HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağaoğlu'nun gözaltı sebebi mi?

İddialara göre Ali Ağaoğlu’nun gözaltına alınma sebeplerinden biri de ‘Bakırköy 46’ projesi.

Ağaoğlu'nun gözaltı sebebi mi?

Ayrıcalıklı 'Bakırköy 46' kat kat yükseliyor

İddialara göre Ali Ağaoğlu’nun gözaltına alınma sebeplerinden biri de ‘Bakırköy 46’ projesi. Hafriyatın devam ettiği araziyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'özel proje alanı' ilan etmiş ve 2013 Ocak'ta imar planlarında değişiklik yaparak İBB'nin itirazlarına rağmen yapılaşmaya açmıştı. Mimarlar Odası'nın “ayrıcalıklı imar hakları” getirdiği ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtığı projede daire fiyatları 7 milyon liraya kadar çıkıyor.

Radikal


17 Aralık’ta yapılan yolsuzluk operasyonu kapsamında müteahhit Ali Ağaoğlu da gözaltına alınanlar arasında. İddialara göre Ağaoğlu’nun gözaltı nedenlerinden biri de Veliefendi Hipodromu’nun karşısındaki ‘Bakırköy 46’ projesi için Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla yapılan usülsüz imar planı değişiklikleri.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin “kamu yararı ve şehircilik ilkelerine” aykırı olduğu ve “ayrıcalıklı imar hakları” getirdiği gerekçesiyle imar planlarının iptali için açtığı davaya rağmen ‘Bakırköy 46’nın satışları ve arazideki hafriyat çalışmaları devam ediyor.


6,9 milyona daire var

Bakırköy 46’nın yapılması planlanan, eski Dora Plastik Fabrikası ve Kartaltepe Mensucat fabrikalarının bulunduğu arazide, iş makinaları çalışırken satışlar da devam ediyor. Projeye göre buraya 22 katlı 5 blok ve 12 villa yapılacak. Geçtiğimiz ay CNR Emlak Fuarı’ndaki Ağaoğlu standında Bakırköy 46’nın bir maketi sergilenmiş, projenin Türkçe ve Arapça broşürleri dağıtılmıştı. Fuarda verilen fiyat listesine göre ‘Bakırköy 46’daki en ucuz daireler (41 metrekare) 433 bin liradan satışta. 427 metrekarelik 7+1 daireler için ise 6,9 milyon lira isteniyor. Bazı bloklarda 250 metrekarelik dairelerin tamamı satılmış bile.


‘Ayrıcalıklı imar hakları getirilmiş’

Mart ve Nisan’da yapılan haberlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) itirazına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca imar planlarında değişiklik yapılarak toplam inşaat alanının üç katına çıkartıldığını, konut alanlarında maksimum yüksekliğin 30 metreden 70’e çıkartıldığını, yeşil alanların ise yarı yarıya azaltıldığını ortaya çıkartılmıştı.


TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi de kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle plan değişikliklerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için 8 Nisan’da dava açmıştı.

O da, dava dilekçesinde plan değişikliklerine “özel mülkiyete konu alanda ayrıcalıklı imar hakları yaratıldığı”, “toplumun tüm kesimleri için ortak ve ayrıcalıksız kullanılması gereken yeşil alanlar, kamu yararı ihlal edilerek mülkiyet sahibinin kullanım inisiyatifine bırakıldığı”, “çevre yapılanma koşullarının çok üzerinde bir yapılaşma hakkı” verildiği, bunun silüeti olumsuz etkileyerek çevreye emsal teşkil edeceği, bölgeye getirilmesi planlanan ek nüfus için gerekli sosyal alanların gözardı edildiği, ayrıca değişikliğin trafik sorunu olan bölgede sıkışıklığı daha da artıracağı gerekçeleriyle itiraz etti.


Ağaoğlu aldı, bakanlık 'özel proje alanı' ilan etti

‘Belediyeye rağmen 3 misli artış’ haberde Ali Ağaoğlu’nun 2011’de aldığı bilinen arazi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) itirazına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2012 Aralık’ta imar planlarında değişiklik yaptığını ortaya çıkmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin İmar Komisyonu değişikliğe itirazında, bölge yapılanma şartlarının çok üzerinde inşaat artışı önerildiğini, bu nüfus yoğunluğunun bölgeye ilave donatı ihtiyacı getireceğini, yeşil alanların ise plan değişikliğiyle azaltıldığını belirtmişti.


İBB’nin itirazlarına rağmen bakanlıkça yapılan değişikliklerle yeşil alanlar yarı yarıya azaltılmış, emsal (toplam inşaat alanını belirleyen katsayı) ve kat yükseklikleri de artırılarak toplam inşaat alanı yaklaşık 3 katına çıkartılmıştı.


Çevre Şehircilik Bakanlığı bir açıklama yaparak arazinin eski imar planlarında 'yeşil alan' ve 'ticaret alanı' olarak gösterilmesine rağmen bu kullanımların “fiiliyata geçmediğini”, dolayısıyla burasının “özel proje alanı” ilan edildiğini belirtmişti. Bakanlık ayrıca “dönüşüm faaliyetinin Bakırköy’de bölge ölçeğinde, tüm alanda uygulanacağını” öne sürmüştü.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler