'Ölümden başka her derdin devası'
1 / 66
Kutsal tohum çörek otunun faydaları
Eski çağlardan beri kullanılan bir bitki olan çörek otu, ölümden başka her derdin devası.
2 / 66
Kutsal tohum çörek otunun faydaları
İşte kutsal tohum çörek otunun faydaları...
3 / 66
Kutsal tohum çörek otunun faydaları
Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, ölümden başka her derde deva olarak bilinen çörek otunun faydalarını anlattı.
4 / 66
Kutsal tohum çörek otunun faydaları
Çörek otunun eski çağlardan beri kullanılan bir bitki olduğunu kaydeden Prof. Dr. Usta, "Ölümden başka her derde deva olarak bilinir.
5 / 66
Kutsal tohum çörek otunun faydaları
Çağımızın belası ve yanlış beslenmeyle artan alerjik hastalıkların en önemli ilacıdır. Bu alerjik hastalıklar arasında alerjik rinit, egzama ve astım gelmektedir" dedi.
6 / 66
Kutsal tohum çörek otunun faydaları
Alerjik hastalıkları bulunanları uyaran Prof. Dr. Usta, "Burnunuz mu akıyor, gözlerinizde kaşıntı mı var, nefes almakta zorlanıyor musunuz, o zaman ilaç gibi bir gıda olan çörek otunu yanınızdan ayırmayın. Astımı olan hastalar üzerinde yapılan çalışmalarda, bazı astım ilaçlarından daha etkili olabildiği bulunmuştur. Astım hastalarının, mutlaka günde en az 2 kez 1 gram çörek otu kullanması gereklidir" diye konuştu.
7 / 66
Kutsal tohum çörek otunun faydaları
Çörek otunun başka hastalıklarda da destek tedavide yararı olduğunu belirten Prof. Dr. Coşkun Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:
8 / 66
Kutsal tohum çörek otunun faydaları
"Neredeyse çayınıza şeker yerine çörek otu kullansanız yeridir. Çünkü ciddi derecede şeker düzeyini düşürmesi ve insülinin etkisini artırması nedeniyle şeker hastalığı ve beraberinde astımı olan hastaların en iyi ilacıdır."
9 / 66
Kutsal tohum çörek otunun faydaları
"İçerisindeki timokin adlı madde, ileride ilaç olma potansiyeline sahip bir bileşiktir. Çörek otu yiyerek vücudunuza ayrıca lizin ve metionin gibi önemli maddeleri, kalsiyum, fosfor ve demir, çinko, magnezyum, manganez, bakır, selenyum, B1, B6, folik asit de kazandırmış olursunuz."
10 / 66
Kutsal tohum çörek otunun faydaları
Ayrıca Dr. Coşkun Usta, günde 1 gram iki kez çörek otu yiyerek, bağışıklık sisteminizi güçlendirip hastalıkları vücudunuzdan kovabileceğinizi öne sürdü.
11 / 66
Balın faydaları
ÖKSÜRÜK: Bilhassa yatağa yatınca başlayan kuru öksürüğe bal ile yapılan şerbet iyi gelir.
12 / 66
Balın faydaları
NEZLE : Bal, limonla veya sütle içilirse nezlenin geçmesini sağlar.
13 / 66
Balın faydaları
MİDEYE KUVVET VERİR: Baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve Hazmı gerektirmediğinden kolayca kana geçer. Ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.
14 / 66
Balın faydaları
AĞRI DİNDİRİCİ: Balın bilhassa buharı ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.
15 / 66
Balın faydaları
GÖZE FAYDALIDIR: Gözün görme gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.
16 / 66
Balın faydaları
KANSIZLIĞI GİDERİR: Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.
17 / 66
Balın faydaları
DAMARLARI AÇAR: Diğer şekerlerin oksine okisjen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle Kalp Hastalarına faydalıdır.
18 / 66
Balın faydaları
ROMATİZMA: Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir.
19 / 66
Balın faydaları
ALERJİ: Alerjik vakıalarda pahalı ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir.
20 / 66
Balın faydaları
İŞTAH AÇICI: İhtiva ettiği A,B,C, ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.
21 / 66
Balın faydaları
YARA İLTİHAP GİDERİR: Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında bal kullanıldığı bilinmektedir. Cavanagh ve BEAZLEY adlı araştırmacılar balın laboratuar şartlarında özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren Kalbi Tutacoli mikropları ile Candida Albicans isimli mantarlar üzerinde balın etkili olduğunu gözlüyorlar. İnhibin mikropların üremesini de önler.
22 / 66
Balın faydaları
BALGAM SÖKTÜRÜR: Balgamı keser vücudun pis rutubetini giderir.
23 / 66
Balın faydaları
KARIN AĞRISI: Karın ağrısını geçirir. Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir.
24 / 66
Balın faydaları
VEREM: Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok faydalıdır.
25 / 66
Balın faydaları
İDRAR : İdrar söktürerek mesane yollarını temizler. İltihabını giderir.
26 / 66
Balın faydaları
KÖPEK ISIRMASI : Köpek ısırmasına karşı faydalıdır. Köpek ısırınca bal şerbeti içilir. Ve köpeğin ısırdığı yere bal sürülür.Kuduz ihtimaline karşı tıbbi tedbirler ayrıca alınmalıdır.
27 / 66
Balın faydaları
CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: Vücuda bal ile masaj yapılırsa cilt yumuşar. Yüze maske şeklinde sürülürse cilde canlılık verir ve tazeler.
28 / 66
Balın faydaları
SAÇLAR : Saçları besler. Saça sürülürse saçları yumuşatır. Besler,uzatır,parlaklık ve canlılık kazandırır.
29 / 66
Balın faydaları
YANIKLAR: Bal zeytinyağı ve gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı,sızı çekilmez. Yanık kısa sürede iyileşir. Yanık izi kalmaz.
30 / 66
Balın faydaları
VARİS’e faydalıdır. Bal vücutta olan olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır.
31 / 66
Balın faydaları
KARACİĞER: Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.
32 / 66
Balın faydaları
SARILIK: Balla salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir.
33 / 66
Balın faydaları
TERLEME’yi giderir. Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.
34 / 66
Balın faydaları
İSHAL’i durdurur. Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.
35 / 66
Balın faydaları
KOLESTOL’ü düşürür.
36 / 66
Balın faydaları
Yatağını ıslatan çocuklar için gayet faydalıdır.
37 / 66
Balın faydaları
İLAÇLARIN YAN TESİRİ’ni önler.Zararlarını nötüre eder.
38 / 66
Balın faydaları
AKNE : için iki çorba kaşığı bal iki çorba kaşığı süt limon suyundan oluşan karışımın sürülmesi faydalıdır.
39 / 66
Balın faydaları
ZEKA GELİŞİMİ : Büyüme çağındaki çocukların zeka gelişimlerine azımsanmayacak derecede olumlu etkisi vardır.
40 / 66
Balın faydaları
CİNSEL GÜCÜ Arttırıcı özelliği vardır
41 / 66
Balın faydaları
ALACA: Alaca hastası olanlar en az iki-üç ay sabah aç karnına bir su bardağı bal şerbeti içerse şifa görür
42 / 66
Balın faydaları
Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır. (Nahl Suresi, 68-69)İşte bu ayetten de anlaşılacağı gibi balın faydası çok olup şifa özelliği taşımaktadır. Klinik deneylerle araştırılmış içindeki bileşenlere göre ayrı ayrı sağlığımız açısından faydaları ortaya konmuştur. Fakat bu kadar faydasının bilinmesine karşın beslenmemizde gereken ilgi ve önemi görmüyor aslında bal. Bunun nedeni belki gerçek, katkısız balı bulmakta zorlanmamız veya bulsak bile bunun maddi yönden pahalı olup herkesin alım gücüne hitap etmemesi olabilir.
43 / 66
Balın faydaları
Yenebilen 100 gram balın ortalama 17.2 gramı su, 82.3 gramı karbonhidrat ve 0.5 gramı da protein ve madensel maddelerden oluşmuştur.
44 / 66
Balın faydaları
Görüldüğü gibi, bal temelde karbonhidrat sağlayan bir besindir. Baldaki karbonhidratların büyük çoğunluğu sindirimi gerektirmeyen glikoz ve früktoz dediğimiz monosakkaritlerdir.
45 / 66
Balın faydaları
Şeker, iyi çiçek ballarında çok azdır. Ancak arılara şeker verilerek yapılan ballarda şeker miktarı artar. Bu da balm bir süre sonra şekerleşmesine neden olur .
46 / 66
Balın faydaları
Gömeç balının 100 gramı ortalama 305 civarında kalorilik enerji verir.
47 / 66
Balın faydaları
Gömeçlerinden ayrılarak süzülmüş balın 100 gramı ise ortalama 330 kalori sağlar.
48 / 66
Balın faydaları
Balda vitaminler ve madensel maddeler çok az miktarlarda bulunur.
49 / 66
Balın faydaları
Balın besleyici özelliği, sindirimi gerektirmeden hemen kana geçip kişiye enerji sağlamasıdır. Bu nedenle, zayıf, iştahsız ve beden çalışması çok olanların artan enerji ihtiyaçlarının kolayca karşılanması için iyi bir besindir.
50 / 66
Balın faydaları
Bunun yanında, bal, şişman, çok iştahlı, beden hareketi az olanlar ve şeker hastalan için uygun olmayan bir besindir. Bal, şeker hastalarının zaten yüksek olan kan şekerlerini aniden yükseltir. Ancak bazı kişilerde kan şekerlerinde ani düşüşler olabilir. Bal ancak bu gibi durumlar için uygundur.
51 / 66
Balın faydaları
Mide ameliyatlarından sonra “damping sendromu” denilen durumlar için de bal uygun değildir. Bal sindirimi gerektirmediğinden aniden kana geçerek kan şekerinin önce yükselmesiine, sonra da düşmesine neden oiur. Bu nedenle, bu gibi durumu olanların da baldan sakınmaları gerekir .
52 / 66
Kuruyemişin faydaları
Geleneksel sofraların vazgeçilmezi kuruyemiş sadece tadıyla değil sağlığımıza faydalarıyla da dikkat çekiyor.
53 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Kolesterolü düşürür. - Damar sertliğini giderir. - Kır işçilerinin ve zayıf kalmış çocukların günde 50 gram yemesi tavsiye edilir. - Cinsel arzuyu artırır. - Kalp ve sinir hastalıklarını önler. - İdrar söktürür. - Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir.
54 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Sinirleri güçlendirir. - Göğüs hastalıklarını önler. - Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. - Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur. - Böbrek ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirir. - Badem yağı ayrıca müsil olarak da kullanılır. - Kolestrolü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır. - Her gün 42 gr badem veya fındık tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. - Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaltır. - Cinsel güçsüzlüğe karşı etkilidir. - Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir. - Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.
55 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır. - Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır. - Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır. -Anne sütünü artırır.
56 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Kanda kolesterolün yükselmesini önler. - Beynin çalışmasını güçlendirir. - Çocukların okul performansları ve hatırlama yetileri arttırmak için gereklidir. - İçerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. - Bağışıklık sistemini güçlendirir. - İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır. - Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. - Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür. Ayrıca içerdiği alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri, damar tıkanmalarını önler. - Yapılan araştırmalar, düzenli ceviz yiyen kişilerde koroner damar hastalıklarına yakalanma riskinin önemli oranda azaldığını göstermektedir. - Kansızlığı önler. - Şeker hastalıklarında kap hastalığı riskini düşürür. - Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucudur. - Mide gazını ve sindirim bozukluklarını giderir. - Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine,akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önler. - Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir. - Safra kesesinde taş oluşumunu engellediği saptanmıştır.
57 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Böbrekleri güçlendirir. - Böbrek, mesane iltihaplarını önler. - İdrar yollarında oluşan hastalıkları giderir. - Bağırsak kurtlarını düşürür. - Birçok prostat ilacının bileşiminde kabak çekirdeği bulunmaktadır.
58 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler. - İçerdiği minerallerden magnezyum (276 mg/100 gr) kemik ve sinir dokusunu besler, kasların çalışmasını düzenler, kalp atışlarını düzenler. - Kansızlığın önemli rahatsızlıklara yol açtığı hamile ve çocuklarda D vitamini içeriği ile eksikliği giderir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir. - Özellikle gebelikte takviyesi gereken demir (6,43 mg/100 gr) mineralini içerir. - İçerdiği selenyum ile vücudu çeşitli hastalıklardan korur,şeker hastalığının gelişimini engeller,kansere karşı direnci arttırır. - İçerisinde bulunan potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir.
59 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır. - Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar. - Kemiklerin düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar. - Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur. - Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar. - Böbreklerde taş oluşumu riskini azaltır. - Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır. - Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. - Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar. - Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar. - Potasyum oranı yüksek olması nedeniyle kalp yetmezliği,böbrek hastalıkları,hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir. - Saf karbonhidrat içerdiğinden hazır enerji kaynağıdır. - Ciltteki pürüzleri gidererek daha düzgün ve canlı görünüm sağlar. - Kayısı A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir. İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır. Paylaş Tweetle Paylaş Paylaş Gönder
60 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Hurma, zihni ve bedeni gelişmeyi sağlar. - Kansere karşı koruyucudur, öksürüğü keser, boğaz ağrısını, bronşiti ve soğuk algınlığını giderir. - Kemik hastalıklarında faydası ise yadsınamaz. - Mineraller açısından oldukça zengindir. İçeriğinde kalsiyum. potasyum. demir, B vitamini bulunmaktadır.
61 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır. - Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir. - Protein ve karbonhidrat kaynağıdır. A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir. Günlük kalsiyumun 1/5’ini ve demirin ise 1/3’ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder. - Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite iyi gelir. - Unutkanlığı azaltıcı etkileri olduğu gölemlenmiştir. - Diş çürümelerini engeller. - Üzümde yüzde 20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bu özelliği ile bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. - Gıda şekli anne sütüne benzer. - Üzümdeki bol demir kan yapar.
62 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Kansere karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. - Hamilelerde ve çocuklarda kemik gelişimini sağlar. - Yaşlılarda kemik erimesini önler. - İçerdiği protein ile hücreleri tamir eder ve yeniler. - Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir. - Kemik hastalıklarında ve gelişim bozukluklarında olumlu etkileri gözlemlenmiştir. - Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler.
63 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Anne sütünü artırır. - Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır. - Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır. - Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.
64 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Mısır lifli bir besindir. Bu yüzden kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlar ve kabızlığı önler, alınan posa miktarı artıkça koroner kalp hastalığı riski de azalır. - İçerdiği yüksek karbonhidrat miktarı sayesinde enerjinize enerji katar. - Mısırda protein, kalsiyum, demir , fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
65 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir. - Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar. - Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. - Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucu. - Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor. Tüm vücut ani bir enerji akımı ile doluyor. Bu enerji çocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5-7 saat sonra azalmaya başlıyor. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var. - Araştırmalar günde iki fincan kahvenin kolon kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor. Ancak kahvenin çok fazla tüketilmesi yüksek. - Kanser riskini azaltıyor: Norveç’te yapılan bir araştırma ,meyve ve sebzeden bile daha çok antioksidan içerdiğini ortaya koymuştur. - Alzheimer’i önlüyor Portekiz’de 2002 yılında yapılan araştırmaya göre kafein beyni zinde tutuyor.
66 / 66
Kuruyemişin faydaları
- Cinsel arzuyu artırır. - Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır. - Böbrek ve safrakesesi ağrılarını hafifletir. - Göğsü yumuşatır, öksürük söktürür. - Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir. Paylaş Tweetle Paylaş Paylaş Gönder
Okuyucu Yorumları 0 yorum