HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Esnafa müjde...Vergi muafiyeti geliyor

Ayakkabı tamircisi, berber gibi küçük esnaf vergi yerine harç ödeyecek. Harç miktarı asgari ücrete göre belirlenecek ve nüfusu az olan illerde düşük tutulacak, büyükşehirlerde yüksek olacak.

Berber, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnafa vergi muafiyeti geliyor. Basit usulde vergilemeye tabi yaklaşık 800 bin esnaf bölgelerinin nüfus kriterlerine göre kademelendirilecek.

Vergi ödemeyecek olan esnaf kademelerine göre belli bir miktar harç ödeyecek. Böylece Ankara'daki esnafla Adana'daki esnafın harç miktarı aynı olmayacak. Harç miktarlarının belirlenmesinde de asgari ücret esas alınacak. Ayrıca "belge teşviki" adı verilen sistemle tedarikçisinden fiş alan esnaf bu harcamaların yüzde 2 ya da 3'ünü harçtan düşecek.

Referans Gazetesi'nin haberine göre Vergi Konseyi'nin yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı Gelir Vergisi reformunun rapor çalışması tamamlandı, maddelerin yazımına geçildi. Taslak, Maliye Bakanlığı'na ay sonunda gönderilecek. Bakanlık öneriler üzerinde tekrar bir değerlendirme yapacak. Reformun yasalaşma sürecinin 2009 yılını bulması bekleniyor. Bu çerçevede getirilen önerilerden biri yaklaşık 800 bin mükellefi ilgilendiren basit usule tabi esnafın vergileme sistemini değiştiriyor. Buna göre öncelikle küçük esnaf sınıflandırılacak. Oturduğu bölgenin nüfus kriterine göre bir kademelendirme yapılacak. Bu kademelendirmenin daha çok Maliye Bakanlığı'nda şekillendirilmesi bekleniyor.

İlk öneriye göre 2 binin altındaki nüfusa sahip yerlerde küçük esnafa vergi muafiyeti getirilecek. Burada alış ve satışına göre de bir kıstas belirlenebileceği belirtiliyor. Küçük esnaf vergi vermeyecek ama yıllık olarak bir harç ödeyecek. Bu harcın yarısı da bu bölgelerde alınmayacak. Yani örneğin 200 YTL'lik bir harç belirlenecekse bunun 100 YTL'si de bu bölgelerde alınmayacak. Ama irtibatın kesilmemesi için, yılın belli bir ayında gelip vergi dairesine "ben faaliyetteyim" diye beyanda bulunacak. Kademelendirmede asgari ücretin esas alınması bekleniyor.

İlk etaptaki esnaftan sonra yukarıya doğru yani nüfus arttıkça alınan harç miktarı da yükselecek. İlk etap bölgede diyelim ki asgari ücretin yarısı alınıyorsa, bir üst kademede asgari ücret, daha sonraki kademede asgari ücretin bir katı, büyükşehirlerde de asgari ücretin iki katı gibi harç alınacak. Ama Kızılay'da bir berberin vergilendirilmesinin belki de bu sistem dışında normal vergilendirilmesi yani gerçek usulde vergilendirilmesi gündeme gelebilecek.

FİŞ TOPLAYANA HARÇ İNDİRİMİ

Yeni modelde "belge teşviki" modelinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Model; "Küçük esnaf yaptığı satıştan dolayı belge yani fiş-fatura kesmesin ama kullandığı malzemeyi alırken fiş alsın" esasına dayanacak. Yani ayakkabı tamircisine gidildiğinde gelen müşteriye fiş kesmeyecek ama tamir için başkalarından deriyi, ipliği, köseleyi alırken fiş alacak. Esnaf bu fişleri biriktirecek ve ödeyeceği harç üzerinden yine yüzde 2 ya da 3'lük bir indirim hakkı elde edecek. Böylece fiş toplama açısından da teşvik edici bir mekanizma oluşturulmaya çalışılacak.

Basit usulde vergileme sisteminde ticari kazanç; bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktan oluşuyor. Bu fark yapılan faaliyetle ilgili olarak Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ile hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanıyor ve bu suretle tespit ve beyan olunan kazanç üzerinden vergi ödeniyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler