HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanlılar, referandumda kurtarma paketine 'Hayır' dedi

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre referanduma katılanların yüzde 61'i, kurtarma paketinin koşullarını reddetti. Yunan Başbakanı sonucu 'Demokrasinin zaferi' diye niteledi. Euro Grubu Başkanı ise 'Yunanistan'ın geleceği için çok üzücü' dedi.

Yunanlılar, referandumda kurtarma paketine 'Hayır' dedi

Yunanistan'da Pazar günü yapılan referandumda, uluslararası kurtarma paketinin koşulları reddedildi.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı sonuçlara göre, oylamaya katılanların yüzde 61'i kurtarma paketine "Hayır" dedi. "Evet" oyları yüzde 39'da kaldı.

İltidardaki Syriza Partisi, kurtarma paketinin koşullarının "onur kırıcı" olduğunu söylererek "Hayır" oyu verilmesi çağrısında bulunmuştu.

"Evet" kampanyası yürütenler ise bunun Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkmasıyla sonuçlanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras sonuçların belli olmasından sonra televizyondan halka hitap etti, "Bugün demokrasinin zaferini kutluyoruz. Fakat yarın hep birlikte, krizden çıkmak için ulusça yürüttüğümüz çabaya devam edeceğiz" dedi.

Tsipras, "Seçmenlerin bize verdiği yetki, Avrupa'ya karşı bir yetki değil. Bu,bizi kemer sıkma kısır döngüsünden kurtaracak, sürdürülebilir bir çözüm bulmaya yönelik bir yetkidir" dedi.

Bazı Avrupalı yetkililer, "Hayır"ın kreditörlerle müzakerelerin tamamen reddedilmesi olarak görüleceğini vurgulamışlardı.

'Yunanistan'ın geleceği için çok üzücü'Euro Grubu Başkanı Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, referandum sonucunun "Yunanistan'ın geleceği için çok üzücü” olduğunu söyledi.

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Yunanistan'la "görüşmelerin yeniden başlayacağını düşünmenin çok zor olduğunu” savundu.

Gabriel, Tagesspiegel gazetesine demecinde, "Tsipras ve hükümetinin ülkeyi terk edilmişlik ve umutsuzluğa sürüklemekte olduğunu” söyledi.

Yunan hükümet yetkilileri ise kurtarma paketinin koşullarının reddinin ellerini güçlendireceğini bu sayede görüşmelerde daha hızlı bir anlaşmaya varabileceklerini savundular.

Yunan yetkililer, bankaların Salı günü yeniden açılacaklarını belirttiler.

'Demokratik bir Avrupa'ya koca bir evet'Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, referandum sonuçlarının "Demokratik bir Avrupa'ya koca bir evet anlamına geldiğini" söyledi.

Varufakis, Yunanistan'ın kreditörlerle görüşmelere "artıda" gireceğini öne sürdü.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler