HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Bebek annesine boğdurulmuş'

BM'nin hazırladığı rapor, Kuzey Kore'de sistematik şekilde insan hakları ihlalleri yaşandığını ortaya koydu.

'Bebek annesine boğdurulmuş'

Kuzey Kore'de geçtiğimiz hafta sonu binlerce kişi, 2011'de ölen Kuzey Kore lideri Kim Jong Il'ın 72'in doğum gününü kutlamak için başkent Pyongyang'a akın etti. Ancak BM'nin hazırladığı rapor, Kuzey Kore'de sistematik şekilde insan hakları ihlalleri yaşandığını ortaya koydu. Kuzey Kore'deki rejimin, bir anneyi, bebeğini boğmaya zorladığı da ileri sürüldü.


BM İnsan Hakları Konseyi'nin görevlendirdiği uzmanlar heyeti, Kuzey Kore'de sistematik şekilde yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili bir rapor hazırladı.


BM'nin 100 sayfalık raporu, Kuzey Korelilerin "büyük bir zulme" uğradıklarını ortaya koyuyor. Rapore göre on binlerce siyasi mahkum, çalışma kamplarında ölüme terk edilmiş, komşu komşuya güvenmiyor ve birbirlerini ispiyonlamak için adeta yarış halinde.


BM'nin raporuna göre, ülkedeki güç savaşında en fazla kadınlar ve çocuklar zarar görüyor. Kadınlar ve çocuklar tacize uğradığı gibi sömürü düzeninin bir parçası haline getiriliyor.


BM İnsan Hakları Konseyi'nin görevlendirdiği uzmanlar heyetinin, Kuzey Kore'de araştırma yapılmasına izin verilmedi. Ancak heyet bir yılda tamamlanan raporunu hazırlarken, Seul, Tokyo, Londra ve Washington'a sığınan 80 Kuzey Koreli siyasi sığınmacı ve mülteciyle görüştü.


BM'nin uzmanlar heyeti işkence, köleleştirme, cinsel şiddet, ağır siyasi baskı ve diğer suçlara dair kanıtlar dinlediği belirtildi.


BM uzmanlar heyetinin hazırladığı rapora göre, on binlerce siyasi mahkum yıllardır çalışma kamplarında esir yaşıyor. 100 sayfalık raporda yer alan iddialara göre, Kuzey Koreli bir kadın, bebeğini boğmaya da zorlanmış.


Yabancı bir televizyonda yayınlanan bir dizide küçük rol alan bir aile işkenceden geçirilmiş.


BM uzmanlar heyetinin başkanlığını yapan Avustralyalı Michael Kirby, Londra'da düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore'de sistematik şekilde işlenen insan hakları ihlallerinin, uluslararası bir mahkeme önüne getirilmesi gerektiğini söyledi.


Kuzey Kore yönetimi ise, tüm suçlamaları reddetti. Kuzey Kore yönetimi, söz konusu iddiaların ABD kaynaklı olduğunu ve bu suçlamalar için yıllardır çalışmalar yapıldığını ileri sürdü.



          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler