HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zafer Çağlayan ve Muammer Güler'in istifası dış basında

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında oğulları tutuklanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in istifa etmeleri yabancı medyaya hemen yansıdı.

Zafer Çağlayan ve Muammer Güler'in istifası dış basında

BBC, istifaları duyururken "Türkiye'de Bakanlar Çağlayan ve Güler, skandal arasında istifa etti" dedi.

İngiliz yayın kurumu BBC, "Türk Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler, oğullarının, hükümeti vuran bir yolsuzluk soruşturması kapsamında suçlanmaları üzerine istifa ettiler" ifadelerini kullandı.

Kaan Çağlayan ve Barış Güler'in haklarında suçlamaları reddettiklerini belirten BBC, haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın soruşturmayı iktidarına zarar vermek için kullananlarının "ellerini kırmakla tehdit ettiğini" söyledi.

Deutsche Welle Türkçe

Ekonomi Bakanı Çağlayan istifa etti

Türkiye'deki yolsuzluk operasyonu Bakanlar Kurulu'na ulaştı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlık görevinden istifa etti.

Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, bakanlık görevinden ayrıldığını bildirdi. Zafer Çağlayan,şunları kaydetti:

"17 Aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize veülkemizekarşıkirli bir tezgâh olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın dadahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için EkonomiBakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım."

Rüşvet operasyonuyla ilgili olarak mahkemeye sevkedilen 49 kişiden, aralarında İçişleri Bakanı MuammerGüler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Halk Bankası GenelMüdürü Süleyman Aslan ve operasyonun kilit ismi işadamı Reza Zerrab'ın da bulunduğu 14 kişi tutuklanmıştı.

Bakan Çağlayan'ın istifası Rus medyasında

Rusya'da iyi tanınan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yolsuzluk ve rüşvet operasyonu üzerine bakanlık görevinden istifa etmesi, Rus medyasında da yankı buldu.

Rusya'da iyi tanınan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yolsuzluk ve rüşvet operasyonu üzerine bakanlık görevinden istifa etmesi, Rus medyasında da yankı buldu.

Rusya'nın Sesi, "İstanbul merkezli yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında oğlu tutuklanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlık görevinden istifa etti" derken Çağlayan'ın açıklamasında "Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım" dediğine dikkat çekti.

AP/Reuters/AFP

İki bakanın istifasıyla ilgili dış basından da hemen yorumlar geldi. Amerikan haber ajansı AP, istifaları “Türkiye’de oğulları rüşvet ve yolsuzluk skandalı sebebiyle tutuklanan 2 bakan istifa etti.” şeklinde duyurdu.

Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan ve İç İşleri Bakanı Muammer Güler Çarşamba günü istifası sundu bilgisine yer veren ajans, 2 bakan oğlunun rüşvet oprsayonuyla ilgili tutuklanan 24 kişi arasında yer aldığını hatırlattı. Başbakan Erdoğan’ın müttefiki olan bakanların isimlerinin bu skandalda yer alması sebebiyle Türkiye’de Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimde Erdoğan’ın zarar görebileceği yorumu yapıldı.

İstifalarla ilgili ilk yorumlardan biri de Reuters haber ajansından geldi. Ajans “Türkiye’den 2 bakan Çarşamba günü istifa etti.” şeklinde haberi verdi. 17 Aralık’tan itibaren İçişleri bakanı Muammer Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğullarının isimlerinin rüşvet ve yolsuzluk skandalı içinde anıldığını belirtti. Ajansın haberinde Bakan Çağlayan’ın durumu çirkin bir komplo olarak tanımladığı hatırlatıldı.

AFP haber ajansı da olayı benzer şekilde duyurduğu haberde, “Türkiye’deki skandalda bakanlar istifa etti” başlığıyla haberi verdi. Ajans, “ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetinden skandalda rol oynayan iki bakan Çarşamba günü istifasını verdi.”ifadesini kullandı.

İstifalar Wall Street Journal'da

"Oğullarını kapana kıstıran ve son bir hafta ülkenin siyasi peyzajını cıngırdatan yüksek profilli bir yolsuzluk soruşturması"

WSJ, Ekonomi Bakanı Çağlayan ve İçişleri Bakanı Güler'in, "oğullarını kapana kıstıran ve son bir hafta ülkenin siyasi peyzajını cıngırdatan yüksek profilli bir yolsuzluk soruşturması" üzerine istifa ettiklerini yazdı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in istifalarını internet sitelerinde hemen duyuran yabancı basın organlarından Wall Street Journal, Bakanlar için "Oğullarını kapana kıstıran ve son bir hafta ülkenin siyasi peyzajını cıngırdatan yüksek profilli bir yolsuzluk soruşturması üzerine istifa ettiler" dedi.

Daha önce yayımladığı bir haberde yolsuzluk soruşturmasının piyasalar üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapan WSJ, iki Bakanın istifa açıklamalarının bazı bölümlerini aktardığı haberinde "Türk polisi 17 Aralık'ta Sayın Çağlayan ve Güler'in oğullarını tutuklu yargılamak üzere cezaevine gönderen geniş kapsamlı bir yolsuzluk soruşturmasını göz önüne koymuştu" ifadesini de kullandı.

Fransız basını Türkiye'deki istifaları değerlendirdi

Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu üzerine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in istifaları Fransız basınında da yankı buldu.

Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu üzerine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in istifaları Fransız basınında da yankı buldu.

Liberation gazetesi, internet sitesinde istifalarıyansıtırken"Türkiye'de yolsuzluk skandalı: İçişleri Bakanı da istifa etti" başlığı altında dün Esenboğa Havaalanında çekilen,Çağlayan ve Güler'ın yer aldığıbir fotoğrafı kullandı. Haberde, Çağlayan ve Güler, "İslami hükümetin etkin iki bakanı" olarak nitelendi.

dünyadan haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler