal etmemeleri lazım. Gereken cevabı vermesini de biliriz.Bakan'ın tavrı yeni değil. Biz bu tavırlarını Çipras'a da söyledik, söylüyoruz. İki ülke arasında ihtilaflı konular konuşarak çözülmeli. Sağduyulu olmak lazım. Durum tırmanırsa, Allah korusun istenmeyen bir kaza olursa bunun telafisi de olmaz. Büyük bir olgunluk içinde davranıyoruz. Yunan Savunma Bakanı da olgunluk içinde hareket etmeli."

DÜN KAMMENOS KARDAK KAYALIKLARINA ÇELENK ATMIŞTI

Yunanistan Hava Kuvvetleri Komutanı Hristos Hristodulu'nun eşlik ettiği Savunma Bakanı Panos Kammenos'u taşıyan helikopter, dün TSİ 08.20'de Kardak Kayalıkları'nın olduğu bölgeye gitti. Kammenos 21 yıl önceki kriz sırasında ölen üç Yunan askerinin anısına Ege Denizi'ne çelenk bıraktı.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN 96'DA SAVAŞIN EŞİĞİNE GELMİŞLERDİ

NATO üyesi Türkiye ve Yunanistan, Kardak kayalıklarından doğan anlaşmazlık üzerine 1996 yılında savaşın eşiğine gelmişlerdi.

Yunan hükümetinden Ocak ayının başlarında yapılan bir açıklamada Ege'deki 28 ufak adanın oturuma açılmasının planlandığına dair duyuru Ankara'nın tepkisiyle karşılaşmıştı.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN İLİŞKİLERİ NASIL GERİLDİ?

Yunanistan Yüksek Mahkemesi'nin geçen hafta 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bu ülkeye kaçan 8 Türk askerinin iade edilmemesi yönünde karar alması Ankara-Atina ilişkilerinde gerilime neden oldu.

Hafta sonunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının Kardak kayalıkları bölgesine seyir icra etmesinin ardından dün de Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos dün helikopterle Kardak kayalıkları bölgesine giderek çelenk bıraktı.

Yaşanan bu gerilime ilişkin Hürriyet gazetesine açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Bu bakan sürekli tahriklerde bulunuyor. Yunanistan eskiden beri tahrik edici şeyler yapıyor. Biz komşumuzla gerginlik olmasın diye aklıselim davranıyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çoğunu gündeme bile getirmiyoruz. Ancak Kardak konusunu fırsat bilerek durumu tırmandırıyorlar. Savunma bakanı aklını başına toplasın. Aklıselim davranmamızı suistimal etmemeleri lazım. Gereken cevabı vermesini de biliriz..."

İki ülke arasındaki ihtilaflı konuların konuşarak çözülmesi gerektiğini ve sağduyu davranmak gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Durum tırmanırsa Allah korusun istenmeyen bir kaza olursa bunun telafisi de olmaz" dedi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler