HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu ülkelerden altın yağıyor

Bu ülkelerden altın yağıyor

Bu ülkelerden altın yağıyor

Çıkarma yöntemleri dolayısıyla tepkilere maruz kalan altın üretiminin yoğun olduğu ülkelerin genel olarak geri kalmış ve gelişmekte olan ülkeler.

Söz konusu ülkeler, düşük teknolojileri ile altın işlemeciliği ve tasarımındaki insan kaynağı yetersizliğinden ötürü altından gerektiği şekilde istifade edemiyor. Dünya altın üretiminin yaklaşık yüzde 76'sını karşılayan 15 ülkeye bakıldığında bu ülkelerden sadece ABD, Avustralya ve Kanada'nın gelişmiş ülke olduğu görülüyor.


Geriye kalan 12 ülkeden 7'sinin gelişmekte olan, 5'inin ise geri kalmış ülke olması altın üreticisi ülkelerin, söz konusu madenden yeterince faydalanılamadığı tezini kuvvetlendiriyor.


Peki bu ülkeler hangileri?


Örneğin altın üretiminde yarışı başta götüren ülkelerden Peru, geçen yıl ürettiği 185 ton altın ile geri kalmış ülkeler arasında ilk sırada yer alırken, söz konusu dönemde ülkenin kişi başına düşen milli geliri 6 bin 525 dolar düzeyinde bulunuyor.


Yıllık ürettiği 96 ton altınla en çok üretim gerçekleştiren ülkeler sıralamasında 8. sırada yer alan Gana'da ise kişi başına düşen milli gelir sadece bin 622 dolar.


Bu iki ülkeyi, 73 ton altın üretimiyle Özbekistan (kişi başına düşen milli gelir 1.735 dolar), 57 ton ile Papua Yeni Gine (kişi başına düşen milli gelir 2 bin 217 dolar) ve 2012'de 49 ton altın üretimi gerçekleştiren Tanzanya (kişi başına düşen milli gelir 628 dolar) takip ediyor.


Geri kalmış ülkelerin temel geçim kaynaklarından olan altının üretiminden elde edilen gelir, Papua Yeni Gine'de GSYH'nin yüzde 15'ini, Gana'da GSYH'nin yüzde 8'ini, Tanzanya'da ise GSYH'nin yüzde 6'sını karşılıyor. Altın madenciliği bu ülkeler için aynı zamanda önemli bir ihracat kaynağı olması yönüyle değer kazanıyor.


Söz konusu ülkeler ağırlıklı olarak işlenmemiş altın ihraç etmesine rağmen, bu kalem genel ihracatlarında önemli bir yer tutuyor. Geçen yıl, altın ihracatının Tanzanya'nın tüm ihracatının yüzde 36'sını, Gana ve Papua Yeni Gine'nin ihracatının yüzde 26'sını oluşturduğu biliniyor.


Dünyanın 2. büyük ekonomisi Çin, geçen yıl ürettiği 413 ton altınla dünya altın üretiminde ilk sırada yer alıyor. Altın üretiminden geçen yıl 12,6 milyar dolar kazanan ülke için bu rakam toplam gelirinin sadece yüzde 0,2'sine karşılık geliyor.


Aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci altın kullanıcısı olan ülkede altın alımları 2013 yılının ilk yarısında büyük bir sıçrama gösterirken, söz konusu durum dış piyasalarda talebin eridiği bir dönemde ülkeyi dünyanın en büyük alıcısı yapma yolunda ilerletiyor. China Gold Association verilerine göre ise ülkenin 2013 yılının ilk 6 ayında altın alımının 706 tonu aştığı, talebin ise ilk çeyrekte yüzde 26 oranında büyüdüğü belirtiliyor.


Elinde bulundurduğu 8 bin tonu aşkın altınla dünyanın en büyük altın rezervine sahip ülkesi ABD, 2012 sonu itibarıyla üretmiş olduğu 231 ton altın ile dünyanın 3. büyük altın üreticisi konumunda bulunuyor.


ABD ayrıca, dünya altın tüketiminde Hindistan ve Çin'in ardından da 3'üncü sırada yer alıyor. Ülkenin 2012 sonu itibariyle fabrikasyon amaçlı kullandığı altının miktarı 147 ton olurken, mücevherat amacıyla tükettiği altının miktarı ise 162 tonu buluyor.


Dünyanın en büyük altın tüketicisi Hindistan, geçen yıl itibarıyla bin 806 tonla dünya altın tüketiminin yüzde 75'inden fazlasını tek başına gerçekleştiriyor. Ülke söz konusu tutarın 942 tonunu fabrikasyon amacıyla kullanırken, 864 tonunu ise mücevherat amacıyla değerlendiriyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Hindistan, dünya altın üretiminde ise alt sıralarda yer alıyor.


Dünya altın üretiminde geçen yıl itibarıyla ilk 15'te yer alan ülkeler ve ürettikleri altın miktarları şöyle:


Çin 413 ton


Avustralya 250 ton


ABD 231 ton


Rusya 230 ton


Peru 185 ton


Güney Afrika 178 ton


Kanada 108 ton


Gana 96


Meksika 95


Endonezya 89


Özbekistan 73


Brezilya 67
Papua Yeni Gine 57


Arjantin 55
Tanzanya 49


Toplam 2.177
Dünya Toplamı 2.861

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler