HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çipras'ın halkına söz verdiği 13 vaat

Yunanistan'da pazar günü yapılan erken genel seçimden zaferle ayrılan radikal sol SYRIZA iktidara gelmek için halkına birçok söz verdi.

Çipras'ın halkına söz verdiği 13 vaat

Yunanistan'da pazar günü yapılan erken genel seçimden zaferle ayrılan radikal sol SYRIZA iktidara gelmek için halkına birçok söz verdi.

AB ve IMF'nin kurtarma paketini çöpe atacağını iddia eden SYRIZA lideri Aleksis Çipras, popülist sağ Bağımsız Helenler Partisi ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı. Hükümeti bugün açıklaması beklenen Çipras, Yunan halkına verdiği bu 13 vaadi yerine getirmek zorunda. Çipras'ın söz konusu 13 vaadi yerine getirmesi Yunan ekonomisine her yıl 20 milyar euro ek yük getirecek.

İşte Çipras'ın 13 vaadi.


Aleksis Çipras'ın birçok küçük solcu gruptan oluşan partisi SYRIZA, 1.3 milyon emekliye 700 euroya kadar Noel Bayramı parası vereceğini açıkladı. SYRIZA'nın söz verdiği vaadin Yunan ekonomisine yıllık maliyeti 543 milyon euro olacak.


SYRIZA lideri Aleksis Çipras seçim kampanyasında askeri ücreti 580 eurodan 751 euroya çıkaracağı sözünü verdi.


Çipras liderliğindeki SYRIZA, çalışanların 1000 euroya kadar olan kazancından vergi almayacağını açıkladı. Bunun Yunan ekonomisine yıllık maliyeti 1 milyar dolar olacak.


Konut kredisi borcu olanların borçlarının yüzde 30'ü silinecek. Ev sahibi olmak isteyenler bankalar aracılığıyla sübvanse edilecek. Yunanistan'ın çiçeği burnundaki başbakanı Aleksis Çipras bu vaadini yerine getirirse, ülke ekonomisine yıllık maliyeti 50 milyar euro olacak.


Devlet kurumlarında yarı zamanlı çalışan temizlik işçisi kadınlara aylık 1000 euro maaşı verilecek.


Sigortası olmayan işsizlere ücretsiz sağlık hizmeti verilecek. Muayene ve ilaç parası ödemeyecekler. Bunun Yunan ekonomisine yıllık maliyeti 350 milyon euro olacak.


Yunanistan'da en fakir 300 bin aileye aylık 300 kilowata kadar ücretsiz elektrik verilecek. Bu ailelere ayrıca gıda yardımında bulunulacak. Söz konusu vaadin ülke ekonomisine maliyeti 816 milyon euro olacak.


Düşük gelirli ailelere kira yardımı yapılacak. 30 bin aile için aylık metrekare başına 3 euro kira yardımı yapılacak. Bu kalemin de Yunan ekonomisine yıllık maliyeti 54 milyon euro olacak.


Uzun zamandır işsiz olanlar toplu taşıma araçlarına indirimli binecek. İşsizliğin yüksek olduğu Yunanistan'da bunun ekonomiye maliyeti 120 milyon euro olacak.


Aleksis Çipras liderliğindeki SYRIZA emlak vergisini kaldırmayı hedeflerken, arazi vergisinde de indirime gitmeyi hedefliyor. Bu kalemin Yunan ekonomisine yıllık maliyeti ise, 2 milyar euro olacak.


SYRIZA kısa süre içerisinde 300 bin yeni istihdam yaratmayı hedefliyor. Bu kalemin Yunan ekonomisine getireceği ek maliyet de yıllık 3 milyar euro olacak.


SYRIZA lideri Çipras, Yunan halkına yeni yollar ve köprüler inşa etmeyi vaat etti. Çipras'ın bu vaadinin Yunan ekonomisine yıllık maliyeti 4 milyar dolar olacak.


Çipras mazotun litresini de, 30 sent düşürme sözü verdi. SYRIZA lideri Çipras'a göre mazot fiyatlarındaki bu indirim fazla üretime neden olacak ve devlete daha fazla gelir getirecek.





Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler