HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Berkin Elvan eylemlerini dünya böyle gördü

Yabancı ajanslar ise gösterileri, işte bu fotoğraflarla abonelerine aktardı.

Berkin Elvan eylemlerini dünya böyle gördü

Gezi eylemleri sırasında evinden ekmek almak için çıkan ve polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün komada yaşam savaşı veren ancak 11 Mart günü hayatını kaybeden Berkin Elvan için Türkiye'nin birçok şehri ayaktaydı. Gece boyunca devam eden eylemlerde yaralananlar, gözaltına alınanlar oldu. Yabancı ajanslar ise gösterileri, işte bu fotoğraflarla abonelerine aktardı.


Yaşananlar, dünya basınında da geniş yankı buldu.


Bild - Türkiye'de yeni protesto dalgası

“15 yaşındaki genç 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitirdi. Berkin Elvan sadece ekmek almak istiyordu, şimdi öldü. Böylece Gezi protestolarında ölenlerin sayısı, biri polis olmak üzere, 8'e yükseldi. Gencin ölümü İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeni protestoları başlattı.”


Spiegel Online - Polis şiddeti - Türk genci 9 ay komadan sonra öldü

“Berkin Elvan sadece ekmek almak istiyordu. Gezi protestolarıyla bir ilgisi yoktu. Kafasına bir gaz kapsülü geldi. 9 ay komada kaldı ve 15 yaşında yaşamını yitirdi. Devlet soruşturmayı reddediyor ve polisleri koruyor.”


Die Welt - Gencin ölümünden sonra Türkiye'de protestolar yükseliyor

“Genç, 269 gün komadan sonra öldü. Şimdi protestolar yeniden alevlendi. Gencin ölümü bir çok kentte İslamcı- tutucu hükümete karşı protestoları ateşledi.”


Der Tagesspiegel - Göstericinin ölümü İstanbul'daki öfkeyi arttırdı

“Berkin Elvan ismi Gezi protestolarında polis şiddetinin bir sembolü. Onun ölümü metropollarda yeni protestoları ve çatışmaları başlattı. Muhalefetin beyanına göre polis, Elvan'a 25 metreden gaz kapsülü sıktı. Hedef gözeterek yapılan ve yasak olan bu tür atışlar daha öncede gösterilerde gözlenmişti.”


n-tv - Türkiye'deki şiddetli protestolarda gözaltılar var

“Türk polisi gösterilerde onlarca kişiyi gözaltına aldı. İstanbul'da 11, Samsun'da 20 kişi gözaltına alındı. Diğer şehirlerde de gözaltılar var.”


ANSA Haber Ajansı

“Türkiye’de komadaki genç öldü, çatışmalar var” başlığıyla duyurduğu haberde, “Gezi Parkı gösterileri sırasında yaralanan ve dokuz aydır komada olan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan baskı altındaki Genç Türklerin sembolü haline gelen 15 yaşındaki genç Berkin Elvan’ın ölümünün ardından farklı kentlerde polisle çatışmalar var. Binlece insan Ankara, İstanbul ve İzmir’de meydanlara indi. Polis Ankara’nın kalbi Kızılay’da, tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahalede bulundu.”


Corriere della Sera

“15 yaşındaki Gezi Parkı yaralısının ölümü Türkiye’de olayları alevlendirdi” başlığıyla duyurulan haberde, “Berkin, 16 Mayıs günü, kendi İstanbul’unda, ekmek almak için evden çıktı. Bir daha eve dönemeyeceğini bilmiyordu; dokuz ay önce o gün 14 yaşındaki Berkin, hükümete karşı Gezi Parkı’nı savunan gösteriler sırasında, polisin attığı göz yaşartıcı gaz kapsülüyle vuruldu. 266 gün komanın ardından öldü. Ağırlığı 16 kilogramdı. 15’inci yaşını geçen Ocak ayında hastanede kutlayan genç çocuğun ölüm haberi, Türkiye’de yeni bir protesto dalgası yarattı.”


La Stampa

“15 yaşındaki Gezi Park yaralısı öldü. İstanbul’da isyan yeniden patladı” başlığıyla yer alan haberde, “Berkin’in ölümünden sonra Türkiye’yi bir öfke ve acı dalgası sardı.15 yaşındaki Alevi genç İstanbul’da Haziran ayında Gezi Parkı olayları sırasında yaralandı, 9 aydır komadaydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan baskı altındaki Genç Türklerin sembolü haline geldi.”


Financial Times

İngiliz gazetesi, Berkin'in ölüm haberinin ardından Türkiye'nin çeşitli yerlerinde protesto gösterileri düzenlendiğini ve gösterilerin İstanbul'daki Taksim Meydanı'nda devam ettiğini yazdı. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl düzenlenen protestolarda ana hedef olduğunu Başbakan'ın protestolar sırasında hayatını kaybedenler yüzünden özür dilemeyi reddettiğine vurgu yaparak muhaliflerini kızdırdığını buna karşılık polisin göstericilere karşı yanıtını övdüğünü yazdı.


BBC

"14 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölüm haberiyle birlikte başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya olmak üzere birçok şehirde protesto gösterileri başladı. Gösterilen cenaze töreninin düzenleneceği bugün daha da büyümesi bekleniyor."


Independent

Berkin'in ölümüyle geçen yılki protestoda ölenlerin sayısının 8'e yükseldiğini hatırlatan gazete, bu kaza sonrasında birkaç polis memurunun sorgulandığını ancak hiçbir cezanın verilmedine dikkat çekti.


Guardian

15 yaşındaki Berkin'in ölümünden sonra başlayan protestoları bastırmak için polisin göz yaşartıcı gaz kullandığını yazan İngiliz Guardian gazetesi, geçen yılki Gezi Parkı protestoları sırasında en az dördünün doğrudan polis şiddeti yüzünden hayatını kaybettiğine vurgu yaptı. Gazete, Türk polisinin protestolar sırasında aşırı güç kullanmasından dolayı suçlandığını yazdı.


Wall Street Journal

Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi de Berkin'in ölüm haberinin ardından Türkiye'nin büyük illerinde protesto gösterileri düzenlendiğini, polisin de geçen yılki Gezi protestolarında olduğu gibi tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdiğini yazdı.


The Times

"Berkin Elvan'ın ailesi çocuklarının ölümünden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı suçladı. En az yedi gösterici ile bir polisin hayatını kaybettiği kitlesel gösterilerden sonraki ilk seçim bu ay sonunda yapılacak."


Euronews

"15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölüm haberinin açıklanmasından sonra hastane önünde başlayan gösteriler büyük şehirlere yayıldı."


CNN

"Türkiye'de siyasetin tansiyonu yüksek seyrediyor. Türkiye üç hafta sonra seçimlere gidiyor. Seçimlerin yerel yöneticiler için yapılacak olmasına rağmen, rekabet Başbakan Erdoğan iin bir çeşit referandum olarak görülüyor."


Russia Today

"Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan oğlunun ölümünden dolayı, Gezi olaylarını bastıran polis kuvvetlerini “efsanevi kahramanlık göstermekle öven Başbakan Tayyip Erdoğan'ı suçladı. “Oğlumu alan Allah değil Başbakan Erdoğan'dır dedi."


Press TV

"14 yaşındaki bir çocuğun ölümüyle sokaklara dökülen protestocularla polis arasında çatışmalar çıktı."


Haaretz

"Erdoğan tıpkı aynı anda iki at arabasını birden süren Ben Hur gibi, iktidarını tehdit eden her cephede savaşıyor."


El Cezire

"269 gün komada kalan Berkin Elvan'ın öyküsü bütün ülkeyi etkiledi ve polisin Başbakan Erdoğan'ı protesto eden göstericileri bastırmak için kullandığı şiddetli taktiklerin bir sembolü haline geldi."


Deutsche Welle

"Yetkililer o zamanlar 14 yaşında olan Elvan'ın ölümünden sorumlu olan polisi yargılamadı. Çocuğun annesi oğlunun ölümünden dolayı, protestoları bastıran polise “kahraman" diyen Başbakan Erdoğan'ı suçladı."


Huffington Post

"Hükümet karşıtı protestoların simgesi haline gelen Elvan'ın ölümü Türkiye'de binlerce kişiyi sokağa döktü."


ABC

"Geçen yıl bütün Türkiye'yi saran protestoların sembolü olan 15 yaşındaki çocuğun ölümü üzerine Türkiye'de çatışmalar çıktı."


Le Figaro

"Genç Türk’ün ölümü Türkiye’de muhalefeti uyandırdı."


Le Monde - Bir gencin ölümü Erdoğan karşıtı gösterileri yeniden canlandırdı

"15 yaşındaki Berkin Elvan, Haziran 2013’teki hükümet karşıtı gösterilerde yaralanan ve bu tarihten beri komada olan 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümü Türkiye’de eylemleri yeniden başlattı."


Medipart - Berkin Elvan : Bütün bir ülke yasta

“Bugün bir cenaze yürüyüşünü bastırıyorlar, bir eylemi değil. Bugün islamın politik olmak istediği bir yerde kutsal hiçbir şey kalmadı."


RFI Radyosu

"Gezi olaylarının son kurbanı Berkin öldü."



          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler