HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

LGS nasıl olacak? TEOG'un yerine gelecek LGS'nin son taslağında neler var?

Veliler ve bu sene liseye geçiş için harıl harıl ders çalışan öğrenciler endişeyle LGS adı verilen yeni sistemin açıklanmasını bekliyorlar. Peki öğrencileri nasıl bir sistem bekliyor. LGS çatısı altında öğrencilerin hangi okula gideceği nasıl belli olacak. Adrese dayalı mı, sınav sistemiyle mi yoksa ikisi birden mi?

LGS nasıl olacak? TEOG'un yerine gelecek LGS'nin son taslağında neler var?

TEOG'un kaldırılması ile liseye geçiş için sistem belirleme çalışmaları devam ediyor. Gerek öğrenciler gerekse de veliler LGS denilen yeni sistemin nasıl olacağını merak ediyorlar. Öğrenciler hangi okula gidecekler. Sınav süreçleri tercihler nasıl olacak? Sadece adrese dayalı mı olacak? Kafalarda LGS ile ilgili pek çok soru ve belirsizlik var. İşte LGS'nin üzerinde çalışılan son taslağına dair detaylar...

BU SENE SON MERKEZİ SINAV OLACAK

Bu sene LGS'ye geçiş için yeni sistemle eski sistemin karışımı bir yapı olacak. Buna göre 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında 8. sınıf öğrencileri merkezi sınavdan alacakları puanın %70'i ve diploma notunun %30'u ile elde edilecek puan ile Fen Lisesii, Sosyal Bilimler Lises ve Proje okullarna yerleşecekler. Bu okulların kontenjanları dolunca kalanlar diploma notlarına göre meslek lisesi, imam hatip ve diğer liselere yerleştirilecekler.

LGS'DE MERKEZİ SINAV OLMAYACAK

Yeni sistemde not ortalaması, özellikle de 8. sınıfta daha önemli hale geliyor. 6, 7 ve 8. sınıflarda yıl boyunca yapılacak sınavlar öğrencilerin not ortalamasını beliryecek. 6'ıncı ve 7'inci sınıflarda alınan not ortalamasının yüzde 20'si, 8. sınıf not ortalamasının da yüzde 60'ı alınacak ve bu puanla fen lisesi ve proje okulları gibi okullara yerleştirme yapılacak.

Bu şekilde yerleşemeyen öğrenciler evlerine en yakın okula kaydedilecekler. Öğrenciler bu okulda istediği alanı seçebilecek.

SINAVLAR NASIL OLACAK

LGS'de öğrencilerin yıl sonu not ortalamasını belirleyecek sınavlarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın soru havuzundan olacak. MEB'in hazırlayacağı soru kitapçıklarından rastgele seçilecek kitapçıklarla İl Milli Eğitim Müdürlükleri sınav yapacaklar. Kullanılan kitapçık da LGS'den çıkartılacak böylece aynı sorular hiçbir zaman kullanılmayacak.

Bu sınavlarda sorulacak sorular için açık uçlu sorular da olacak. Test soruları otomatik okunacak. Açık uçlu sorular ise sınav kağıtlarındaki isimler gizlenerek iki öğretmene teslim edilecek. İki öğretmen de soruya aynı puanı verirse not otamatik olarak sisteme işlenecek. Farklı olursa da kitapçık üçüncü öğretmenin kontrolüne sunulacak. Üçüncü öretmenin hükmü hangi öğretmen ile eşleşirse puan ona göre verilecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler