HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Lojman satışı tartışmaları

ANKARA (İHA) - AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekillerine "lojmanlarda oturmayın" çağrısının ardından gözler yeni kurulacak hükümetin kamu lojmanları konusunda izleyeceği stratejiye çevrildi.

Kamunun elinde 237 bin lojman olduğuna dikkat çeken yetkililer, bunun yüzde 40'ının güvenlik birimlerine ait olduğunu belirterek, satışının uygun olmayacağını ifade ediyorlar.

Yeni hükümet döneminde kamu kuruluşlarına ait lojman ve sosyal tesislerin satışının yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hükümet dönemlerinde lojman satışlarının gündeme gelip bir türlü gerçekleştirilememesinin nedeni memur aylıklarının düşük olması nedeniyle lojmanların gönüllü tahliyesinin sağlanamamış olmasıydı. Şu anda kamunun elinde yüzde 70'i güvenlik, eğitim ve yargı mensuplarının oturduğu 237 bin lojman bulunuyor. Yetkililer, sosyal devlet ilkesi gerekçe gösterilerek lojmanların tasfiyesiyle ilgili bir düzenlemenin cumhurbaşkanı tarafından veto edilmemesi için kapsamın iyi belirlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Şehir dışı kamu tesislerinin yanında yer alan ve "üretim lojmanları" olarak adlandırılan lojmanların satışının mümkün olmadığı belirtiliyor. Bunun dışında sayısı 400'e yaklaşan Cumhurbaşkanlığı lojmanlarının da kampus içinde olması nedeniyle satış kapsamı dışında kalacağı ifade ediliyor. Ayrıca, Milli Savunma Bakanlığı'nın 56 bin, İçişleri Bakanlığı'nın bin 500, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 38 bin, Jandarma Genel Komutanlığı'nın da yaklaşık 14 bini bulan lojmanının hassas güvenlik birimlerine bağlı olduğu için satılamayacağı görüşü hakim. Bu kapsama MİT lojmanları da dahil ediliyor.

Bunun için 3 ayrı seçenekten bahsediliyor. Ya lojmanlar 6 ay içinde boşaltılacak ya da öncelikle içinde oturanlara satışı için gerekli yasal düzenleme yapılacak. Sıra tahsisli lojmanlar için öngörülen satış modeli ise şöyle:

Buralarda oturanlar tahsis süresinin bitimine kadar lojmanlarda kalabilecekler. Ancak halen boş olanlar ile bundan sonra boşalacak olanlar yasa ile belirlenecek bir kamu kurumuna devredilecek ve piyasa koşullarına göre satışı sağlanarak tasfiyesi gerçekleştirilebilecek.

Bu konuda yapılan hesaplamalar lojmanların devlete olan maliyetini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Örneğin 1 milyar lira civarında net aylık alan Ankara'da görev yapan bir genel müdür yardımcısına tahsis edilen lojmanın değeri 70 milyar lirayı buluyor. Bu lojmanın satışı halinde aylık yüzde 5'den hesaplanacak faiz getirisi her ay için 3 milyarın üzerinde bir değere karşılık geliyor. Bürokratlar memurlara net aylıklarının yüzde 50'si tutarında yani 500 milyon lira konut ödeneği verilmesi durumunda ayda 1 lojmandan sadece 2 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlanacağına dikkat çekiyor.

Şu anda bin 824'ü Tarım, Ulaştırma, Maliye, Milli Eğitim, Adalet bakanlıklarının elinde olmak üzere kamuda toplam bin 644 sosyal tesis var. Bu tesislerin de satışı durumunda ciddi bir kaynak girdisi sağlanabileceğine dikkat çekiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler