HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilimin de doğruladığı 12 anne tavsiyesi

Anne tavsiyelerini çoğu zaman gereksiz bulup gözardı ederiz. Ancak bilimsel araştırmalar, anne tavsiyeleri gibi herkesçe kabul gören hayatın doğrularını kanıtlar nitelikte sonuçlar veriyor.

Bilimin de doğruladığı 12 anne tavsiyesi

Anne tavsiyelerini çoğu zaman gereksiz bulup gözardı ederiz. Ancak bilimsel araştırmalar, anne tavsiyeleri gibi herkesçe kabul gören hayatın doğrularını kanıtlar nitelikte sonuçlar veriyor.

Diyelim ki kötü bir gün geçiriyorsunuz. Sevdikleriniz ve anneniz ise sizi ısrarla gülümsetmeye çalışıyor… Vazgeçseler diye düşünürken, yapılan bir espri sizi güldürmeyi başarıyor. Gününüz o andan sonra daha çekilebilir bir hal alınca merak ediyorsunuz, acaba doğru mu söylüyorlar? Evet, doğru söylüyorlar. İşte herkesin aşina olduğu kadar doğru ve bilimsel olan o gerçekler…


Aile ve arkadaşlar her şeyden önce gelir

Hastalarının ölmeden önceki son sözlerini kayıt eden bir hemşire, herkesin ortak tek bir pişmanlığı olduğunu fark etmiş: aile ve arkadaşlarıyla yeteri kadar vakit geçirmemek. Yaşam Memnuniyeti üzerine yapılan araştırmalar da sevdiklerinizle geçirdiğiniz zamanın yılda 100 bin dolar daha fazla kazanmakla eş değer olduğunu söylüyor.


Kötü günün ilacı: Gülümseme

ABD'deki Michigan State Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre gülmek, sizi mutsuz eden bir durumun üzüntüsünü hafiflettiği gibi ruh halinizi de iyileştirebiliyor. Başka bir araştırma ise gülmenin odaklanmayı kolaylaştırdığını iddia ediyor.


Başkalarına yardım etmek, size yardımcı olur

Birçok dinin savunduğu bu öğreti, artık bilim adamları tarafından da kabul ediliyor. Yakın zamanda konu ile ilgili araştırma yapan North Carolina Üniversitesi, başkalarına yardım etmekten doğan mutluluğun diğer mutluluklara kıyasla vücudun daha çok antikor üretmesine sebep olduğunu söylüyor.


Bazı şeylerin kontrolünüz dışında olduğunu kabul etmek, acıyı hafifletir

The Journal of Happiness'in düzenlediği ve orta yaş üstü bireylerin katıldığı araştırmaya göre, başkalarından destek alarak yaşayan kişiler, tamamen bağımsız yaşayanlara kıyasla daha mutlu! Araştırmacılar mutlu olan bu kişilerin, kendi başlarına her şeyi yapamadıklarını kabul ettikleri ve yardım istedikleri için daha mutlu olduklarını söylüyor.


Kirlenmek ‘gerçekten' güzeldir

Toprak kokusunun vücutta antidepresan etkisi gösterdiğini biliyor muydunuz? Toprağın içerisinde bulunan bir çeşit bakteri (mycobacterium vaccae), beyninin daha çok ‘mutluluk hormonu' , yani Serotonin, salgılamasına yardımcı oluyor. Serotonin seviyelerindeki düşüklüğe bağlı olarak depresyon teşhisi konan bazı kanser hastalarında bile, bu bakteri sayesinde iyileşme görülebiliyor.


Doğa demek mutluluk demek

Japonya'da bulunan Osaka Üniversitesi, hava sıcaklığına bağlı olarak değişen mutluluk seviyelerinin 13.9 derecede maksimuma ulaştığını söylüyor. Havadaki nem oranı ve rüzgar hızı ise, sanıldığı gibi mutluluğu pek de etkilemiyor.


Ben değil, biz

Bilim adamları, toplumsal yaşamın bireylerin gelişebilmesi için bir gereklilik olduğunu vurguluyor. Brigham Young ve North Carolina Üniversitelerinin yaptığı ortak bir araştırma ise, çevresindekiler ile güçlü ilişkileri olan insanların, diğerlerine göre %50 daha uzun yaşadığını kanıtlıyor.


Sağlık için Uzak Doğu Savunma Sanatları

Çin'de çok eskiden beri var olan savunma sanatı Tai Chi, sağlık açısından gözlemlenen olumlu etkileri yüzünden yüz yıllardır uygulanıyor. Son dönemde batı dünyasının yaptığı araştırmalar da bu savunma sanatının yaşa bağlı olarak ortaya çıkan romatizma, kemik ve kalp hastalıklarına iyi geldiğine işaret ediyor.


Stresle başa çıkmak için meditasyon

Sekiz haftalık bir meditasyon seansını inceleyen bazı bilim adamları, bu tekniğin gerçekten beyni yeniden programladığını söylüyor. Beynin şefkat ve kişisel farkındalık ile bağlantılı bölümleri meditasyon sonrasında genişlerken, stres ile ilişkili olanlar küçülüyor.


Anlamlı bir hayatın anahtarı şefkat

Budizm'de ‘iyilik seven' anlamına gelen Metta felsefesi, kendinize ve diğer herkese karşı şefkat kazanmaya çalıştığınız bir çeşit meditasyon sayesinde ifade ediliyor. Bu felsefeyi destekleyen nitelikteki araştırmalar da ‘iyilik seven' insanların daha mutlu ve derin bir farkındalığa sahip olduğunu gösteriyor.


Her şey için teşekkür edin

‘Sahip oldukların için şükret!', sadece çocuklara verilmesi gereken bir öğüt değil! Journal of Happines'in yaptığı başka bir araştırma, sahip olduklarınız için her gün şükrederek daha mutlu ve az stresli bir insana dönüşebileceğinizi iddia ediyor.


Hayatın merkezinde

Sevgi Her şeyden önce ihtiyacınız olan tek şey, sevgi. 75 yıl boyunca 268 kişinin hayatını gözlemleyen Harvard Üniversitesi araştırmacıları, mutlu bir yaşam süren kişilerin yaptıkları her şeyin merkezinde sevgi olduğunu söylüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler