HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu mağara bir var bir yok

Mendenhall Buz Mağarası Dünyada çok az insan bir buzulun içerisinde bulunan su buharı yada volkanlar tarafından meydana getirilmiş bu mağarayı canlı olarak görebilmek için içeriye girebilmişti.

Bu mağara bir var bir yok

Mendenhall Buz Mağarası Dünyada çok az insan bir buzulun içerisinde bulunan su buharı yada volkanlar tarafından meydana getirilmiş bu mağarayı canlı olarak görebilmek için içeriye girebilmişti. Mendenhall Buz Mağarası'nı özel yapan şey buydu zaten.


Bu "Yalnızlık Kalesi"nin görüntüsü aynen fotoğraflarda görüldüğü gibiydi.


Peki neden geçmiş zamanla konuşuyoruz bunu hiç düşündünüz mü? Çünkü Alaska'nın Juneau'nun hemen dışında bulunan bu 19 km'lik mağara hem var hem de yok.


Böyle bir şey nasıl olur diyorsanız eğer sebep şu; mağaranın tavanı bu yılın başlarında çöktü.



Kristal Mağarası Chihuahua, Meksika'da bulunan bu mağaranın adı içeride ne bulacağınızı gayet açık bir şekilde anlatıyor: Kristaller. Ama gerçekten çok ama çok büyük selenit kristaller.


Büyük derken anlatmak istediğimiz şey 3 metre çağı olan 50 ton ağırlığındaki kristaller. Mağarada bulunan en büyük kristalin boyu 11 metre genişliği ise 4 metredir.


Mağaranın içi "Indiana Jones" film setinden ölümcül bir oda gibi gözükmüyor mu sizce de? Mendenhall Buz Mağarası'nda olduğu gibi burayı da görmeye gidemezsiniz.


Sebep buranında çökmüş olması değil. Mağaranın içerisi 58 derece, nem oranı ise %90'dır. Ortama uygun kıyafetleriniz olmadan sadece bir kaç dakika dayanabilirsiniz.


Neyse ki bu mağara daha ulaşılabilir ve onun da içerisinde büyük kristaller bulunan Naica Madeni ile bağlantılıdır. Fakat ne yazık ki oraya da gidemezsiniz. Çünkü Industrias Peñoles'in sahip olduğu maden halen aktiftir. Eğer oraya girip kristalleri görmek istiyorsanız bu şirkete madenci olarak girmeniz gerekmektedir.


Son Doong Mağarası Film setleri gibi görünen büyüleyici yerler hakkında konuşurken, Zamanın Unutulduğu Diyar'ı (The Land That Time Forgot) nasıl unuturuz? Burada dolaşırken içeriden bir "paleont" çıksa muhtemelen hiç şaşırmazsınız. Vietnam'da bulunan Son Doong Mağarası dünyanın en büyük mağarasıdır.



Peki ne kadar büyük?

Son Doong yaklaşık 9 km derinliğinde ve en büyük odasının tavanı 198 metredir. Şöyle düşünün; eğer Boğaz Köprüsü'nün ayaklarının birini bu odaya koysak tavanla arasında 33 metre mesafe boş kalır.


1991 yılında keşfedilen bu mağaranın sonuna 2010 yılına kadar ulaşılamamıştır. Bunun sebebi ise "Vietnam Seddi" olarak adlandırılan 60 metre yüksekliğindeki kalsit duvardır.


Acaba burayı ziyaret edebilir miyim diye düşünüyorsanız eğer size iyi bir haberim var, bunu yapabilirsiniz... Muhtemelen. Geçen yıl ilk turist kafilesi mağaraya sokuldu ve daha fazla kişiye de bu deneyimi yaşatmayı planlıyorlar. Tek ihtiyacınız olan biraz mağaracılık deneyimi ve 3 bin $. Tabi bir de Vietnam'a gidip gelmek için ihtiyacınız olacak olan para.

En Çok Aranan Haberler