HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bahar yorgunluğuna karşı 6 bitki çayı

Kışın soğuk günleri yavaş yavaş yerini baharın ılık günlerine bırakırken, suyun daha fazla buharlaşması sonucu havadaki nem oranı artıyor.

Bahar yorgunluğuna karşı 6 bitki çayı

Kışın soğuk günleri yavaş yavaş yerini baharın ılık günlerine bırakırken, suyun daha fazla buharlaşması sonucu havadaki nem oranı artıyor. Artan nem oranı nedeniyle de birçok kişide; halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları ve uyku isteği gibi ortak yakınmalar gelişiyor. Bu şikayetlerin çoğu “bahar yorgunluğu” olarak tanımlanıyor.


Bitki çayları ise bahar yorgunluğuna karşı bire bir! Üstelik lenf dolaşımınızı düzene koyup, bağırsak hareketlerinizi kolaylaştırıcı etkiye de sahipler. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, bahar yorgunluğunu atlatmanıza yardımcı olan şifalı çayları mynet.com’a anlattı.


1.EKİNEZYA

A, C ve E vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırıyor. Yapılan bilimsel nitelikli deneysel çalışmalarda; gribal enfeksiyonlarla savaşmada etkisi olan Ekinezya’nın antioksidan etkisiyle vücudun bağışıklık sistemini desteklediği ortaya konmuş. Günde bir fincan ekinezya çayı tüketmeniz, bağışıklığınızı arttırarak bahar yorgunluğunuzu atmanıza yardımcı olacaktır.


2.KUŞBURNU

Antioksidan alımı bahar yorgunluğundan daha az etkilenmenizi sağlıyor. Kuşburnu da içerisinde bulunan zengin C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan. Etkin bir kan temizleyici ve bağırsak yumuşatıcı olan kuşburnu C vitamini zenginliğinden ötürü vücudun gelişmesini düzenliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda enerji metabolizmasında ve hücre yenilenmesinde etkin bir rol oynamasının yanı sıra kansere karşı koruyucu etki de gösteriyor. Günde 2 fincan kuşburnu çayını tüketebilirsiniz.


3.YEŞİL ÇAY

Sağlıklı içecekler içerisinde en iyilerden olan yeşil çay, içerdiği yüksek miktarda antioksidan sayesinde enerjinizi daima yüksek tutuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, gün içerisinde tüketilmesini önerdiği yeşil çayın hem metabolizmanızın hızlanmasını sağladığını, hem de bağışıklık sisteminizin daha güçlü olmasına katkıda bulunduğunu belirtiyor. Yeşil çayı özellikle bahar aylarında günde2 fincan tüketilebilirsiniz.


4.ADACAYI

Güçlü antioksidan özelliğinin yanı sıra özellikle dolaşım ve sindirim sistemi ile hafıza üzerinde de olumlu etkileri var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, adaçayının bahar aylarında oluşan yorgunlukla baş edebilmek için birebir olduğunu belirtiyor. Günde bir fincan tüketmeniz bahar yorgunluğunuzu atmanıza katkı sağlayacaktır.


5.MELİSA ÇAYI

Vücut saatinin düzenli olması metabolizma dengesi için oldukça önemli. Melisa çayının bahar aylarında düzensiz uyku problemi olan kişiler tarafından tüketilmesi gerektiği biliniyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış ayrıca hazmı kolaylaştıran, mide spazmına iyi gelen Melisa çayının bahar yorgunluğu yaşama riskini de azalttığını belirtiyor. Günde bir fincan yeterli gelecektir.


6.IHLAMUR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, ıhlamur çayının bahar aylarında baş ağrısı çeken kişiler için birebir olduğunu belirtiyor. Ihlamur, mide salgısını azaltarak besinlerin hazmını kolaylaştırıyor. Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisiyle de vücuda rahatlık verir. Gün içerisinde 1-2 fincan ıhlamur tüketebilirsiniz.


Bitki çayları nasıl hazırlanmalı?

* Bitkilerin etken bileşenlerinden daha çok yararlanmak için çayı taze olarak tüketin.

* Bitki bileşenlerinin sıcak su içerisinde uzun süre etkisiz hale gelmemesi için bitki kısmını ağzı kapalı, mümkünse porselen bir çaydanlık içine koyun. Üzerine taze kaynatılmış suyu, biraz soğuduktan sonra ilave edin.

* Demlenme süresinin 5-15 dakikayı geçmemesine dikkat edin.

* Bitkilerin kendi esansları olduğu için şeker ilave ederek boşuna basit şeker almayın.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler