HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bağımlılık yapan gıdalar

Gazetelerde, dergilerde, sokak afişlerinde, televizyonda, internette yani kısacası her yerde bizi tuzağa düşürmeyi bekleyen sağlığa zararlı fakat bir o kadar da lezzetli yiyeceklerin reklamı var.

Bağımlılık yapan gıdalar

Gazetelerde, dergilerde, sokak afişlerinde, televizyonda, internette yani kısacası her yerde bizi tuzağa düşürmeyi bekleyen sağlığa zararlı fakat bir o kadar da lezzetli yiyeceklerin reklamı var.


Fast-food zincirlerinin büyük boy menüleri kimi cezbetmiyor ki? Hem göze hem de mideye hitap eden bu kalori canavarlarını yemekten kendimizi alıkoyamamamızın bazı sebepleri var…


İşte bağımlılık yapan, zararlı olabilecek yiyecekler ve nedenleri..


1. Bisküvi ve krakerler

Araştırmalara göre marketlerde satılan bisküvi ve krakerlerin çoğunda bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubu madde bağımlılığı ile aynı etkilere sahip. Canınız tatlı istediğinde marketten bir paket bisküvi almak yerine evinizde hazırlayacağınız bol meyveli, tarçınlı bir müsli günlük vitamin ihtiyacınızı en lezzetli şekilde karşılamanızı sağlayacaktır.


2. Kola

Kafein, fruktozlu mısır şurubu ve sodanın birleşiminden oluşan gazlı içeceklerde adeta tüm bağımlılık yapan maddeler bir arada! İçeriğindeki kafein ve şeker direkt kana karışarak anlık enerji verip sonrasında kişiyi halsiz bırakıyor. Soda ise dişlere ve diş etlerine zarar vermekle kalmıyor aynı zamanda aşırı tüketildiği takdirde psikolojiyi olumsuz yönde etkiliyor. Araştırmalara göre kafeinli ve sodalı içecekler kişide akli dengesizliğe neden olabiliyor. Bunlara ek olarak bir bardak kolada yaklaşık 11 yemek kaşığı şeker olduğunu düşünürsek, normalde asla yiyemeyeceğiniz miktarda şekeri bir anda mideye indirmiş oluyorsunuz. Tatlandırıcılı içiyorsanız onların da zararları ayrı bir hikaye...


3. Beyaz ekmek

"Her şeye tamam da ekmek yemekten vazgeçemiyorum” diyenlerden misiniz? Araştırmalara göre beyaz ekmek gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar bağımlılık yarattığı için düşük glisemik endeksli karbonhidrat tüketen insanlar, diğerlerine göre daha az yemek yemeye ihtiyaç duyuyorlar. Tam tahıllı gıdalarda, fasulyede ve çoğu meyvede bulunan glikoz, kana daha yavaş karıştığı için kan şekerini düzenlemeye yardımcı olurken, ekmeğin verdiği tokluk hissini sağlıklı yoldan yaşamanızı sağlıyor.


4. Patates cipsi

Yüksek oranda tuz ve yağ içerdiği için sağlığa çok zararlı olan cips, ‘zevk merkezi' hipotalamusu uyararak kişide gitgide daha fazla yeme isteği uyandırır. İlla cips yemek istiyorsanız, aşırı yağlı patates cipsi yerine az tuzlu sebze ya da meyve cipslerini deneyin.


5. İşlenmiş et ürünleri

Jambon, salam, sucuk ve sosis gibi et ürünleri aşırı yağlı ve tuzlu olmalarına ek olarak, üzerlerindeki koruyucu madde, sodyum nitratın, kanser riskini arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Pek çok yönden sağlıksız olan bu yiyecekler yerine işlemden geçmemiş etleri tercih edin.


6. Patates Kızartması

Vücudunuzdaki tuz yeme isteğini kontrol eden gen grubu ile kokain ve eroin bağımlılığını kontrol eden gen grubunun aynı olduğunu biliyor muydunuz? Tuzun bağımlılık yapmasının en büyük sebebi; içeriğindeki sodyumun, beyindeki ‘haz merkezi'ni kontrol eden dopamin adlı sinir taşıyıcısını uyarmasıdır. Bu yüzden de kimse bol tuzlu ve yağlı patates kızartmasının cazibesine karşı koyamaz.


7. Dondurma

Dondurma sandığınız kadar masum değil. Sütlü olduğu için az kalorili olduğunu düşünenler çok yanılıyor. Özellikle marketlerde satılan hazır dondurmalardan yüksek oranda şeker, ek soslar, yağ ve bağımlılık yapan yüksek fruktozlu mısır şurubu içerenler sağlığa çok zararlı. Ancak taze yapılmış dondurmalar içinde ek şuruplar ve şeker olmayacağı için rahatlıkla tüketilebilir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler