HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD o tepeyi uçurdu

Ankara’nın Peşmerge güçlerine Kobani’ye geçiş izni vermesinin ardından, IŞİD saldırılarını yoğunlaştırdı.

ABD o tepeyi uçurdu

Ankara'nın Peşmerge güçlerine Kobani'ye geçiş izni vermesinin ardından, IŞİD saldırılarını yoğunlaştırdı.

Kobani'den Türkiye sınırına uzanan ve ABD'nin YPG'ye askeri yardım attığı bölgeyi kontrol altına almaya çalışan IŞİD, Til Şeir tepesini geri alınca, ABD tepeyi yerle bir etti. Tepenin yeniden YPG'nin eline geçtiği belirtiliyor.


IRAK Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından gönderilmeleri onaylanan peşmerge gücünün Kobani'ye geçişinde kullanacağı Türk toprakları üzerindeki güzergâh değerlendirmeleri sürerken, IŞİD, Kobani'deki saldırılarını şiddetlendirdi. Bu gelişmenin ardından ABD'den şiddetli bir bombardıman geldi.


Kobani'nin dört kilometre batısındaki stratejik Til Şeir tepesinde dün sıcak saatler yaşandı. IŞİD, 14 Ekim'de Suriye'deki Kürt partisi PYD'nin silahlı kanadı YPG tarafından alınan Til Şeir tepesini ele geçirmek için taarruza geçti.


Üç gün önce Kobani'nin batısındaki Cerablus'tan takviye alan IŞİD militanları, önceki gece tepeyi ele geçirdi. IŞİD'in tepeye bayrağını dikmesinin ardından koalisyon uçakları Til Şeir'e dün akşam 17.30 sıralarında beş büyük bomba bıraktı.


Görgü tanıklarına göre 39 gündür bölgede yaşanan çatışmalar süresince meydana gelen en büyük patlamalar, Türkiye tarafındaki evlerin bile camlarını kırdı.


Tepe toz bulutu altında kaldı.


Akşam saatlerinde YPG güçlerinin yeniden bölgede hakimiyet sağladığı iddia edildi.


ABD'nin geçtiğimiz pazar günü YPG güçlerine attığı askeri ve tıbbi yardımların Til Şeir-Kobani arasındaki bölgeye düştüğü belirtiliyordu. Güneyden ve doğudan kent merkezine ilerlemeye çalışan IŞİD'e karşı YPG ve Özgür Suriye Ordusu güçleri Kobani batısında karşı saldırı başlattı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), dün saldırıların yeniden Kobani'ye yoğunlaştırıldığını doğruladı. Suriye ve Irak'ta örgüte karşı önceki gün ve dün toplam 15 hava saldırısı gerçekleştirildiğini, IŞİD'in elindeki petrol tesislerinin vurulduğunu açıkladı.


İngiltere merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SHR), bir aydır süren ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun IŞİD'e yönelik hava operasyonlarında 464 IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı. Buna göre, operasyonlarda El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'nin 57 militanı da öldürüldü. Altısı çocuk, beşi kadın, toplam 32 sivil de operasyonlarda hayatını kaybetti.


Til Şeir tepesinde süren çatışmalara 500 metre uzaklıkta bulunan 200 nüfuslu Yumurtalık köylüleri oldukça tedirgin.


Gece süren yoğun çatışmalar nedeniyle korkudan hiçbir şey hissetmediğini söyleyen Azize Tülgen, silah seslerinin evlerinin odalarında yankılandığını ve sabaha kadar uyuyamadıklarını anlattı.








En Çok Aranan Haberler