HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Süt yapan çaylar ve yiyecekler nelerdir?

Yeni doğum yapan anneler süt yapan çayları, süt artıran yiyecekleri merak edip, araştırır. Bebeğin uzun bir süre tek besin kaynağı anne sütüdür. Süt miktarını artırmak için de en önemli yöntem doğru besinleri tüketmektir. Emziren anneler için süt yapan çayları inceledik. Fakat bu bilgilerden faydalanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

Süt yapan çaylar ve yiyecekler nelerdir?

Emzirme dönemindeyseniz ve sütünüz yeterli miktarda gelmiyorsa beslenme planınızı gözden geçirmenizde fayda var. Uzmanlar, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi, bol sıvı tüketmeyi öneriyorlar. Siz de bebeğim aç kalmasın düşüncesine kapıldıysanız süt yapan çaylara göz atabilirsiniz. Elbette bu çayları doktorunuzun onayını aldıktan sonra tüketebilirsiniz.

İnternette küçük bir araştırma yapıldığında bile 'anne sütünü arttırıcı' sayısız bitki ismi çıkıveriyor karşımıza. Haliyle annelerin bu sayısız bitkiler arasında kendilerine en uygun olanını seçmeleri ayrı bir dikkat ve bilgi gerektiriyor. Zira internette bilgi kirliliği de bir gerçek. Yanlış bitkiler seçilip gelişigüzel fincan fincan tüketildiğinde hem anneye hem bebeğe fayda yerine zarar verebiliyor. Bu nedenle uzmanların birebir anneye önereceği bitkisel çaylar, çok daha önemli! Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı "Anne sütünü arttırıcı en önemli kaynak, su! Günde en az 3 litre sıvı tüketmeli ve bunun en az 2 litresini su oluşturmalı" diyor.

SÜT YAPAN ÇAYLAR VE YİYECEKLER NELERDİR?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Turanlı sözlerine şöyle devam ediyor: "Bitki çayları da içeriğindeki fitokimyasallar ile sütü arttırmada etkili ancak, anne sütünü arttırdığı iddia edilen karışımlara güvenilir kaynaktan önerilmediği sürece itibar edilmemelidir. Çünkü bitkilerin içerdiği bileşikler bebeklerde ve annelerde alerjik reaksiyonlara neden olabildiği gibi, bazı rahatsızlıkları olan annelerde zararlı olabilir. Uzmana danışılmak kaydıyla dikkatli tüketilmeli ve gün de 3 fincandan fazla tüketilmemeli."

REZENE

Anne sütünü arttırıcı özelliğe sahip olan rezene, aynı zamanda annenin ve bebeğin gaz şikayetlerini önlemeye de yardımcı oluyor. Aynı zamanda solunum rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Ancak yüksek dozda alınması ellerde ve kollarda istem dışı titremeye neden olabileceğinden epileptik kişilere verilmiyor.

AHUDUDU


Ahududu süt salgısını arttırıcı bir bitki. İçerik olarak antioksidanttan, mineral ve değerli elementlerden zengin olmasıyla biliniyor. Düşük kalorisiyle de dikkat çeken ahududunu ara öğünlerde tek başına veya yoğurtla birlikte tüketebilir. Hem anneye hem bebeğe faydalı ama fazlasından kaçınmalı.

KİMYON

Demir açısından da zengin olan kimyon, anne sütünü arttırıcı etki gösteriyor. Gaz için de kullanılan bir baharat. Anne sütünü arttırmasına karşın bu kokulu baharat anne sütünün kokusunu da değiştirebileceğinden dolayı dikkatli tüketilmeli.

ISIRGANOTU ÇAYI


Geleneksel olarak da çok çeşitli amaçlarla kullanılan ısırganotu, anne sütünü artırmaya da katkı sağlayan bir bitki. Süt miktarını ve anne sütünün yoğunluğunu artırmaya faydalı olan ısırganotu, aynı zamanda içeriğindeki yüksek demir oranıyla kansızlığa iyi geliyor. Isırganotu yaprakları çay gibi demlenerek içilebilir ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor.

SİYAH SUSAM (ÇÖREK OTU)

Kalsiyum bakımından çok zengin olan ve 'çörek otu' olarak da bilinen siyah susam, anne sütünü arttırmaya da yardımcı oluyor. Kalsiyum dışında bakır gibi bazı mineraller de içeren siyah susam vücuda zindelik veriyor, iştah açıyor, hazmı kolaylaştırıyor, mide ve bağırsak gazlarını söktürüyor. Yemeklerde baharat olarak kullanılabilir.

FESLEĞEN

Anne sütünü arttırıcı etkisi olan bu kendine has güzel kokulu bitki, sindirim sistemini düzenliyor, sakinleştirici özelliğiyle dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı "Yeşil yapraklarıyla salatalara da ayrı bir tat veren fesleğen mutlaka sofralarda yer almalı" diyor. Fesleğen tohumu sıcak suya ilave edilerek çay olarak da tüketilebiliyor.

ÇEMEN OTU

Anne sütü üretimini arttırıcı etki gösteren çemen otunu dikkatli tüketmek gerekiyor. Zira fazla tüketildiğinde, keskin kokusu nedeniyle çocuğun o koku yüzünden sütü reddetmesi söz konusu olabilir.

YULAF


Hem lif, hem demir hem de kalsiyum açısından zengin özelliğiyle dikkat çeken yulaf, aynı zamanda zengin protein içeriği ile de anne sütünü arttırıcı bir etkiye sahip. Antioksidan özelliği bağışıklığın güçlenmesine ve vücut direncinin arttırılmasına da yardımcı oluyor.

YEŞİL SEBZELER

Koyu yeşil yapraklı sebzelerin anne sütünü arttırıcı etkileri aşikar. Vitamin, mineral ve fitokimyasallar açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, hele de sonbahar ve kış aylarında hastalıklara karşı da çok önemli koruyucular olarak karşımıza çıkıyor. Fasulye, ıspanak, dereotu, pancar yaprağı gibi yeşil sebzeleri hele de emziren anneler bolca tüketmeli.

TURUNCU VE KIRMIZI SEBZELER

Beta-karoten bakımından zengin havuç, patates, pancar ve diğer turuncu-kırmızı sebzeler, anne sütünün miktarı kadar kalitesini de artırıcı özellikleriyle dikkat çekiyor. Ancak diyabet hastası annelerin havuç ve patates tüketirken dikkat etmesi gerekiyor.

SARIMSAK

Sayısız faydası ile dikkat çeken sarımsağın anne sütünü arttırıcı etkisi de bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış. Sütün arttırılması ve sütün kalitesi açısından önem taşıyan sarımsağı, yemeklerde kavurarak değil de çiğ olarak tüketmek faydalı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı "Kokusu nedeniyle bebeğin anne sütünü reddedebileceğine yönelik düşünceler olsa da çalışmalar, sarımsak tüketen annelerin bebeklerini daha uzun süre emzirebildiğini ortaya koyuyor" diyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler