HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

80 yıl sonra ortaya çıkan sır belge

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle Hüseyin Tuncay tarafından yazılan 'Türkiye'de Golfün 118 Yılı' adlı kitap birçok çarpıcı belgeyi beraberinde getirdi

80 yıl sonra ortaya çıkan sır belge

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle Hüseyin Tuncay tarafından yazılan 'Türkiye'de Golfün 118 Yılı' adlı kitap birçok çarpıcı belgeyi beraberinde getirdi


Türkiye'de Golf'ün 118 Yılı" adlı kitap tamamlandı. Habertürk'ün haberine göre, Atatürk'ün Paris'teki bir golf kulübüne üye olduğu belgesiyle ortaya çıktı.


20 devlet liderinin üye olduğu dünyaca ünlü kulübe kayıt 1933'te yapıldı. Kitapta, Atatürk'ün sık sık İstanbul Golf Kulübü'ne giderek kahve içip yabancı büyükelçilerle sohbet ettiği ve bazen de golf oynadığı belirtiliyor.


Bunun yanında 1933'te İstanbul'daki Fransız elçiliğine gönderilen bir yazıda, Atatürk'ün Paris'teki American Country Club of France'a fahri üye olması talebi yer alıyor.


Kitaba göre, Atatürk, gelen talep üzerine ne sebeple üye olarak alınmak istendiğini soruyor. Fransa'dan gelen cevapta ise 1930'da kurulan kulüpte 20 devlet reisinin bulunduğu bilgisi veriliyor. Atatürk ardından üyelik için herhangi bir ödeme gerek olup olmadığını sorduruyor.


'Ödeme yok' cevabını alınınca Atatürk üyeliği kabul ediyor. Belgelerde Atatürk'ün 1933'te kulübe 20 önemli devlet liderinin yanında fahri üye olarak yer aldığı ortaya çıkıyor.


Kitapta, 'asillerin sporu değil, sporların asili' denilen golfun Türkiye topraklarındaki tarihi hakkında özetle şu çarpıcı bilgiler aktarılıyor:


1894'te İstanbul'da yaşanan depremin ardından New York'ta yaşayan iş adamı D. Thompson, deprem bölgesine yardım için 10 dolarlık bağışta bulunup, İstanbul'daki yakını Ernest Thompson'dan yardımları yerinde izlemesini is


Bu 10 dolar, New York Ticaret Odası Başkanı Alexander Orr öncülüğünde toplanan bin 872 dolarlık yardım paketinin içinde yer aldı ve profesyonel golf oynayan İskoç Ernest tarafından 1895'te Constantinopolis Golf Club'ün (CGC) kurulmasını sağladı...


Kulüp daha sonra İstanbul Golf Kulübü adını aldı. O dönemde Osmanlı'da Müslüman Türk gençlerinin bir spor kulübüne üye olması yasak olduğundan CGC'de gayri müslim misyon şefleri, tüccarlar, yabancı asker ve gazeteciler boy gösteriyordu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler