HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Annelere 10 ideal emzirme tüyosu

Doğumdan çıktınız ve minik yavrunuz artık kucağınızda. Aylardır merakla beklediğiniz o büyük an, emzirme anı geldi. Bir yandan 'acaba sütüm olacak mı?'nın telaşını diğer yandan da kitaplarda, dergilerde okuduğunuz bilgilerin gerçek hayatla ne derece bağda

Annelere 10 ideal emzirme tüyosu

Doğumdan çıktınız ve minik yavrunuz artık kucağınızda. Aylardır merakla beklediğiniz o büyük an, emzirme anı geldi. Bir yandan 'acaba sütüm olacak mı?'nın telaşını diğer yandan da kitaplarda, dergilerde okuduğunuz bilgilerin gerçek hayatla ne derece bağdaşacağının bilinmezliğini yaşıyorsunuz.


Bebeğinizle içinizde filizlendiği andan itibaren başlayan maceranızda şüphesiz en önemli paylaşım olacak emzirme. O nedenle bebeğinizle bu çok özel anlarınızda sıkıntı ve stresten uzak olmanız, sadece bebeğinizi hissetmeniz ideal bir emzirmede önemli rol oynuyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım annelere 10 ideal emzirme tüyosunu mynet.com'a anlattı.


1. HER İSTEDİĞİNDE EMZİRİN

Emzirmeye doğumdan hemen sonra ilk yarım saat içinde başlanması gerekiyor. Tıbbi bir zorunluluk yoksa anne ile bebek 24 saat hiç ayrılmamalı. Bebek her emmek istediğinde hiç tartışmasız emzirmeli. Çünkü bebeğin ne kadar süt aldığını anlayabilmek mümkün olmuyor. Her istediğinde emzirildiği taktirde ise ihtiyacı olan sütü alabilmiş oluyor. Yeni doğmuş bir bebek genelde 8-10 kez emmek istiyor.


2. İSTEYİN VE KARARLI OLUN

Birçok çiçeği burnunda anne ilk başlarda bocalayabiliyor! İlk günler zor ve zahmetli geçebiliyor. Ama hiç telaş yapmayın ve strese girmeyin. Emzirmeye istekli ve kararlı olun. Endişelerinizde yalnız olmadığınızı, pekçok yeni annenin bu zorlukları yaşadığını bilin. Hele de 'acaba sütüm yetiyor mu' endişesini aklınızdan çıkarın. Emzirdikçe vücutta süt üretimi mucizevi bir şekilde daha da artıyor. Bu nedenle size bol bol emzirmek düşüyor.


3. ANNE SÜTÜ DIŞINDA GIDA VERMEYİN

Aile büyüklerinizin de baskısıyla 'bebeğim aç mı kalıyor' diye düşünüp başka gıdalar da vermeye başladığınızda en büyük yanlışı yaptınız demektir. Zira anne memesini emerken belirli bir efor ve güç sarfeden minik yavrunuz, başka gıdalardan kolayca doyduğunu hissettiğinde memenizi almak istemeyecektir. O nedenle siz siz olun kim ne derse desin kulak asmayın. Bebeğinizi bu mucizevi sütten en azından 6 ay mahrum bırakmamak için anne sütü dışında gıda vermeyin. Ancak çocuk hekiminin gerekli gördüğü durumlarda takviyelere geçici olarak başvurmak mümkün.


4. İLK 2-3 DAKİKADA SÜTÜN % 50'SİNİ ALIYOR

Annenin sütü geliyorsa bebek alacağı sütün % 50'sini ilk 2-3 dakikada alıyor. Emebileceği sütün ikinci yarısını da 10- 15 dakikada alıyor. Eğer miniğiniz bir meme ile doymamışsa diğer memenizi vermelisiniz. Bir sonraki emzirmede ise ilk olarak bu meme ile başlamalısınız. Bebeğinizin bir memenizi tamamen emerek boşaltması önemli. Çünkü bebeğiniz emmeye başladığı zaman memeden ilk gelen sütün besin değeri ile emdikçe gelen sütün içeriği farklı oluyor. Sonraki süt daha yağlı ve doyurucu oluyor.


5. EMZİK VE BİBERONLA HEMEN TANIŞTIRMAYIN

Bebeği ilk dönemlerde yapay emzik ve biberonla tanıştırmamak gerekli. Çünkü ilk haftalarda bebeğin beyninde beslenme tarzı oluşuyor. Annesinin kokusunu, tenini, sesini, bakışlarını öğrenmesi gerekiyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım "Bebek büyüdükçe emzirme aralarına düzen getirilmelidir. Ancak emzirme aralarını uzatırken emzik ve biberon kullanımını istemiyoruz. Bebeğin annesini her şeyiyle hissetmesi çok önemli. Üstelik biberondan sütü bol bol çekebilen kolaya kaçabilmekte ve memeyi terkedebilmektedir" diyor.


6. BESLENMEYE DİKKAT!

Annenin rahat edeceği bir pozisyonda bebeğini emzirmesi, emzirme sürecinde yiyip içtiklerine çok dikkat etmesi ideal bir emzirmede önemli kriterler. Çünkü annenin beslenmesi sütün miktar ve kalitesini doğrudan etkiliyor. Bol sıvı almak, 3 ana ve 2-3 ara öğün şeklinde beslenmek gerekli. Su ve şeker ilave edilmemiş komposto, sütü artıran başlıca besinlerden. Anne sütü yapıcı bitki çayları ile siyah susam, rezene, kimyon, dereotu, zeytinyağı ve keten tohumu gibi besinler de anne sütünü artırabiliyor. Ancak bitki çayları konusunda hekime danışmak gerekli. Çünkü annenin herhangi bir rahatsızlığı varsa bazı bitki çayları fayda yerine zarar verebiliyor. Bebek 3-4 aylık olduğunda anne sütünde hafif bir azalma olabiliyor ancak bebek emmeye devam ederse yeniden süt üretimi artıyor.


7. LOŞ ORTAMLAR TERCİH EDİLMELİ

İlk günlerde değil ama birkaç ay geçtikten sonra bebeğinizin sosyal çevreyle ilişkisi oluşmaya başlıyor ve oyuna daha fazla zaman ayırıyor. Emme süreleri kısalıyor. Annenin panik yapmaması, bebeğine odaklanması, onun dikkatini çevreye yoğunlaştıramayacağı loş ortamları emzirmek için tercih etmesi gerekiyor. Loş ortamlarda ısrarla çocuğun emzirilmesi, bu mucizevi besinden daha uzun süre faydalanabilmesini sağlayacak.


8. 4. AYDA EK GIDAYA BAŞLAMAYIN

Hele de bebeğin 4 aylık olmasıyla annelerde ve aile çevresinde 'ek gıdaya başlama zamanı geldi' düşüncesi hakim olabiliyor. Bu dönemlerde ek gıdaya başlama oranlarında da artış oluyor ne yazık ki! Oysa ek gıdaya başlanmaması, çocuk hekimlerinin de bu dönemde anneyi yüreklendirici, motive edici davranması gerekiyor. İlk 6 ayda bebeğe su bile verilmemesi gerekiyor. Zira anne sütü öyle bir mucize ki, bebeğin 6 ay boyunca hiçbir şekilde dışarıdan su takviyesi yapılmasına bile gerek bırakmıyor.


9. ÇALIŞAN ANNENİN SÜTÜ

Çalışan annelerin emzirmeye devam edebilmesi için sık aralıklarla süt sağmaları ( günde 2-3 kez) ve temiz hijyenik ortamda eve naklini sağlamaları gerekiyor. Süt sağma ve saklama koşullarına dikkat edilmesi minik yavrunuzun sağlığı açısından çok önemli. Sağılmış sütlerin benmari yöntemi ile ılıtılıp (yani sütü doğrudan ocağa koymamak, cam şişedeki sütü sıcak su olan bir kabın içine yerleştirip ılıtmak) bebeğe verilmesi gerekiyor.


10. HİJYENE DİKKAT!

Emzirmeye başlamadan önce ellerinizi yıkamanız son derece önemli.


Her gün banyo yapamayan annelerin ise meme başlarını günde en az bir kez sabunlu su ile silmeleri gerekiyor.


Meme başlarının nemli kalmaması önemli çünkü çatlaklara yol açabiliyor.


Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım "Temizlik ve hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Ayrıca sonbahar ve kış aylarıyla birlikte enfeksiyonlara sıkça rastlanılabilmektedir. Bu nedenle emzirmeden önce bebeğin burnunun açık olduğundan da emin olunmalıdır" diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler