HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

37 yıl önce Alparslan Türkeş Tunceli'den geçerken…

Gözler MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Tunceli ziyaretine çevrilirken 37 yıl önce Alparslan Türkeş’in seçim programında bölgeden geçmesi gündem oluşturmuştu.

37 yıl önce Alparslan Türkeş Tunceli'den geçerken…

Gözler MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Tunceli ziyaretine çevrilirken 37 yıl önce Alparslan Türkeş'in seçim programında bölgeden geçmesi gündem oluşturmuştu.


Türkeş'in "Seçim Maratonu"nun 8 günlük etabında yer alan Erzurum - Elazığ arasındaki bölümünde, Tunceli'de yolunun kesileceği, il sınırından girmesine engel olunacağı şeklindeki iddialar o dönem gerek MHP'liler de gerekse geziyi izleyen gazetecilerde gerginlik yarattı.


Tercan'dan başlayan ve özellikle Pülümür'de yoğunlaşan güvenlik önlemleri Tunceli'de büyük boyutlara ulaştı. Hemen her 500 metre aralıkla karşılıklı olarak dizilen askerler ellerindeki otomatik silahlarla dağları, ağaçları ve tepeleri gözledi.


Güvenlik güçleri, TİKKO, Maocu ve Leninci grupların bölgede etkin olması nedeniyle yol üzerindeki kahvehane, köy ve kasabalarda tedbir aldı.


Dönemin medyasında göre MHP konvoyu bu bölgelerden geçene kadar adeta Tunceliler "enterne" ediliyordu. Bir MHP yetkilisi, "Biz Tunceli'yi geçerken dağlardan bomba atılmasından, kaya devrilmesinden ve uzun menzilli tüfekle konvoyun taranmasından çekindik. Erzurum'da arabalara binmeden önce helalleştik" diyordu.


Yolda üzerinde yazı yazılabilecek her şeyin üstüne "Halkın Sesi", "Halkın Gücü" ve "Halkın Kurtuluşu" örgütlerinin imzalarını taşıyan sloganlar yazılıydı. Kızıl yıldızlarla Kürtçe olarak "İktidar Namlunun Ucundadır", "Tek Yol Devrim"", "Ne Amerika Ne Rusya, Tam Bağımsız Demokratik Türkiye" şeklindeki sloganlar bulunuyordu.


20 Mayıs 1977 günü yapılan seyahatte Türkeş'in bulunduğu ve Ankara'dan bu yana açık olan, siyah Buick marka arabanın MHP bayrakları bölgeden geçilirken örtülüyordu.


Tunceli'nin girişindeki olağanüstü güvenlik tedbirleri arasında yol alan MHP konvoyu, üç buçuk saatin sonunda şehri olaysız bir şekilde geride bırakarak Elazığ'a geçti.


Ancak Erzurum'a gitmek için Gaziantep'ten yola çıkan MHP'lilerin bulunduğu bir otobüse Tunceli'den geçerken ateş açılmış, 1 kişi ağır olmak üzere 3 kişi yaralanmıştı. Yaralılar Erzincan Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler