HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomik kriz GAP'ı da etkiledi

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Müdürü Mustafa Aydoğdu, GAP'ın bir an önce bitirilmesi için finans miktarının artırılması gerektiğini söyledi. Aydoğdu, düzenlediği basın toplantısında, 2002 yılının ilk 6 ayda gerçekleştirilen çalışmalar ve bugüne kadar devam eden çalışmalar ile sektörel dağılımları değerlendirdi.

Ekonomik kriz GAP'ı da etkiledi

32 milyar dolarlık genel bütçeye sahip olan GAP'ın 12 yılda gerçekleştirilen yatırım programlarının yüzde 50'sinin tamamlandığını belirten Aydoğdu, bu oranın ülke genelindeki yatırım programları arasındaki artışının yüzde 16.4 civarında olduğunu söyledi.

2000 yılının Türkiye açısından sıkıntılı bir dönem olduğunu dile getiren Aydoğdu, 2000-2001 yılları arasında yaşanan ekonomik krizden ötürü GAP'ın genel bütçeden aldığı payın daraldığını ve yatırımların yüzde 1.2 oranında azaldığını ifade ederek, "Son 11 yıla göre değerlendirdiğimizde görüyoruz ki en düşük yatırım oranları ekonomik krizin yaşandığı 2000 ve 2001 yılları arasında olmuştur" dedi.

"YATIRIMLAR ARTIRILMALI" 32 milyar dolar olarak projelendirilen GAP'ta şu ana kadar fiziki gerçekleşme oranının yüzde 48.4 civarında olduğuna dikkat çeken GAP BKİ Müdürü Mustafa Aydoğdu şöyle konuştu:

"Şu ana kadar Türkiye'nin en büyük entegre kalkınma projesi olan GAP için 15.4 milyar dolar harcama yapıldı. 2002 yılında GAP'a ayrılan yatırım tahsis oranı 531 trilyon 658 milyar liradır. Bu oranın sektörel dağılımına bakıldığında 398 trilyon 952 milyar liralık bölümü tarım, madencilik, turizm, enerji, ulaştırma ve haberleşme gibi ekonomik sektörlerin yatırımları için ayrılmıştır. Bu paranın geri kalan 132 trilyon 706 milyar liralık bölümü ise konum, eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerine ayrıldı. Böylece 2002 yılında ekonomi sektörüne yüzde 75, sosyal sektöre ise yüzde 25 civarında yatırım yapılması planlanmaktadır."

SÜRE 5 YIL UZATILDI Master planına göre 2005 yılında bitirilmesi öngörülen GAP projesinin, 1998 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla 2010 yılında tamamlanması için GAP'a ayrılan finasmanın mutlaka artırılması gerektiğini hatırlatan Müdür Mustafa Aydoğdu, 2002 yılında tarıma yüzde 17.3, enerjiye yüzde 22.8, ulaştırma ve haberleşmeye yüzde 15.1, diğer kamu sektörlerine yüzde 32.1 ve imalat sanayi ile sağlık sektörüne ise yüzde 14.4 yatırım yapmayı planladıklarını ifade etti.

2002 yılı itibariyle kentsel turizm çevre biriminin, atık suların arıtılması ve sulamada yeniden kullanımı, Adıyaman Eko-Kent projesi, Akçakale kanalizasyon inşaatı, Akçakale atık su arıtma tesisi inşaatı, GAP bölgesi biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesi projesiyle, köye dönüş ve rehabilitasyon projelerinin tamamladığını belirten Aydoğdu, ayrıca fiziksel gelişme ve yerel yönetimler birimi tarafından da birçok projenin tamamlandığını söyledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler