HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Petlas Lastik Fabrikası satıldı

KIRŞEHİR (İHA) - Kombassan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kırşehir Petlas Lastik Fabrikası, Ankaralı bir işadamı tarafından satın alındı.

Edinilen bilgilere göre, Kombassan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Petlas Lastik Fabrikası, kendisi de bir 'Petlas' bayii olan Ankaralı işadamı Abdülkadir Özcan tarafından satın alındı. Konuyla ilgili yapılan araştırmada, kamuya aitken Kombassan Holding'e satışı gerçekleştirilen Kırşehir'de kurulu Petlas A.Ş., yeniden el değiştirerek Ankaralı işadamı Abdülkadir Özcan isimli kişiye satıldı. İşadamı Özcan'ın, 'Petlas' marka lastiğin yanı sıra aynı zamanda Japon TOYA ve HANKONG firmalarının da Türkiye distribütörlüğünü yaptığı ileri sürülürken, Özcan ile Kombassan arasındaki pazarlıkların 2004 yılının Kasım ayından bugüne kadar devam ettiği ve Mart ayı içerisinde de satışın kesinleştiği öğrenildi.

Uzun süren pazarlıkların ardından işadamı Abdülkadir Özcan'ın Petlas'ın yüzde 80'lik hissesini 70 milyon dolara satın aldığı ve Petlas'ta önümüzdeki günlerde 'Teknoloji Yenileme Projesi' çerçevesinde, yaklaşık 30 milyon dolarlık teknoloji yatırımı hazırlığında olduğu da ileri sürüldü.

Öte yandan, temelleri 1976 yılında atılan Petlas Lastik A.Ş.'de son dönemde yaşanan satış işlemleri, özellikle işçileri bir hayli zor durumda bırakırken; 1974 Kıbrıs Harekatı sırasında Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının acil uçak lastiğine gereksinim duyması üzerine Kırşehir'de temelleri atılan Petlas'ta, gergin bekleyiş devam ediyor.

13 yılda tamamlandığı ifade edilen fabrikanın, üretime 1989 yılında başladığı öğrenilirken; fabrikanın teknoloji ihalesinin Çekoslovak Barum Şirketi tarafından alındığı ve çok geri bir teknolojiyle kuşatıldığı ileri sürüldü. Ancak, 'Radyal Teknolojisi' ile bir türlü buluşamadığı ifade edilen ve bu nedenle de rakip firmalar karşısında zarar eden Petlas için Tansu Çiller'in Başbakanlığı sırasında 5 Nisan kararlarıyla kapatma kararı alınmış ve satışa çıkarılmıştı.

Kapatma kararının hemen ardından binlerce Petlas mağduru işçi, Ankara'ya yürüyerek, Petlas'ın kapatılmaması için büyük uğraş vermişlerdi. Petlas işçilerinin bu direnişleri üzerine, Özelleştirme İdaresi'nce kapatma kararından vazgeçilerek, satışa çıkarılması kararı alınmıştı. REFAH-YOL Hükümeti döneminde satışa çıkan Petlas A.Ş., Kombassan Holding'e satılırken, 8.5 yıl Kombassan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Petlas, şimdilerde tekrar satılmasıyla Kırşehir'in gündemine oturdu.

Halen 750 işçisi bulunan Petlas'ta, Genel Müdür Tunca Dingiloğlu'nun, fabrikanın yeni sahibi Abdülkadir Özcan'ın isteği üzerine görevinde kaldığı ileri sürülürken, Petlas'ın satılmasıyla ilgili en büyük hassasiyet olarak, fabrikada çalışan işçilerin istihdamının sağlanıp sağlanmayacağı görülüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler