HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Apple'a darbe

Apple bir yeni kriz ile daha karşı karşıya.

Apple'a darbe

Apple bir yeni kriz ile daha karşı karşıya.

Çin’de işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili faaliyet gösteren China Labor watch(CLW)adlı kurum, Apple için üretim yapan Tayvanlı firma Pegatron'un, oldukça kötü koşullarda işçi çalıştırdığını ortaya koyan bir rapor hazırladı.

Apple, daha önce de Tayvanlı yedek parça üreticisi Foxconn'da meydana gelen işçi ölümleri ve insan haklarına aykırı derecede uzun çalışma saatleriyle gündeme gelmişti.

CLW tarafından hazırlanan raporun ardından, çalışma ortamına ait karelerin de internette yer almasıyla birlikte gözler Apple'a çevrildi.


China Labor watch adlı kurum "Apple'ın tutulmayan sözleri" adınının verildiği raporu 200'ün üzerinde işçi ile yapılan görüşmeler sonucu hazırlandı.


Şok edici sonuçlar ortaya çıkaran rapor, Apple'ın yeni partneri Pegatron'un Foxconn'u gölgede bırakacağı şeklinde yorumlandı.


Araştırmaya göre Çin'de, Apple ile ortak iş yapan fabrika çalışanlarının 10 binden fazlasını 16 ile 18 yaşları arasındaki öğrenciler oluşturuyor.


Çin'de hiç yaygın olmayan bu durumun daha da ilginç tarafı iş anlaşmalarının minimum 6 aylık yapılıyor olması.


Çalışanlarla yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıkan bir diğer konu ise uzun çalışma saatleri. Haftanın 7 günü çalışan işçilerin vardiyaları ise 12'den 80 saate kadar uzayabiliyor.


Rapora göre tüm bunların yanı sıra aralarında hamilelerin de bulunduğu bazı Pegatron işçileri bütün günü hiç oturmadan, ayakta çalışarak geçiriyor.


CLW, Pegatron'un yani dolayısıyla Apple'ın Çin hukukuna göre 36'yı aşın aynı maddeyi ihlal ettiğinin ortaya çıktığını ileri sürdü.


Ancak Apple, şimdiye kadar konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.


İşte o fabrikada çekilmiş bazı kareler...





Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler