HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ay'dan gelen ilk fotoğraflar

Çin'in Cumartesi günü Ay'a başarılı bir iniş gerçekleştiren uzay aracı Chang'e 3 ve uzay keşif robotu Yutu, Dünya'ya ilk fotoğrafları gönderdi.

Ay'dan gelen ilk fotoğraflar

Çin'in Cumartesi günü Ay'a başarılı bir iniş gerçekleştiren uzay aracı Chang'e 3 ve uzay keşif robotu Yutu, Dünya'ya ilk fotoğrafları gönderdi. İnsanlığın Ay'ın yüzeyine 37 yıl aradan sonra gönderdiği ilk uzay aracı olan Chang'e, inişten birkaç saat sonra solar panellerini açtı ve Yutu keşif robotunu serbest bıraktı.


Chang'e, 12 dakika süren inişinde Ay'ın yüzeyine ait 59 fotoğraf çekti. Bu fotoğraflardan bir tanesinde, uzay aracının iniş yaptığı bölge net bir şekilde görülebiliyor.


'Yeşim Tavşan' anlamına gelen Chang'e, enerjisini sağlayan solar panellerini açtıktan sonra Yutu'yu serbest bıraktı. Chang'e 3'ten ayrılan keşif robotu, kendisini taşıyan uzay aracı tarafından böyle görünütülendi.


Yutu, Dünya'ya gönderdiği ilk fotoğrafta, Chang'e 3'ü çekti.

Keşif robotu, Ay'ın kuzey yarımküresinde kalan Sinus Iridum (Gökkuşağı Körfezi) bölgesine iniş yaptı.


Yutu, Mare Imbrium (Yağmurlar Denizi) adlı bölgede yer alan keşif alanında değerli minerallerin izini sürecek.


Keşif robotunun görüntülediği bölgenin, özellikle titanyum açısından zengin kaynaklara sahip olduğu düşünülüyor.


Sahip olduğu robotik kolun ucunda Alfa Proton X-ray Spektrometresi (APXS) donanımı bulunduran Yutu, tıpkı Mars'ta keşif yapan Curiosity gibi Ay'daki numuneleri inceleyecek.


İki dalgaboyunda analiz yapan radara da sahip olan Yutu, Ay'ın yüzeyini 30-100 metre derinliğe kadar inceleyecek ve yerin altındaki katmanlarda neler saklı olduğunu anlamaya çalışacak.


En son Sovyet Rusya'nın 1976'da Luna uzay aracıyla kısa bir görev düzenlediği Ay'a, 37 yıldır hiçbir insan yapımı araç iniş yapmamıştı. ABD, son olarak 1972 yılında Apollo 17 göreviyle Ay'a astronot göndermişti.


Uzay lefine çok büyük yatırım yapan Çin, 2020'de inşa etmekte olduğu uzay istasyonunu hayata geçirmeyi ve sonrasında Ay'da madencilik gibi yeni görevler gerçekleştirmeyi hedefliyor.


Change'e 3 ve Yutu'nun indiği bölgenin haritası...


Change'3, 2 Aralık günü Long March 3B roketiyle ateşlenmişti. Uzay aracı, 5 gün sonra Ay'a ulaştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler