HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

25 ülke hakkında ilginizi çekecek 25 ilginç bilgi

Hapishanelerinde en çok insanın bulunduğu ülkeden, yollarını mercan ile kaplayanlara, en şişman ülkeden nüfus en genç ülkeye kadar 25 ülke hakkında 25 ilginç bilgi.

25 ülke hakkında ilginizi çekecek 25 ilginç bilgi

1. En çok zaman diliminde toprağı bulunan ülke - FransaSahip olduğu tüm toprakları göz önünde bulundurursanız, en fazla zaman diliminde toprağı olan ülke Fransa'dır. Ardından gelen ABD 11, Rusya ise 9 zaman dilimini kapsamaktadır.


2. Suların altında kalması en olası ülke - MaldivlerKüresel ısınma ile suların yükselmesi en çok Maldivler'i endişelendiriyor. Deniz seviyesinden sadece 1.8 metre yüksekte olan Maldiv halkı dünya üzerinde en alçak seviyede yerleşim kurmuş halk...


3. En şişman nüfus - NauruNüfusunun %95'inin aşırı kilolu olması sebebiyle, küçük bir ada ülkesi olan Nauru dünyanın açık ara en şişman ülkesi. Obezitenin sebebi bizzat batı'nın fast food yiyecek kültürünün ülkeye hızlı bir giriş yapması.


4. Mercan kaplama yollar - GuamGuam'da doğal kum yerine mercan bulunduğu için, ada insanı yollarını dışarıdan kum ithal ederek yapmak yerine mercan + yağ karşımından elde ettikleri bir asfalt ile kaplamaktadır.


5. Adam başı 350 koyun - Falkland Adaları (BK)Ada üzerinde yaşayan 3.000 kişiye karşılık adada yaklaşık yarım milyon koyun bulunmaktadır. Adanın en büyük ticaret metasının yün olduğunu sanırız söylemeye gerek yok.


6. Dünyanın en eski egemen devleti - MısırEgemen devlet tanımınıza göre değişiklik göstermekle birlikte, eğer egemen devlet tanımının ilk anlamını baz alırsanız Mısır M.Ö. 3100 yılında elde ettiği egemenliği ile dünya üzerindeki ilk egemen devlettir.


7. Üzerinde en çok göl bulunan ülke - Kanada3 milyonun üzerindeki göl Kanada'nın %9'unu kaplamaktadır ve dünya üzerinde bulunan tüm göllerin %60'ından fazlası Kanada sınırları içerisinde yer almaktadır.


8. Komşuya oturmaya gitme ihtimalinizin en düşük olduğu ülke - Moğolistan1,5 kilometre kareye 4 kişi düşen Moğolistan dünya üzerinde insan en az olduğu ülke. İnsanların en kalabalık olduğu Hong Kong'da bu oran 1.5 KM2 düşen kişi sayısı 340.000...


9. En fazla tanka sahip ülke - RusyaRusya dünya üzerinde ordusunda en çok tank bulunan ülkedir; 21.000. Ancak bunlarda çoğunun teknolojisi eskimiştir 16.000 tank bulunduran ABD çok daha gelişmiş teknolojisi ile Rusya'yı geride bırakmıştır.


10. Üzerinde hiç nehir bulunmayan ülke - Suudi ArabistanSuudi Arabistan gibi geniş toprakları olan bir ülkede herhangi bir şekilde akar su bulmak olası değildir. İçme suyu deniz suyunun arıtılmasından ve yer altı kaynaklarından temin ediliyor.


11. En genç nüfus - NijerGenellikle dünyanın en genç ülkesi yaşı 15'in altında olan nüfus hesaplanarak belirlenir. Günümüzde bu unvanı Nijer elinde bulundurmaktadır. Neredeyse nüfusun yarısı ergenlik dönemindedir (%49).


12. En çok çeşitliliği bir arada barındıran ülke - HindistanHemen hemen her kategoride, kültürel, ekonomik, iklimsel, ırksal, dilsel, etnik ve dinsel, Hindistan dünya üzerinde en çok çeşitliliği barındıran ya birinci ya da ikinci ülkedir.


13. En hızlı azalan ulus - UkraynaNüfustaki yıllık doğal azalma %0,8 olan Ukrayna'nın bugün ile 2050 arasında nüfusunun %30 azalması beklenmektedir.


14. En çok vatandaşı yurt dışında yaşayan ülke - MaltaYaşanan sert ekonomik krizlere yüksek doğum oranının da eşlik etmesi neticesinde Malta ciddi boyutta göç vermiştir. Bu sebeple bugün çok sayıda Maltalı hayatını ülkesinin dışında sürdürmektedir.


15. New York'taki Cenral Park'tan daha küçük ülke - MonacoHer ne kadar Vatikan, Monaco'dan daha küçük olsa da, Monaco gibi üzerinde kalıcı oturma iznine sahip kimse olmadığı için Monaco kalıcı oturma iznine sahip kişilerin yaşadığı en küçük ülkedir.


16. Neredeyse tamamı balta girmemiş ormanlarla kaplı ülke - SurinamTopraklarının %91'i balta girmemiş ormanlarla kaplı Surinam'ın yarım milyonluk nüfusu ülkenin sahil kesimlerinde yaşamaktadır. Nüfusu %5'i, iç bölgelerde yaşamlarını sürdürmektedir.


17. Neredeyse hiç ağaç bulunmayan ülke - HaitiSurinam'ın aksine, skalanın öteki ucunda Haiti bulunur. Ormanları öylesine hunharca yok edilmiştirki uydu görüntülerine baktığınızda Dominik Cumhuriyeti ile arasındaki sınırı çok rahat ayırt edebilirsiniz.


18. Hiç çiftlik bulunmayan en büyük ülke - SingapurHer ne kadar dünya üzerinde ekonomik olarak bir anlam ifade eden tarım faaliyeti yürütmeyen küçük uluslar olsa da (mesela Vatikan) Singapur bu şehir ülkelerin en büyüğüdür.


19. En çok dilin konuşulduğu - Papua Yeni GineResmi dil İngilizce olsa dahi, sadece %1-2'si İngilizce konuşmaktadır. Dünyada en çok dilin konuşulduğu ülke olan Papua Yeni Gine'de 820'nin üzerinde dil konuşulmaktadır.


20. En eğitimli insanlar - KanadaNüfusun %50'si orta eğitimin ilerisinde eğitim alan Kanada açık ara dünyanın en eğitimli ülkesidir. Ardından %45 ile İsrail %44 ile Japonya gelmektedir.


21. Çöl Ülkesi - LibyaÜlkenin %99'u çölle kaplı olan Libya dünyanın en kurak yerlerinden biridir öyle ki ülkeni bazı bölgelerine on yıllardır tek damla yağmur düşmemiştir.


22. Barışa hasret ülke - SomaliHer ne kadar son üç yıldır bu unvanı Irak ele geçirmiş olsa da, Global Barış İndeksine göre Somali bu unvanı kolay bırakacak gibi görünmüyor.


23. Dünyanın akciğeri olan ülke - RusyaDünyadaki ormanların yaklaşık %25'i Sibirya'da bulunur ki bu alan ABD'den daha büyüktür. Bu ormanlar Rusya'yı dünyanın en büyük oksijen üretim merkezi haline getirmektedir.


24. Dünyanın en büyük afyon üreticisi - AfganistanDünyadaki afyon üretiminin %95'i bu ülkede olmaktadır. Amerika'nın 10 yıldır bu ülkede konuşlanıyor olması bile bu üretimi azaltamamıştır.


25. Hapishanede en fazla insan bulunan ülke - ABDABD'de hapiste bulunan 2.2 milyon kişi, dünya nüfusunun yaklaşık %4'ünü temsil ediyor. Bu oran dünyadaki toplam insan sayısının %25'ine denk geliyor. ABD'yi 1.5 milyon Çin, 870.000 ile Rusya izliyor.

          • -
            Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler