HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Pazartesi günü yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinin üçüncü turunda, cumhurbaşkanının seçileceği konusunda iyimser olduğunu söyledi.

ATİNA (AA) -Samaras, Yunan devlet televizyonu NERİT'e verdiği demecinde, Yunan halkının erken seçim istemediğini ve böyle bir olasılığın nelere mal olabileceğini çok iyi bildiğini belirterek, Pazartesi günü milletvekillerini bu gerçeği gözönünde bulundurarak oylarını kullanmalarını istedi.

Cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, ülkenin yeni maceralara sürükleneceğini ve yükümlülüğün oy vermeyenlerin üzerine olacağını ifade eden Samaras, "Bunun sonucunda yaşanacaklar karşısında 'bilmiyordum' diyemezler. Ülke siyasi belirsizliğe daha fazla dayanamaz. Oy verin ülkenin üzerindeki kara bulutlar dağılsın" dedi.

Samaras, kendisinin her zaman uzlaşmadan yana olduğunu, sağ ve sol partilerin oluşturduğu koalisyon hükümetini kurarak bunu kanıtladığını ifade ederek, "Hükümette yer almak isteyenler varsa kapım açık. Ancak önce cumhurbaşkanını seçmemiz lazım. Geminin bir an önce fırtınasız limana çekilmesi lazım. Bunun için herkesi oy vermeye çağırıyorum. Daha sonra bunu ve ana yasanın değiştirilmesi konularını konuşabiliriz" diye konuştu.

- "Kabadayılıkların nelere mal olacağını iyi biliyorum"

Ülkede erken seçime gidilmesinin aslında kendisinin işine geldiğini ve böyle bir seçimi kazanacağına emin olduğunu ifade eden Samaras, buna rağmen ülkenin çıkarını gözönüne alarak hükümetin istifa etmeyeceğini söyledi. Demecinde, cumhurbaşkanı seçimlerinde oy vermeyen muhalefet partilerini "anlamsız kabadayı tavırlarla başka çıkarlara hizmet etmekle" suçlayan Samaras, "Ben elimden geleni yaptım. Ayakta kalabilmek için kan kustuk. Kabadayılıkların nelere mal olacağını iyi biliyorum. Haysiyet kabadayılıkla kazanılmaz. Haysiyet, yeni yardıma ihtiyaç olmaması demektir, ihtiyaçlarını kendi çabalarınla karşılamak demektir" diye konuştu.

Samaras, ikinci tur seçimleri öncesinde de, parlamentodaki dengeleri değiştirerek evet oylarını arttırmak amacıyla muhalefete uzlaşma önerisinde bulunmuştu. Televizyon kanallarında yayınlanan halka sesleniş konuşmasında adaylarının cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda en kısa zamanda ülkenin AB perspektifine inanan başka şahsiyetlerin katılımıyla kabineyi genişleteceğini açıklayan Samaras, 2015'te "uygun bir zamanda" erken seçime gidilmesini de kabul edeceğini belirmişti.

Yunanistan'da, koalisyon hükümeti ve bazı bağımsız milletvekilleri tarafından desteklenen cumhurbaşkanı adayı Stavros Dimas, seçimin birinci ve ikinci turunda yeterli oyu alamamış, seçim 3. tura kalmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turu 29 Aralık Pazartesi günü yapılacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler