HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu bina İzmir'i karıştırdı

TOKİ’nin Çeşme’de büyük tepkilere sebep olan toplu konut projesinin detaylarını ele geçirdik.

Bu bina İzmir'i karıştırdı

Çeşme'de TOKİ krizi TOKİ'nin Çeşme'de büyük tepkilere sebep olan toplu konut projesinin detaylarını ele geçirdik.

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "2 katlı binaların yer aldığı Çeşme'ye 4 katlı bina yapılmasın' derken, projeyi 4 katlı olarak planlayan TOKİ yetkilileri ise yöresel mimari kurallarına uyduklarını söyledi.

Gülistan ALAGÖZ/HÜRRİYET


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Çeşme'ye yapılması planlanan ve büyük tartışma yaratan toplu konut projesinin detaylarını ele geçirdik. Çeşme'yi betonlaştıracağı gerekçesiyle geçen yıl büyük tepkilere neden olan ve yargıya taşınan toplu konut projesi AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait'in yaptığı açıklamada ile gündeme geldi.


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'ı ziyaret ettiğini söyleyen Sait, projenin ilk etabının onaylandığını açıkladı. Söz konusu proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçen yıl yeni plan yaptığını hatırlatan Çeşme Belediye Başkanı Muhuttin Dalgıç, "Yapılan ve mahkeme süreci devam eden yeni plan bölgede 4 katlı yapılaşmanın önünü açıyor. Oysa bölgede tüm evler zemin artı 1 kat” dedi.


TOKİ tarafından yapılan açıklamada ise 1.150 konut olması planlanan ve 2 etap halinde inşası planlanan projede yöresel mimari kurallarına uyulduğuna dikkat çekildi. Yetkililer, "TOKİ İzmir Çeşme İlçesi Reisdere Mahallesi için, bölgeye uygun konutlar tasarlandı. Zemin + 3 kat olmak üzere, 2+1 ve 3+1 tipinde planlanan projede, bölgede popüler olan Alaçatı ve Foça'nın eski sokak dokusunu oluşturan konutlarından yararlanıldı.


Bu dokunun önemli unsuru olan mavi renk konutlarımızın sövelerinde yerini alacak. Ayrıca bina girişindeki cumba ve pencere dizaynı yine Alaçatı evlerine göndermeler yapacak şekilde tasarlandı.


Yine bina giriş cephesinde zemin kat seviyesine kadar yöresel taş kaplama yapılacak. Balkon korkuluklarında ise taş malzeme ile ferforje demir beraber kullanılmış, daire sahiplerinin bu bölümleri renkli çiçek saksıları ile süsleyecekleri böylece bölgenin sokak siluetine estetik bir görünüm sağlayacağı düşünüldü” diye konuştu.


Söz konusu projede ilk etap ihalesi tamamlanırken, 2. etap için yapılan ihalenin değerlendirme süreci devam ediyor. Çeşme projesinde konutun yanında eğitim kurumları, cami ve ticari ünitelerin de yer alması planlanıyor.


TOKİ'nin Reisdere Projesi'yle ilgili olarak yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Mayısta bilirkişi geldi inceleme yaptı. Konuyla ilgili rapor henüz elimize geçmedi.


Bölgemizde konut yapılmasına karşı değiliz. Ancak bu tip durumlarda TOKİ ve belediye birlikte çalışmalı. Tüm evlerin dubleks olduğu bir bölgede 4 kat yapı yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Ben de Ramazan Bayramı'nın ardından TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile görüşmeyi planlıyordum. Belediye'nin de 220 dönüm bir arazisi var. Ortaklaşa proje gerçekleştirme teklifi götüreceğim” dedi.


İşte projenin yapılmak istendiği bölge...


Klasik Çeşme evlerinden bir görüntü...

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler