HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

10 zararlı alışkanlık

Heyecanlandığınızda tırnaklarınızı yiyorsanız ve bu alışkanlık haline geldiyse hem tırnaklarınıza hem de tırnaklarınız etrafındaki deriye zarar verirsiniz.

10 zararlı alışkanlık

Tırnak yemek:

Heyecanlandığınızda tırnaklarınızı yiyorsanız ve bu alışkanlık haline geldiyse hem tırnaklarınıza hem de tırnaklarınız etrafındaki deriye zarar verirsiniz. Ayrıca tırnaklarınızın altındaki bakteriler ağzınıza transfer olup dişetlerinizin ve boğazınızın enfeksiyon kapmasına yol açabilir.


Boyun kütletme:

Kafanızı sert bir şekilde bir sağa bir sola çevirerek kütletirseniz omurlarınız arasındaki eklemlerdeki gaz açığa çıkıp kütleme sesini duyarsınız. Bu hareket kendinizi iyi hissetmenizi sağlasa bile yaralanmanıza neden olabilir. Bunu aşırı derecede yaparsanız eklemlerinizde iltihap oluşabilir. Nadir durumlarda ise felci tetikleyebilir.


Sivilceleri patlatmak:

Sık sık yüze ya da sivilcelere dokunmak cildin çok ince olan mikroskopik katmanlarında hasara yol açabilir. Eğer kanatırsanız kalıcı izler bırakabilirsiniz. Sivilceleri veya kaşınan bölgeleri ellemeyin. Topikal kremlerle ve nemlendiricilerle nazikçe tedavi edin.


Dişlerinizi gıcırdatmak:

Stres altındayken dişlerinizi sıkmak ve gıcırdatmak ağız sağlığınıza zarar verebilir. Gıcırdatmak dişlerinizin çatlamasına veya kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle kuron ya da kanal tedavisi görmeniz gerekebilir. Bunun yanı sıra diş gıcırdatma çene eklemine zarar verir. Tedavisi ortodontiktir ve hatta kasların içine gücün azaltıması için Botoks enjekte edilebilir.


Sert şeker emmek:

Sert şekerler yediğinizde dişleriniz bu şekerli suyla yıkanır ve bunlar çürüğe yol açar. Ayrıca sert şekerler dişlerinize zarar verebilir ya da yaptırdığınız dişlerde bozulmalara neden olur.


Saçınızı kıvırmak ve çekmek: Parmağınızın etrafına saç sarmak ya da saçınızı çekmek zamanla saçın köküne zarar verebilir. Bu durum enfeksiyonların yanı sıra geçici veya kalıcı saç kaybına yol açabilir. Saplantılı şekilde saç çekmek "Trikotilomani” isimli belirgin şekilde saç kaybı ile sonuçlanacak kadar kişinin saçını tekrarlayan bir tarzda koparma davranışının belirtisi olabilir. Bu hastalık psikoterapi ve ilaç tedavisi gerektirir.


Dudaklarınız yalamak veya ısırmak:

Kızgınlıkla dudaklarınızı yalamak ağzınızın sindirim enzimlerine zarar verir. Bu enzimler cilde geçer ve dermatite ve dudaklarınızın kurumasına, çatlamasına neden olan iltihaba yol açar. Stres altında dudaklarınızı ısırmak bağ dokusundan meydana gelen zararsız urlara neden olabilir.


Yanağınızın içini ısırmak:

Tırnak yemek gibi yanağın içini ısırmak da alışkanlık haline gelebilir. Yanağınızın içini bir kez ısırdığınızda aynı noktayı sürekli ısırmak kolaylaşır. İyileşse bile bu alışkanlık devam eder. Zamanla bu kronik iltihaplanmaya dönüşür, kanayıp yara halini alabilir.


Sakız çiğnemek:

Sakız çiğnerken çene kaslarınızın aşırı kullanımı Temperomandibular eklem bozukluğu açısından risk oluşturur. Şekersiz sakız ise sindirim şikayetleri gibi bir dizi soruna yol açar. Yapay tatlandırıcı olan sorbitol aşırı çiğnendiğinde hoş olmayan laksatif etki (bağırsakları boşaltıcı) oluşturur. Sakız çiğnerken oluşan aşırı hava yutma midede gaz oluşumuna yol açar.


Kurşun ve tükenmez kalemlerin arkasını ısırmak:

Mikroplar kalemlerin arkasında gizlenir, bu nedenle bu alışkanlık sayesinde içinde soğuk algınlığı virüslerinin de bulunduğu patojenleri (hastalığa neden olan şey) kaparsınız. Hasta bir kişi elindeki mikropları klavye ve telefonların yanı sıra kalemlere de bulaştırır. Siz de bu kalemi ağzınıza sürerseniz hastalanırsınız. Ayrıca kalemin arkasını çiğnemek dişlerinize, dişetlerinize ve ağız içindeki yumuşak dokulara da zarar verir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler