HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'nin gizli üssü Bing Maps'te ortaya çıktı

ABD basınında bu hafta yer alan haberlerde, Amerikan ordusunun Suudi Arabistan’da gizli bir hava üssü olduğu öne sürüldü.

ABD'nin gizli üssü Bing Maps'te ortaya çıktı

ABD basınında bu hafta yer alan haberlerde, Amerikan ordusunun Suudi Arabistan'da gizli bir hava üssü olduğu öne sürüldü.

CIA'in iki yıldır insansız hava araçlarını konuşlandırdığı iddia edilen üssün, ilk olarak Eylül 2011'de El Kaide lideri Enver El Evlaki'yi hedef alan operasyonda kullanıldığı düşünülüyor. Wired dergisi, söz konusu üsse ait olduğu iddia edilen uydu görüntülerine ulaştı.


Uydu görüntülerinde beliren askeri üssün, ABD'nin gizli insansız hava aracı tesisi olduğu düşünülüyor. Wired, üsteki hangarların, ABD'nin hava üslerinde yer alan hangarlara çok büyük benzerlik gösterdiğine dikkat çekiyor. Daha da önemlisi, üssün en yakın yerleşim biriminden kilometrelerce uzakta olması. Bu da, üssün sivil bir tesis olma ihtimalini çok azaltıyor.


Microsoft'un Bing Maps hizmetinde uydu fotoğrafları görülebilen uydu fotoğrafları, dikkatli inceleme yapılmadığından neredeyse tespit edilmesi imkansız olan üssü gösteriyor. Google'ın uydu fotoğraflarında görülmeyen üs, uzaktan bakıldığında kum tepeleriyle örülmüş çölden bir araziden başka bir şey değil.


Wired, üsteki hangarların yaklaşık 50 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğinde olduğuna dikkat çekerek, Predator ve Reaper uçaklarını bulunduracak kadar büyük olduklarını belirtti. Hangarların birçoğunun, insansız hava araçları için kullanılan Afganistan'ın Kandahar ve Pakistan'ın Şamsi Hava üssündeki hangarlara benzediği de ifade edildi.


Wired dergisine isimlerinin açıklanmaması şartıyla konuşan istihbarat yetkilileri, ‘üssün medya tarafından gizliliği ortadan kaldırılan insansız hava aracı tesisi olduğunu' ifade etti. Yetkililerden bir tanesi, "Fotoğrafların Yemen'e düzenlenen operasyonlar için kullanıldığını düşünüyorum... Suudi Arabistan'ın doğusunda, Yemen sınırına yakın. Yani militanların bulunduğu bölge olarak biliniyor. Hangarlar, insansız hava araçlarını konuşlandırmak için tasarlanmış” dedi.


Diğer yetkili ise üssün inşası için ne kadar büyük bir çalışma gerektiğine dikkat çekti: "Rub el Khali adlı yerleşim biriminden çok uzakta. Malzemeler uçakla getirilerek 400 km taşınmış ve çölün en göze çarpmayacak bir yerinde üs inşa edilmiş” dedi.


Uydu görüntülerinde hiçbir uçak yer almıyor ama pistler görülüyor. İki tanesi, insansız hava aracı ve hafif savaş uçaklarının inmesi için yeterli büyüklükte. Üçüncü bir pist yapılıyor olması da, üssün genişletildiği anlamına geliyor.


Wired, inşanın oldukça hızlı ilerlediğine de dikkat çekti. ABD'li özel uydu görüntüleme şirketi Digital Globe'un uydusu, bölgeden 17 Kasım 2010'da geçtiğinde, ortalıkta üs izi yoktu. Uydu, 22 Mart 2012'de tekrar geçtiğinde ise üs ortaya çıkmıştı.


İstihbarat yetkililerinden biri, "Bu kesinlikle bir askeri üs... Yemen sınırıa yakın bir yerlerde, hava faaliyetleri gerçekleşiyor... Ne faaliyeti olduğunu siz söyleyin” dedi.









          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler