HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan Körfez köprüsünün ismini açıkladı: Osman Gazi Köprüsü

İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik bölümünün açılış töreninde konuşan Erdoğan, köprüye Osman Gazi isminin verildiğini duyurdu

İzmit Körfez geçiş köprüsünün son tabliyesi monte edildi. Törende somunlar sıkıldı, körfezin iki yakası birbirine bağlandı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprüye Osman Gazi isminin verildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nünson tabliyesini yerleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerinden, son tabliyenin montajının yapılacağı noktaya yürüdü. Burada konuşan Erdoğan, birazdan ismini açıklayacağı (Köprünün adı 'Osman Gazi Köprüsü' oldu) köprünün son tabliyesinin vidalarını Davutoğlu ve Yıldırım ile sıkacaklarını belirterek, tabliyenin kaynağının görevliler tarafından ayrıca yapılacağını söyledi.

"Gerçekten dünyada dördüncü özelliklere sahip bir köprüyle iftihar ediyoruz" diyen Erdoğan, köprünün detay özelliklerinin daha sonra belirtileceğini anlattı. Gösterilen ilgi ve alakaya teşekkür eden Erdoğan, "Ülkemiz için, milletimiz için hayırlı olsun diyorum. Gerek Başbakanımıza gerek tüm kabine üyelerimize, Ulaştırma Bakanımıza ve tüm ekibimize şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Milletimiz için, tüm insanlık için hayırlı olsun diyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım, daha sonra son tabliyenin vidalarını sıkıştırdı. Köprüde son tabliyenin montajına Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı, hatıra olarak aldı. Bu arada açılışa özel, pirinçten anahtar, vida ve somun kullanıldı.

KÖPRÜ 6 DAKİKADA GEÇİLECEK

İzmit Dilovası ile Yalova Altınova’yı birleştiren asma köprü, dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü durumunda. 113 adet tabliye var. Son tabliyenin kaynağı bugün yapıldı. İki nokta arasındaki mesafeyi 6 dakikada geçmek mümkün olacak. Geçiş ücreti 35dolar + KDV olacak. Körfez köprüsünün ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması bekleniyor. Körfez köprüsü sayesinde bir çok sektör canlanacak. 15 bin kişinin istihdamına da katkı yapacak. Otoyolun bölge ekonomisinin büyümesine yüzde 7 artış sağlayacak. Otoyol tamamlandığında, TEM’den daha yararlı bir otoyol haline gelecek. Egee’de turizm hareketlenecek. Çandarlı’da büyük limanın faaliyete geçmesiyle, Ege’de üretilen zirai ürünlerin limanlara daha hızlı ulaştırılmasını sağlayacak. Dev projeyle hem sürücüler hem de Türkiye kazanacak. Zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacak.İstanbul İzmir otobanı istihdama da katkı sağlayacak.

KÖRFEZ KÖPRÜSÜ VE OTOYOLUN SON DURUMU

Körfez köprüsünde kule keson temelleri tamamlanırken, nihai kot olan +252 metreye de ulaşılmış oldu. Ocak ayında ilk tabliye montajı başlanırken, son tabliye ise bugün konuldu. Asma köprüde üst yapı imalatlarının tamamlanmasının ardından Mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor. Otoyol üzerinde ise 3 büyük tünel bulunuyor. 7 bin 180 metre uzunluğundaki Orhangazi Tüneli’nde elektromekanik işleri ve BSK kaplama çalışmaları tamamlandı. 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçukgazi Tüneli ise yüzde 95 oranında bitti.

3 bin 210 metre uzunluğundaki Belkahve Tüneli’nde ise elektrik, elektronik ve elektromekanik işleri sürüyor. 253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü de tamamlandı. Bin 380 kilometre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğ’ünde tabliye su yalıtım, izolasyon ve asfalt kaplama çalışmaları tamamlandı. Gebze-Bursakesiminde 12 adet, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa kesiminde 6 adet, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 20 viyadük yer alıyor. Gebze-Bursa arasındaki 7 viyadük tamamlanırken, 13 viyadükte ise çalışmalar sürüyor. Gebze-Orhangazi Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa-İzmir arasındaki kesimlerde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı çalışmaları ise sürüyor. Otoyolun İzmir-Turgutlu-Kemalpaşa arasındaki 6,5 kilometrelik yol ise tamamlanarak trafiğe açıldı.

12,911 MİLYAR TL HARCANDI

Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 94, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde yüzde 87, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise yüzde 84 olmak üzere projenin tamamında yüzde 67 oranında fiziksel gerçekleşme sağlandı. Toplam 7 bin 918 personel, bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugüne kadar kamulaştırmalar dahil 12 bin 911 milyar TL harcandı.

Projenin, açılışı gerçekleştirilen 40 kilometrelik bölümümün ulaşımda çok önemli rahatlamalar sağlayacağını ifade eden Erdoğan, 1 saatlik süreyi 6 dakikaya indirerek, ‘vakti nakde dönüştürdüklerini’ söyledi.

‘MUASSIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE ÇIKACAK TÜRKİYE İNŞA EDİLİYOR’

“Türkiye’nin yüz akı olacak projeleri ülkemize yakıştıramayanlar var, biz bunları yapalım dedik” diyen Erdoğan, yapmanın yıkmaktan zor olduğunu Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinden alıntı yaparak aktardı.

Sözleri tekbirlerle kesilen Cumhurbaşkanı, “Siz ellerinde kitabıyla dolaşan gençlersiniz, onun için sizi kutluyorum. Muasır medeniyetler seviyesine çıkacak Türkiye, böyle inşa ve ihya ediliyor” ifadelerini kullandı.

AK Parti döneminde yapılan yol, köprü ve diğer ulaşım hizmetlerinden bahsedenCumhurbaşkanı Erdoğan, bağlantı köprüsünün isminin ‘Osman Gazi’ olacağını açıkladı.

Muhalefeti eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Biz önce Hak’tan, sonra halktan aldığımız güçle projeleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz’ dedi.

'ŞEHİRLERİ, İLÇELERİ, YÜREKLERİ BİRLEŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Tabliye yerleştirme töreninin ardından konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, "AK Parti iktidarlarının en önemli hususiyeti hizmette, dava aşkında sürekliliktir. 2002'de, 3 Kasım'da bayrağı devralan Sayın Cumhurbaşkanımız'dan bugüne kadar hep ilk günkü aşkla bu topraklara, bu ülkeye hizmet etmenin aşkını sevdasını yaşadık" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Biz her gün bu topraklarda taş üstüne taş koymaya, bu topraklarda şehirleri, ilçeleri, yürekleri birleştirmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, birileri terör tuzaklarıyla bu millete tuzak kurmaya kalkarsa onların da hesabını göreceğiz. Durmayacağız, terörle mücadele ederken bu milletin gündeminin sadece terörle işgal edilmesine izin vermeyeceğiz. Hem mücadele edeceğiz hem de bugünolduğu gibi hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek bir dakika dahi vakti yoktur" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Bakınız son üç hafta içinde, önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesini koyduk, yine Cumhurbaşkanımızla birlikte ve 2013 Mayıs'ında 'olmaz' denilen, 'yapılmaz' denilen, 'yaptırmayız' denilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, inşallah bu ağustosta milletimizin hizmetine sunacağız."

“ÖNCEDEN TÜRKLER TAŞERONDU, ŞİMDİ TÜRKLER ÜSTLENİCİ, YABANCILAR TAŞERON”

Körfez köprüsünün iki yakasını bir araya getiren tören ve Altınova-Gemlik otobanının açılışında konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Sadece Marmara’nın iki yakasını değil, Türkiye’nin iki yakasını bir araya getiren, 50 yıldır gündemde olan dünyanın 4. büyük köprüsünü tamamlamanın haklı gururunu milletçe yaşıyoruz. Bu proje sadece Kocaeli’ne, Yalova’ya, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir’e değil Türkiye’nin nüfusunun üçte birine, toplam milli gelirinin yarısını bulan 7 vilayetimizi Marmara ve Ege’yi birbirine komşu yapıyor.

İzmir’den çıkan bir vatandaşımız İstanbul’a Sabiha Gökçen Havaalanı’na 2 saat 50 dakikada varıyor. İstanbul İzmir git gel 6 saat. AK Parti iktidarına da bu yakışır. Milletimize de en büyük eser yakışır. Bu köprünün maliyeti dünyada küçük ölçekli 50 ülkenin milli gelirinden tek tek fazladır. Türkiye’nin gücünü gösteriyor. 1950 yılında Türkiye’nin gayri safi milli hasılası 8,5 milyar dolardı.

İzmir-İstanbul otoyolu ve Körfez Köprüsü’nün toplam harcaması bu rakamdan daha fazla bir projedir. Bu projeleri Türkler mi yapıyor diye 10 sene önce, 20 sene önce sorsaydınız, ‘Hadi canım, Türkler de nasıl yapacak?’ derlerdi. O zaman yabancılar müteahhit, Türkler taşerondu. Şimdi Türk firmaları projenin ana yüklenicisi, yabancılar da alt yüklenici haline geldi. Türkiye iktidarımızda nereden nereye geldi. İşte bu proje bile tek başına gösteriyor. Bazıları kıskansa, bazılarının hoşuna gitmese de Yavuz sultan Selim Köprüsü’nü yaptık. Dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. İşte biraz sonra adını açıklayacağımız dünyanın 4. büyük köprüsünü de tamamlama safhasına getirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün iki yakayı birleştirerek, milletimizi kucaklaştırdık.

Altınova’dan Gemlik’e kadar 40 kilometrelik otoyolun da açılışını gerçekleştiriyoruz. Türkiye’ye yakışan bir proje oldu. Bu projenin hayata geçmesi için ortaya koyduğunuz liderlik ve vizyon, bize gösterdiğiniz yolla, 4 yıl gibi kısa bir sürede bu güzel eseri bu hale getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bundan dolayı zatı alinize çok teşekkür ediyoruz. Projenin fikir safhasından yapımına kadar Başbakanlığınız döneminde gösterdiğiniz irade için, sizden görevi devralan sayın başbakanımıza teşekkür ediyoruz.

Benden önce görev yapan Lütfü Elvan, Feridun Bilgin bakanımıza teşekkür ediyorum. Karayolcu kardeşlerime, gece gündüz demeden her türlü zor şartlara her türlü tehlikeye rağmen çalışıp ve bu eseri bu hale getiren bütün yüklenici mühendislerine teşekkür ediyorum. Finans kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Dünyanın en derin ekonomik krizi yaşandığı sırada, ‘Biz bu projede varız’ diyen bankacılara teşekkür ediyorum. Bu bayrağa, bu millete güvendiler. Bu köprü ve otoyolun milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler