HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir zamanlar çok uzaktı

Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü üyeleri, çözüm süreci ve PKK’lıların sınır dışına çekilmesiyle birlikte Diyarbakır başta olmak üzere bölgede daha önce güvenlik nedeniyle gidilemeyen birçok yere gitti.

Bir zamanlar çok uzaktı

Çözüm Süreci, Diyarbakırlı doğa yürüyüşçülerine yaradı

Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü üyeleri, çözüm süreci ve PKK'lıların sınır dışına çekilmesiyle birlikte Diyarbakır başta olmak üzere bölgede daha önce güvenlik nedeniyle gidilemeyen birçok yere gitti. Son olarak yaklaşık 60 kişilik grupla birlikte Diyarbakır'ın Çermik İlçesi'ndeki Şeyhandede Şelalesi'ne giden dağcı sporcular, yaklaşık 5 kilometre dağ yürüyüşü yaptı.


Doğa Sporları Kulüp Başkanı Abdurrahim Ekin, çözüm süreciyle birlikte dağların asıl sahipleri olan dağcılara kaldığını belirterek, "Süreçle birlikte gidilmeyen yerlere gittik.


Daha önce Cilo'ya 30 yıl sonra ilk biz çıktık. Şimdi de bu şelaleye geldik. Çözüm sürecine katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.


Aralarında doktor, profesör, avukat, mühendis gibi meslek gruplarından kişilerin bulunduğu grup araçlarla şelaleye 5 kilometre mesafede durdu. Araçlardan inerek yürüyüş hazırlığı yapan sporcular, daha sonra birerli kolda dağ yamacında ve engebelli parkurda yürüyüşe geçti.


Yürüyüş liderinin tempoyu ayarladığı dağ yürüyüşünde 5 kilometre boyunca, 5'er dakikadan 2 kez mola verildi.


İPLE ŞELALEDEKİ DİK YAMAÇTAN İNDİLER

Şeyhandede Şelalesi'ne varan kafile, 23 metre yükseklikteki dik yamaçtan şelale gölüne indi. Grup içerisindeki bazı sporcular elbiselerle şelale gölüne atlarken, gruptaki çok sayıdaki sporcu da soyunduktan sonra burada yüzmenin keyfini yaşadı.


Suyu içilebilecek nitelikteki endamik bir öneme sahip şelalede bir süre dinlenen sporcular daha sonra öğle yemeği hazırlığı yaptı. Beraberinde getirdikleri alabalıkları yaktıkları ateşte pişiren sporcular, yemek sonrası yine aynı ateş üzerinde yaptıkları çayı içti. Bazı dağcılar da dik şelaleden iple aşağı inerek adrenalin yaşadı.


‘VALİLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ DESTEKLİYOR'

On yıldan beri faaliyet gösterdiklerini belirten Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü Başkanı Abdurrahim Ekin, çözüm süreci sayesinde gidilmeyen yerlere gittiklerini belirterek şunları söyledi:


Amacımız Diyarbakır'da yaşayan halkı bu tür sporlarla tanıştırmak. Bugüne kadar 2 bin kişi faaliyetlerimize katıldı.


Amacımız, hafta sonu insanları şehir ve şehir stresinden uzaklaştırarak doğa güzellikleriyle tanıştırmak ve buluşturmak. Bunun için Diyarbakır valiliği ve spor il müdürlüğünün büyük destekleri var.


Çermik Kaymakamlığı ile birlikte 27 mayıs tarihinde bir doğa festivali düzenleyeceğiz. 4 gün sürecek festivale 300'e yakın profesyonel sporcu katılacak. Yaklaşık 100'e yakın yamaç paraşütü sporcusu, dalgıç ve dağ bisikleti ile dağcı arkadaşlar da olacak.


Amacımız kötü bir üne sahip olan ilimizi bu güzelliklerle tanıtmak. Çözüm süreciyle birlikte, dağlarımızın asıl sahiplerine dağcılara kaldığını görüyoruz. Gidilmemiş yerlere gidiyoruz.


ilo dağına 30 yıl sonra ilk kez çıktık. Türk dağcılığı için Türkiye için de çok iyi bir aşama. Amacımız bu çözüm sürecinin devam etmesi, buna katkı sunan herkese canı gönülden teşekkür ediyoruz.


Dağ tırmanış branşında, Diyarbakır'da 3'ncü tırmanma parkuru yaptık. Türkiye 2 ve 3'ncüsü olan sporcularımız var."


‘İLK KEZ BİR JET, GÖSTERİ AMACIYLA DİYARBAKIR'A GELECEK'

Dicle Üniversitesi Havacılık Kulüp Başkanı Veysel İpek ise 3 yıl önce hizmet vermeye başladıklarını ifade ederek şöyle konuştu:


"Uzman eğiticiler tarafından, yamaç paraşütü, model uçak ve yelken kanat kursları veriyoruz. Ayrıca Rehber öğretmen yetiştiroyurz. Bölgede sayılı bir kulübüz. Güneydoğu'da havacılıkla ilgilenen çok az sayıda sporcu var. Amacımız bu sayıyı arttırmak, Doğa Sporları Kulübü ile birlikte Çermik'te festival düzenleyeceğiz. Biz havacılıkla ilgili bölümü organize edeceğiz. 17 Mayıs tarihinde Diyarbakır'da bir ilk olacak.


Türk Hava Kuvvetleri gösteri ekibi Solo Türk gelecek. İlk kez bir jet, gösteri için Diyarbakır'a gelecek. Yarışlardan çok bölgede parkur belirleme çalışmaları yapıyoruz, çünkü daha yeni bir kulübüz."


YENGEÇLER İLGİ ODAĞI OLDU

Yenilen öğlen yemeğinin ardından kulüp üyeleri, Kulüp Başkan Yardımcısı Ömür Öğüt öncülüğünde birbirini tamamlayan şelaleleri ve vadiyi gezerek, hafta içi yüklendikleri stresi attı.


Derin vadi içerisinden akan şelale suyu ile birlikte bölgede endamik denilebilecek hayvan ve bitki örtüsü de mevcut. Bunlardan biri olan yengeçler, yürüyüşe katılanların ilgi odağı oldu.







          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler