HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu şehrin yüzde 85'i kadın

Lviv Ukrayna'nın batısında yer alan ve nüfusunun yüzde 85'i kadınlardan oluşan bir şehirdir.

Bu şehrin yüzde 85'i kadın

Lviv Ukrayna'nın batısında yer alan ve nüfusunun yüzde 85'i kadınlardan oluşan bir şehirdir.


Ukrayna’nın batı bölümünde yer alan Lviv, Doğu Galiçya’nın geçmişteki başkenti ve bugün de belli başlı kültürel merkezlerden biri. Tarihi şehir merkezi UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.


Liviv, aynı zamanda Ukrayna’nın çağdaş yüzünü tamamlayan bir Avrupa kenti.


Ülke kentleri arasında bilimsel ve endüstriyel bir merkez olarak da beliriyor.


Kent geçirdiği bütün tarihsel dönemlerin örneklerini koruyor. 14. yüzyıldan kalma haritalarda Aslan Şehri olarak geçiyor.


Polonyalı, Yahudi Alman, Avusturyalı ve Ukraynalılar burada yüzyıllarca birlikte yaşamış. Doğudan gelen tacirlerin konağı olan kent bugün de farklı uluslardan ve dinlerden insanların buluşma noktası.


Alan: 171.01 km²
Nüfus: 830.000
Para Birimi: Grivna


Gezilebilecek Yerler Kent merkezinde bulunan Lviv sanat galerisi; İtalyan, Hollanda, Fransız ve İspanyol ekollerinden değerli eserler barındırıyor. En ilgi çekici resimler 1. Dünya Savaşı öncesi Galiçya’yı gösterenler. Mehoffer, Wyspianski ve Malczewski’nin bu resimleri görülmeye değer.


Merkezdeki bir başka durak St George Grek Katolik Katedrali. Yalnız Lviv’in değil Avrupa’nın da göz kamaştırıcı adreslerinden biri. St.Yura Meydanı’ndaki katedral rokoko tarzın bir şaheser. Papa 2. John Paul’ün 1991 yılında kaldığı ev tam karşısında bulunuyor.


Potocki Sarayı yine şehir merkezinde Kopernika’da. Potockiler bir zamanlar Orta Avrupa’nın güçlü ailelerinden biri olarak tanınıyor. Aile fertleri Polonya hâkimiyeti sona erince Habsburg hiyerarşisinde yükselmiş. Bugün Lviv Sanat Galerisi’nin bir parçası olan binada, Rönesans ve Barok dönemi sanat örnekleri bulunuyor.


Doğu yönüne ilerleyince karşınıza çıkan Lychakiv Mezarlığı 1787 yılında kullanılmaya başlanmış. Avrupa’nın en iyi mezarlıklarından biri olarak kabul ediliyor ve bölgenin entellektüelleri, devlet görevlileri ve asilleri burada yatıyor.


Biraz daha doğudaki Eaglets, askeri bir mezarlık. Birinci Dünya Savaşı sonrası Polonya-Ukrayna ve Polonya-Bolşevik savaşı ölüleri burada yatıyor. Mezarlıkta 1921’de kızıl orduya karşı savaşırken ölmüş Amerikalı pilotlar için de bir anıt bulunuyor.


Kültür ve Eğlence Virmenska’daki Ermeni Katedrali 1363 yılından kalma bir dinsel yapı. Kubbe mozaikleri Polonyalı Jozef Mehoffer tarafından 1908’de yapılmış. Avusturyalı ressam Gustav Klimt’in etkisi burada hemen fark ediliyor.


Opera Binası 1897’de yapılmış ve merkezdeki bir başka görkemli yapı. Svobody Caddesi’ndeki binanın Aynalar Salonu olarak bilinen üst katı kesinlikle görülmeli.


Kentte her yıl sayısı artan festivaller düzenleniyor. Virtuosi Müzik festivali ilkbahar, Zoloty Lev (Altın Aslan) sonbahar aylarında gerçekleşiyor. Kasım ayında düzenlenen Opera festivali Solomia Kryshelnytska büyük ilgi uyandırıyor.


Yeme İçme Kent merkezinde İtalyan ve uluslar arası restoranları bulmak mümkün. Habsburg günlerinden kalma kek kültürü hala varlığını sürdürüyor. “Pyrohy” denen börekler geleneksel bir tat sunuyor.


Kopernika bölgesinde Ukrayna yemekleri yapan güzel restoranlar bulabilirsiniz. Ayrıca eski kent merkezinde özgün dokulu, Caz ve klasik müzik dinleyip yemek yiyebileceğiniz restoranlar bulunuyor.


Alışveriş Geleneksel el sanatları ürünleri ilgi çekici ve hayranlık uyandırıyor. Paskalya zamanı yapılan elle boyanmış “pysanky” yumurtaları, vernikli kutular, keten gömlekler, usta işi geleneksel ürünler…


Ulusal müzenin tam köşesinde bu ürünleri bulabilirsiniz. Bir miktar pazarlık ile normalin birkaç katı verilen “turistik” fiyatı düşürebilirsiniz. Kentin batı yönünde dışına çıkabilirseniz süpermarket alışverişi de yapabilirsiniz.


Lviv'de gelenek haline gelmiş su savaşlarından görüntüler...














Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler