HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Battalgazi hazır!

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinin geliştirdiği güneş enerjisiyle çalışan "Battalgazi" adlı araç tanıtıldı.

Battalgazi hazır!

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinin geliştirdiği güneş enerjisiyle çalışan "Battalgazi" adlı araç tanıtıldı.


İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, rektörlük binası önünde düzenlenen tanıtım töreninde, güneş enerjisiyle çalışan arabanın üretimi için gerekli desteği verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini belirtti.


İki yıl önce TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda üniversiteyi temsil eden güneş arabasının 360 kilogram ağırlığında olduğunu anlatan Çelik, Battalgazi'nin ise 190 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi. O zaman Türkiye birincisi olan güneş enerjisi ile çalışan aracın 160 kilogram olduğunu aktaran Çelik, "Demek ki daha epey alacağımız mesafe var ama şu anda geldiğimiz noktayı da önemsiyoruz. Üniversite olarak öğrencilerimizin bu yarışmaya katılmaları önemli. Sanırım bir sonraki yapılacak yarışmada İnönü Üniversitesi güneş arabası daha iyi bir derece yapacaktır" ifadesini kullandı.


Aracın gelecek hafta bir kamyonla Gebze'ye taşınacağını belirten Prof. Dr. Çelik, mühendislik fakültesi öğrencilerinin artık hidrojen enerjisiyle çalışan hidromobil de üretmelerini arzuladıklarını söyledi.


Makina Mühendisliği son sınıf öğrencisi ve ekip kaptanı Musab Karaca da geçen yıl eylül ayından itibaren arabayı üretmek için grubu kurduklarını dile getirerek, "Mayıs ayına kadar arabanın bilgisayar üzerinde çizimlerini yaptık. Mayıs ayının sonunda imalatına başladık ve nihayet üretimi tamamlandı" diye konuştu.


Karaca araçla deneme sürüşü yaptıklarını aktararak, "Arabamız saatte 80 kilometre hız yapıyor ama bugünkü deneme yakın mesafeydi. Biraz daha açılabilir. Hocalarımıza verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz" dedi.


Aracın 100 bin liraya mal olduğu, 20-25 Ağustos tarihlerinde İzmit'te düzenlenecek TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları'na katılacağı belirtildi.



Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler