HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan yine eli boş döndü, umutlar bugüne kaldı

Dün gece geç saatlere kadar Brüksel'de müzakerelere devam eden Yunanistan Başbakanı Tsipras ve ülkenin alacaklıları yine sonuç alamadı. Görüşmelerin bugün de liderler zirvesi öncesinde devam etmesi bekleniyor.

Yunanistan yine eli boş döndü, umutlar bugüne kaldı

Dün gece geç saatlere kadar Brüksel'de müzakerelere devam eden Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ve ülkenin alacaklıları yine sonuç alamadı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Atina'nın önerdiği son kemer sıkma paketinin kapsamının genişletilmesini isterken, Yunanistan önerdiği 8 milyar euroluk tasarruf paketini değiştirmeyeceğini belirtti.

Yunanistan'ın önerdiği son tasarruf paketi kapsamında KDV kapsamının genişletilmesi, emeklilik primlerinin artırılması, yüksek cirolu şirketlerden daha fazla vergi alınması ve emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltilmesi vardı.

Tsipras'ın bugün liderler zirvesi öncesinde, IMF, Euro Bölgesi ve Avrupa Merkez Bankası yetkilileriyle görüşmelere devam etmesi bekleniyor.

TIKLAYIN - 5 SORUDA YUNANİSTAN VE AB'NİN YORGAN KAVGASI

Teknik ekipler ise güneşin doğmasıyla birlikte Brüksel'deki yoğun mesaiye geri döndü.

Associated Press haber ajansı<na konuşan bir Yunanistan hükümet yetkilisi "Yunanistan'ın talep edilen yola girmesi mümkün değil. Çok büyük tavizler talep ediliyor" dedi.

IMF Yunanistan'ın memur maaşlarında indirime gitmesini talep ediyor.

Yunanistan'ın iki gün sürecek olan AB zirvesi öncesinde alacaklılarıyla bir anlaşma sağlaması ve anlaşmanın AB liderlerinin onayından da geçmesi gerekiyor.

30 Haziran'da IMF'ye 1,6 milyar euro borç geri ödemesi yapmak durumunda olan Atina, yardım paketinin 7,2 milyar euroluk son diliminin alınamaması halinde bu paranın ödenemeyeceğini ifade ediyor.

IMF ve Euro Bölgesi ise yardım paketinin Atina'ya gönderilmesi için önce 'ikna edici' bir reform paketi görmek istediklerini dile getiriyor.

Atina'nın sunduğu son kemer sıkma paketinde verdiği tavizler Syriza hükümeti içinde de rahatsızlık yaratmış durumda.

Bazı Syriza milletvekilleri, kemer sıkma paketinin parti politikalarına aykırı olduğunu ifade ederek mevcut şekliyle Meclis'e gelmesi halinde onay vermeyeceklerini ifade ediyor.

Yunanistan'da koalisyonun küçük ortağı Bağımsız Yunanistan partisi ise ancak borcun bir kısmının silinmesi halinde mevcut paketi onaylayacaklarını dile getirdi.

Tsipras da Brüksel'deki temaslarında borcun yeniden yapılandırılmasının ciddi biçimde tartışılması gerektiğini söylese de IMF ve Euro Bölgesi yetkilileri bu teklife sıcak bakmıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler